Uniunea Social Liberala solicita puterii formarea unui grup de lucru putere-opozitie pentru elaborarea cat mai rapida a unei noi legi electorale prin care sa se evite ca in Parlament sa mai existe "alti Boldea". Anuntul a fost facut, luni, dupa sedinta conducerii USL, de catre co-presedintele Uniunii, Victor Ponta. El a precizat ca aceasta initiativa a pornit de la cazul Boldea si de la ce s-a intamplat in ultima perioada, cu parlamentari condamnati, "parlamentari penali", care voteaza in Parlament si care au schimbat formatiunea politica, fara a-si pierde mandatul, potrivit Mediafax.

Ponta sustine insa ca "cei de la putere, in special PDL-ul, se tem de votul uninominal si de sanctionarea traseismului politic" si ca "PDL nu va accepta vot uninominal si reducerea numarului de parlamentari".

Ponta a spus ca acest grup de lucru ar putea sa-si desfasoare activitatea sub medierea unei organizatii neguvernamentale, eventual Pro Democratia: "Sa terminam cu demagogia de televizor a PDL-istilor de frunte. Daca nu avem legea pana la 1 iunie inseamna ca vom vota pe legea actuala si vom avea alti Boldea", a sustinut acesta.

"Acum trebuie sa plece presedintele din Coreea de Sud in Kenia, sa bata, practic, toata lumea in lung si-n lat dupa el. Cred ca trebuie sa tragem invataminte din acest exemplu, trebuie sa modificam rapid Legea electorala in asa fel incat sa existe o responsabilitate clara, un mod de selectie al partidelor, dreptul alegatorilor de a-i trimite in Parlament pe cei pe care ii voteaza, pentru ca alegatorii din colegiul domnului Boldea nu l-au votat pe Boldea, l-au votat pe candidatul PSD si totusi in Parlament a ajuns Boldea", a aratat liderul social-democrat.

"Guvernul actual a trecut cu voturile unor parlamentari condamnati, ca sa nu mai vorbim de voturile unor parlamentari care au migrat politic. Pana la 1 iulie trebuie promulgata legea in baza careia trebuie ales noul Parlament. Cei de la putere, in special PDL-ul, se tem de votul uninominal si de sanctionarea traseistilor politici", a afirmat Victor Ponta.

"Domnul Boldea a fost pe locul 2 in Colegiul din Galati si a ajuns in Parlament. Trebuie sa tragem invatamintele din acest lucru, sa modificam rapid legea electorala. Alegatorii din Colegiul lui Boldea nu l-au ales pe Boldea, si totusi in Parlament a ajuns Boldea", a mai spus Victor Ponta.

"Daca acest lucru nu se face, in noiembrie vom vota tot dupa un sistem care s-a dovedit gresit, pe care il vom modifica imediat dupa ce vom ajunge la putere", spune Victor Ponta, adaugand ca "Nu putem schimba sistemul singuri, fara cei de la putere, pana in noiembrie".

Liderul PSD a mai acuzat actuala putere de faptul ca "in acest moment sunt 10 locuri vacante de senatori si deputati. PDL a refuzat organizarea de alegeri pentru aceste locuri vacante, de teama ca le-ar fi pierdut". In aceste conditii, Victor Ponta sustine includerea in lege a unor sanctiuni clare pentru Guvern in cazul in care nu organizeaza alegeri in Colegiile unde exista mandate vacante.