Premierul Victor Ponta a afirmat luni ca amanarea intrarii Romaniei in spatiul Schengen este o decizie politica si nu considera ca organizarea referendumului pentru demiterea presedintelui ar fi contribuit la amanarea acesteia, transmite Agerpres.

"Anul trecut nu am avut referendum si tot n-am intrat in Schengen. Deci deciziile politice, sigur, se pot baza si pe pretexte. (...) Am spus intr-o emisiune ca, din punct de vedere tehnic, Romania era pregatita inca de anul trecut sa intre in Schengen. Pe baza unei decizii politice a Olandei, daca nu ma insel, s-a amanat intrarea noastra in Schengen si a Bulgariei si este posibil din pacate anul acesta din nou pe baza unei decizii politice. Romania este pregatita si nu este doar meritul Guvernului USL, e meritul Romaniei", a declarat premierul, la Palatul Parlamentului, la finalul unei reuniuni a parlamentarilor USL.

Potrivit acestuia, daca tara noastra nu intra in Schengen, in mod sigur este o pierdere si pentru Romania, dar si pentru Uniunea Europeana, in conditiile in care s-a investit suma de un miliard de euro in securizarea frontierelor.

"In al treilea rand nu cred ca trebuie sa mergem pe ideea ca moare si capra vecinului. PDL-ul n-o sa castige prin faptul ca nu intram acum in Schengen, asa cum noi nu am castigat nimic anul trecut cand guvernul PDL nu a reusit sa intre in Schengen. Discutia era si daca anul trecut si anul acesta suntem pregatiti politic, dar eu chiar cred si ma astept ca cei de la PDL, in loc sa ne bage bete in roate, mai degraba sa vorbeasca, pentru ca fie ca a fost vorba de Olanda, de un prim-ministru din PPE anul acesta, fie ca e vorba tot de opozitie a cuiva din PPE. Niciun guvern de centru-stanga nu s-a opus nici anul trecut, nu se opune nici anul asta intrarii noastre in Schengen", a afirmat seful Executivului.

Referindu-se la declaratiile pe aceasta tema ale liderilor PDL, premierul a aratat ca, spre deosebire de "alti reprezentanti mai putin seriosi", presedintele democrat-liberal, Vasile Blaga, "a spus foarte clar" ca sustine aderarea Romaniei la Schengen, asa cum si PSD a afirmat, de altfel, din opozitie, ca sustine acest proces, cand era un alt guvern.

"Pana la urma, daca ai un minim de inteligenta, duci batalia politica aici, pe plan intern, nu la experti", a adaugat Ponta.

Premierul a mai spus ca a inteles un singur lucru in tot acest context - pozitia Comisiei Europene, exprimata in mod constant de presedintele acesteia, conform careia intrarea in Schengen se face pe baza unor standarde pe care Romania si Bulgaria le-au indeplinit.

"Dar, dupa cum stiti, deciziile se iau in unanimitate si daca anul trecut am fost amanati de catre Olanda, pentru ca era vorba de o coalitie de guvernare care pana la urma s-a si destramat, anul acesta exista pozitia care de altfel nu are nicio influenta a doamnei comisar - pentru ca nu e vorba de comisarul pe domeniu. Deocamdata nu avem o pozitie oficiala din partea unui guvern", a conchis seful Executivului.