Partidele aflate la putere vor semna un protocol pentru sustinerea ratificarii de catre Romania a Tratatului UE de guvernanta fiscala, au anuntat luni liderii PDL, UDMR si UNPR, dupa consultarile de la Cotroceni cu presedintele Traian Basescu. Protocolul va fi inaintat spre semnare si partidelor din opoztitie, care au absentat luni de la consultarile cu seful statului.

Declaratiile lui Emil Boc (PDL):

Romania trebuie sa decida pana la 1 martie daca semneaza sau nu Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si convergenta in Uniunea Economica si Monetara.

Decizia PDL este de a sustine ca Romania sa semneze acest tratat, care va da siguranta pe termen mediu si lung ca vom avea crestere economica si echilibru bugetar.

In ultimii 3 ani, Romania a luat exact acele masuri pe care UE le doreste prin acest tratat.

Foarte multi indicatori economici din tratat sunt respectati de Romania.

Avem sansa sa facem parte din tratat alaturi de cele mai importante tari din UE.

In cadrul coalitiei vom semna un acord pentru sustinerea ratificarii de catre Romania a acestui tratat. Acordul va fi inaintat spre semnare si celorlalte partide parlamentare din Romania, pentru ca este vorba de interesul national.

Romania are nevoie ca de aer de stabilitate economica si de stabilitate politica.

Mingea e in terenul opozitiei, noi ii invitam inca o data la dialog pe marginea semnarii tratatului dar si pe alte teme de interes public.

Declaratiile lui Kelemen Hunor (UDMR):

Consideram ca disciplina fiscala si bugetara este esentiala, de aceea am sustinu semnarea si ratificarea tratatului.

Fiind vorba despre interesul Romaniei pe termen mediu si lung si nu al partidelor sau al coalitiei, invitam si opozitia sa semneze acest protocol.

Cei care se afla la guvernare suntem cei care trebuie sa initiem dialogul cu opozitia si pe alte subiecte. Sunt convins ca este cale deschisa pentru un dialog intr-un an electoral.

Cred ca despre cele 15 puncte enumerate de domnul Ponta in Parlament se poate discuta oricand.

Niciun om responsabil nu va face un joc electoral si politic din acest acord privind guvernanta fiscala.

Starea de urgenta inseamna ca armata sa preia conducerea administratiei locale, nu cred ca s-a gandit domnul Ponta la asa ceva.

Declaratiile lui Cristian Diaconescu (UNPR):

Acest tratat este un document extrem de important care introduce rigoarea si seriozitatea pe palierul macro-economic al unui stat membru UE.

Ar reprezenta si o garantie de seriozitate a partidelor politice aflate la guvernare.

Indiferent de miscarile politice, un astfel de act asigura o stabilitate.

Opoziţia, care fusese invitată să participe la discuţii înaintea partidelor de la Putere, incepand cu ora 12:00, nu a dat curs invitaţiei. Liderul liberal Crin Antonescu a declarat luni dimineata ca ''Nu mergem la consultări la Cotroceni. Avem o agendă diferită de a preşedintelui. Nu subiectele propuse de preşedinte sunt pentru noi subiecte de agendă, ci aceste mari dificultăţi prin care foarte multi concetăţeni ai noştri trec".