Plenul Senatului a decis in sedinta de luni retrimiterea propunerii legislative care prevedea inasprirea sanctiunilor pentru o parte dintre infractiunile de evaziune fiscala la comisia de specialitate, pentru intocmirea unui raport suplimentar, anunta Agerpres. Propunerea de lege primise initial un raport de respingere din partea senatorilor din Comisia pentru buget, ceea ce l-a determinat pe senatorul Dan Voiculescu, unul dintre initiatorii proiectului, sa isi prezinte demisia din acest for.

Propunerea legislativa privind modificarea Legii pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale nr. 241/2005 a fost initiata de senatorii Dan Voiculescu, Ioan Ghise, Vasile Nistor si Serban Radulescu.

Potrivit textului de lege, contribuabilii care nu ar fi refacut, cu intentie sau din culpa, documentele de evidenta contabila distruse, in termenul inscris pe documentul de control, ar fi riscat inchisoare de la sase luni la cinci ani, fapta constituind infractiune.

De asemenea, s-ar fi pedepsit cu inchisoare de la un an la sase ani refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale si bunurile din patrimoniu, in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale, in termen de cel mult 15 zile de la somatie.

O alta prevedere viza pedepsirea cu inchisoare de la un an la sase ani impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale.

Aceeasi sanctiune ar fi riscat-o si cei care comiteau infractiunea de retinere sau nevarsare, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozitele sau contributiile.

Initiatorii propunerii de lege ar fi dorit ca, in cazul in care s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia sa se majoreze cu cinci ani. In situatia in care prejudiciul ar fi fost mai mare de 500.000 euro, atunci initiatorii propuneau ca limitele amintite sa fie majorate cu sapte ani.

Legea are un caracter organic, iar Senatul este prima Camera sesizata in acest caz.