Manifestatiile impotriva puterii, intrate luni in a patra zi, au inceput vineri, cu un miting care, cel putin in Bucuresti, nu arata ca protestele clasice organizate de opozitie. Daca in Capitala opozitia a pastrat o oarecare distanta fata de proteste, limitandu-se initial la a se solidariza doar verbal cu romanii care au iesit in strada pentru a manifesta pasnic, in tara in schimb, unii lideri ai opozitiei s-au implicat deschis in initierea si organizarea mitingurilor, sau macar au participat la acestea. In Bucuresti, abia luni, dupa 3 zile de proteste, opozitia si-a anuntat intentia de a se implica in organizarea unei manifestatii de amploare, in zilele urmatoare.

In Bucuresti, Crin Antonescu a anuntat luni ca a fost mandatat de conducerea PNL sa discute, in cadrul USL, organizarea unui miting de amploare in Capitala, in zilele urmatoare. Liderul PNL a tinut sa sublinieze ca va fi vorba despre o manifestatie pasnica si s-a distantat clar de actele de violenta. La randul sau, Victor Ponta a subliniat, tot luni, ca USL trebuie să evite posibilitatea ca actuala putere să acuze opoziţia pentru transformarea manifestaţiilor în acţiuni violente: "Am discutat cu Crin această variantă, dar trebuie să fim atenţi să nu dăm ocazia celor de la putere să acuze opoziţia pentru ceea ce s-a întâmplat, adică acţiunile violente. Noi trebuie să ne organizăm cât mai bine, pentru ca lucrurile să meargă în direcţia pe care o doreşte populaţia", a afirmat Victor Ponta.

Sambata, Victor Ponta s-a limitat sa declare ca "In strada in mod pasnic, asa romanii isi vor lua tara inapoi! Respingem ferm provocarile si orice forma de violenta!" si i-a felicitat pe "romanii care au iesit in strada pentru a-si apara drepturile in fata abuzurilor unui regim politic nedemocratic".

Duminica, liderul liberal Crin Antonescu a anuntat ca le va cere membrilor USL sa se alature protestelor, in toata tara.

Tot duminica, liderii USL de la centru au anuntat ca vor cere convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare (solicitare depusa luni la Parlament) "care sa dezbata situatia politica actuala si tensiunile sociale fara precedent", si care sa genereze "o solutie politica care sa preintampine escaladarea acestor tensiuni", mentionand totodata ca "singura solutie rationala" este declansarea alegerilor anticipate.

In acest timp, PDL a lansat luni, prin vocea purtatorului de cuvant Sever Voinescu, "un apel la colegii din opozitie sa nu supraliciteze aceste manifestatii, pe care PDL le trateaza cu cea mai mare seriozitate. Am constatat ca partidele din opozitie au incercat sa se lipeasca cumva de acest fenomen, asa cum partidele din opozitie au incercat anul trecut sa organizeze astfel de proteste, fara sa reuseasca, iar acum incearca sa profite de aceste miscari si sa le amplifice."

  • Implicarea opozitiei in proteste, situatia pe orase:

In Bucuresti, membrele Organizaţiei Femeilor Liberale din sectorul 2, care în ultimele zile au participat individual la protestele din Piaţa Universităţii, vor ieşi în stradă, începând de luni, în mod organizat, zilnic, la ora 18:00, după ce au primit acordul pentru această acţiune de la conducerea partidului, anunta Agerpres.

La Deva, protestele anti-Băsescu și anti-Guvern au fost de mică amploare (sambata s-au adunat in centrul orasului in jur de 50 de persoane), insa au fost initiate chiar de Petre Mărginean, președintele Partidului Conservator și șeful Salvital Hunedoara, scrie Adevarul.ro, adaugand ca, in mare parte, protestatarii au fost subalternii lui Mărginean si rude ale acestora.

La Sibiu, un mars de protest autorizat de autoritatile locale este programat luni, intre orele 18:00 si 21:00, anunta Agerpres. Mitingul este organizat de revoluţionarii din Asociaţia Sibiu Decembrie '89, la el anuntandu-si participarea şi membri ai Organizaţiei Judeţene a PNL Sibiu, în frunte cu liderul formaţiunii, deputatul Mircea Cazan. Revolutionarii sibieni si-au anuntat intentia de a protesta zilnic, până pe 24 ianuarie, în centrul oraşului şi pe principalele bulevarde din municipiu, continuând astfel cele trei zile de manifestaţii spontane.

In Buzau, peste 50 de persoane au protestat luni timp de două ore în faţa Prefecturii, strigând lozinci anti-prezidenţiale şi anti-guvernamentale. Potrivit Agerpres, printre manifestanţi s-au aflat si membri ai organizaţiei judeţene a Tineretului Social-Democrat.

In Bistrita, PSD si PNL si-au anuntat luni oficial alaturarea la protestele anti-putere. Preşedintele PSD Bistriţa-Năsăud, deputatul Emil Radu Moldovan, si-a anuntat luni, pe pagina personală de Facebook, participarea la manifestaţia anunţată pentru luni seara, la Prefectură, scrie cotidianul local Mesagerul.ro. Duminica, Radu Moldovan se anunţa doar solidar cu protestatarii din Bistriţa care se mobilizau pe Facebook, declarându-şi regretul de a nu fi prezent alături de ei ca să nu-i expună catalogării „drept masă de manevră pentru că un politician al opoziţiei este alături de ei”. Si liderul tineretului liberal din Bistrita, Samuel Coman, a lansat un apel la participarea la proteste, pe Facebook.

USL Satu Mare a organizat, duminica, un miting de protest la Statuia Lupoaicei (vizavi de Muzeul judetean). Mitingul a adunat in jur de 300 de persoane si a fost lipsit de incidente. Informatia-zilei.ro scrie ca grupul manifestantilor din Satu Mare a fost compus din membri marcanti ai celor doua principale partide de opozitie.

La Cluj, protestul anti-Basescu si anti-Guvern a inceput luni cu cateva zeci de persoane adunate in Piata Unirii, majoritatea membri ai organizatiilor locale ale PSD si PNL, potrivit StirideCluj.

La Brasov, membrii PSD si PNL au participat la manifestatii inca de vineri, potrivit presei locale.

La Iasi, protestul a fost pasnic, adunand in jur de 500 de localnici. Mitingul de duminica a fost organizat de PNL Iasi, iar la actiune au participat membri ai PNL, PSD, consilieri locali si reprezentanti ai organizațiilor de tineret, potrivit B1tv.

La Targu Mures, mitingul de sambata a adunat 1.500 de persoane care au iesit in strada sa il sustina pe Raed Arafat. Printre acestia, membri ai PSD, PNL, PC, dar si ai UDMR, anunta Mediafax.

La Ploiesti, protestele nu au adunat mai mult de cateva zeci de oameni, inclusiv membri PSD, fara functii importante in partid, scrie Mediafax.