Asociatia Pro Democratia (APD) a primit, sambata si duminica, peste 700 de sesizari prividn eventuale nereguli la referendum, prin intermediului TelVerde 0800 070 100 si pe pagina www.alegericorecte.ro. APD a trimis 6 sesizari catre Biroul Electoral Central, precum si numeroase sesizari scrise si verbale la birourile electorale de circumscriptie judeteana si catre Politie. De asemenea, APD a inaintat si doua plangeri penale, la Parchetul de pe langa Judecatoria Petrosani, respectiv Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, se arata intr-un comunicat al Pro Democratia.

  • Citeste in documentul atasat o lista a sms-urilor primite de romani, cu indemnuri de participare sau de neparticipare la vot.

Cele mai multe raportari au fost primite de la cetateni in legatura cu transmiterea prin SMS-uri (cititi in documentul atasat), pliante, fluturasi sau contact personal a unor mesaje care influentau votantii in sensul participarii sau a abtinerii de la vot, dar si a optiunii de vot. Alte nereguli sesizate intr-un numar semnificativ sunt: transportarea in mod organizat a cetatenilor la sectiile de votare, utilizarea improprie si in conditii contrare legii a urnei mobile si nereguli privitoare la cererile necesare pentru utilizarea acesteia, precum si implicarea directa a alesilor locali si a functionarilor publici in influentarea votantilor, anunta Pro Democratia.

De asemenea, au fost sesizate nereguli in activitatea birourilor electorale ale sectiilor de votare legate de refuzul nejustificat de a accepta cererile cetatenilor pentru urna mobila sau dimpotriva, implicarea membrilor acestora in completarea unor solicitari in acest sens. De asemenea, s-au observat probleme legate de intarzierea plecarii urnelor mobile pe teren - spre exemplu, la Spitalul Marie Curie din Bucuresti, urna nu ajunsese la ora 21.30, deoarece nu se depusese lista cu solicitanti la sectia de votare, iar la alte sectii a plecat spre votanti doar dupa ora 22.00 - sau prelungirea nejustificata a perioadei de timp necesara pentru votarea la domiciliu.

In ultimele ore ale zilei de duminica, Pro Democratia a primit sesizari legate de transportul cetatenilor spre sectiile de votare in judetele Constanta, Cluj, Dolj, Mehedinti, Neamt. In judetele Constanta si Vrancea au existat raportari privind angajati ai administratiei publice sau alesi locali care se implica prin prezenta prelungita pe langa sectiile de votare sau prin proliferarea de amenintari catre votanti.

In plus, au existat incercari de intimidare a observatorilor la sectia 323 din Gilau, judetul Cluj, dar si la sectia 734 din Bucuresti. Ca si in cazuri similare raportate in judetul Cluj la deschiderea sectiilor de votare, la sectia 21 din Craiova, observatorilor li s-au retinut datele personale, procedura care nu este specificata in legea 3/2000 sau in hotararile Biroului Electoral Central.

ADP precizeaza ca le multumeste cetatenilor care si-au adus contributia la sustinerea unui referendum cat mai corect si partenerilor sai media care au promovat si sustinut activitatea de observare a referendumului. Pro Democratia anunta si ca va urmari sesizarile intocmite si modalitatea de solutionare a acestora de catre organele competente.