Un grup de senatori PSD propune amnistia fiscala a dobanzilor, majorarilor de intarziere si penalitatilor pentru contribuabilii care au datorii la bugetul de stat, bugetele de asigurari sociale si cele locale, daca se achita, in termen de trei luni, obligatiile principale.

"Contribuabilii care inregistreaza obligatii fiscale restante in ultima zi a lunii anterioare intrarii in vigoare a prezentei legi, datorate bugetului de stat, bugetelor de asigurari sociale si bugetelor locale, beneficiaza de anularea sau reducerea creantelor fiscale accesorii, reprezentand dobanzi, majorari de intarziere si penalitatea astfel:

  • se anuleaza creantele fiscale accesorii, daca in termen de trei luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, obligatiile principale se sting prin plata voluntara sau compensare
  • se reduc cu 50% creantele fiscale accesorii, daca in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, obligatiile principale se sting prin plata voluntara sau compensare", potrivit initiativei legislative prezentate pe site-ul Senatului.

Potrivit propunerii, "actele administrative fiscale sau titlurile executorii prin care s-au stabilit creante fiscale accesorii aferente creantelor fiscale principale, stinse potrivit art 1, se desfiinteaza, chiar daca impotriva acestora s-au exercitat ori nu cai de atac".

De asemenea, propunerea legislativa ar urma sa se aplice si in cazul in care a fost declansata procedura de insolventa.

Proiectul de lege este initiat de senatorii PSD, Belacurencu Trifon, Bota Marius-Sorin-Ovidiu, Calcan Valentin-Gigel, Chelaru Ioan, Coca Laurentiu-Florian, Filip Petru, Magureanu Cezar-Mircea, Marian Valer, Mirza Gavril, Mitrea Elena, Pop Gheorghe, Prunea Nicolae-Danut, Silistru Doina, Valeca Serban-Constantin.

Initiatorii proiectului de lege argumenteaza ca, prin OUG 30/2011, s-a instituit posibilitatea anularii/reducerii cu 50% a penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale restante la 31 august 2011, daca plata obligatiilor principale si a dobanzilor corespunzatoare acestora s-a facut pana la 31 decembrie 2011, in cazul anularii, sau 30 iunie 2012, in cazul reducerii cu 50%.

De aceasta facilitate au beneficiat aproximativ 11.800 de contribuabili, pentru care au fost anulate penalitati de 42,5 milioane lei, iar incasarile bugetare au crescut in perioada respectiva cu 324 mil. lei.