​​Premierul Victor Ponta s-a intalnit, marti, cu grupurile politice din Parlament, cu exceptia grupului PDL, inainte de a sustine in plenul Parlamentului o declaratie in care va prezenta punctul de vedere al Guvernului pe cinci teme de interes european. Seful Executivului a precizat ca Romania nu poate fi reprezentata la nivel european atat de presedinte cat si de premier, adaugand ca "nu este in avantajul Romaniei sa accentuam un razboi intre presedinte si Guvern".

"Punctul meu de vedere in niciun caz nu este un punct de vedere conflictual. Nu cred ca este in avantajul Romaniei sa accentuam un razboi intre institutia Presedintelui si a Guvernului, parerea mea nu este doar inteleapta ci este o propunene de conlucrare, nu de conflict. In ceea ce priveste participarea si a presedintelui si a prim-ministrului, dupa modificarile aduse in 2010, dupa tratatul de la Lisabona, nu mai pot fi reprezentate tarile europene decat fie de presedinte, fie de prim-ministru. Cand era dl Iliescu presedinte si la primul mandat al dl Basescu, s-a putut face acest lucru. Acum merge doar premierul sau doar presedintele pentru ca tarile europene au considerat ca problemele de afaceri europene nu mai sunt probleme pur de politica externa. 90% dintre deciziile la nivel european sunt de natura interna", a declarat Victor Ponta, intrebat despre declaratiile lui Ion Iliescu potrivit carora disputa trebuie rezolvata cu intelepciune si ca premierul ar trebui sa mearga impreuna cu presedintele la Bruxelles.

Potrivit premierului, "tarile europene in care presedintele este ales direct, cum e cazul Romaniei, si va dau exemplul Finlandei, Austriei, Poloniei, dupa 2010 au fost reprezentate doar de prim-ministru".

Intrebat daca propune o separare clara a atributiilor, Victor Ponta a raspuns "asa cred ca este constitutional si cred ca este foarte functional pentru Romania, nu sa excludem pe cineva, nici pe presedinte nici pe prim-ministru, ci practic sa avem impartire a atributiilor, asa cum a impartit si Constitutia atributiile intre presedinte si prim-ministru si Guvern."

Seful Executivului a precizat ca va prezenta marti punctul de vedere al Guvernului pe 5 teme de interes european:

  • aderarea la spatiul Schengen;
  • Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie;
  • problema accesarii si absorbtiei fondurilor europene;
  • punctul de vedere al Romaniei in dezbaterea bugetului pe 2014-2020;
  • dezbaterea europeana cu privire la adaugarea la pactul fiscala al unei prevederi de crestere economica.

"Trebuie vazut daca declaratia pe care eu si Guvernul o sustinem este sprijinita sau nu de Parlament", a adaugat Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta urmeaza sa sustina marti, la ora 15:00, in sedinta camerelor reunite ale Parlamentului, o declaratie pe teme de politica interna si internationala, anunta Agerpres. Premierul anunta, pe 21 mai, ca va solicita Birourilor permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului convocarea unei sedinte comune in care acesta sa se adreseze Legislativului, care sa dea apoi un mandat in privinta reprezentarii Romaniei la reuniunea Consiliului European din 28 iunie.