Comisia de integritate si arbitraj a PSD a decis duminica sa propuna excluderea din partid a lui Mircea Geoana, care nu a acceptat sa fie schimbat din functia de presedinte al Senatului cu colegul sau Titus Corlatean. 43 de membri ai Comisiei au votat in favoarea excluderii lui Geoana, in timp ce 5 s-au abtinut. "Sunt absolut consternat de decizia partidului. Nu sunt cu nimic vinovat", a afirmat Geoana, care a ajuns la sediul PSD dupa ce sedinta se incheiase, desi sustine ca a ajuns mai devreme decat fusese invitat. Sedinta Comisiei a fost programata pentru ora 13.00 iar, potrivit convocarii primite de Mircea Geoana, acesta era asteptat la ora 14.15.

Mircea GeoanaFoto: DGP / HotNews.ro

Procedura este urmatoarea: comisia de integritate recomanda excluderea lui Mircea Geoana care va fi dezbatuta de catre Comitetul Executiv al PSD. Potrivit statutului PSD, Biroul Politic trebuie sa convoace sedinta Comitetului Executiv al PSD in care se va decide soarta lui Geoana.

Biroul Permanent National si Grupul senatorial al PSD au aprobat luni "rocada" celor doi, insa Geoana a spus in repetate randuri ca nu doreste sa renunte la functia de presedinte al Senatului si a cerut convocarea Comitetului Executiv National al PSD. Presedintele Senatului conditionase participarea la sedinta Comisiei PSD de recuzarea din frunte a sefului acesteia, Dan Sova.

Evenimentele zilei:

UPDATE (14.30): Presedintele Comisiei de etica, Dan Sova, anunta ca s-a votat propunerea de excludere a lui Geoana. Comisia propune Biroului Politic sanctiune de excludere.

"Am stabilit ca sanctiunea este excluderea din partid", a spus Sova. Acesta s-a referit la tinerea sedintei fara Geoana: "A fost o neintelegere, Geoana nu ne-a spus daca vine sau nu. In loc sa faca conferinte, trebuia sa vina la partid".

"Am dezbatut problema si, in conformitate cu prevederile statutului, am luat decizia de a propune Comitetului excluderea dl. Mircea Geoana. In conformitate cu statutul, comisia discuta faptele si ia o hotarare. Vom inainte decizia noastra Comitetului Executiv National care, in calitate de organ executiv suprem al PSD, se va pronunta in aceasta cauza."

UPDATE (14:20): "Sunt absolut consternat de situatia creata. Am fost invitat la 14.15, am venit la 14.10 si am constatat ca sedinta deja de epuizase. Este regretabil, mi-am oferit disponibilitatea sa particip in continuare dar Dl. Sova mi-a comunicat ca este prea tarziu si ca nu mai poate sa convoace colegii", a spus Geoana.

"Desi aceasta comisie nu are caderea sa judece ceva, ea poate sa faca o recomandare catre forurile superioare ale partidului. In conformitate cu statutul cel nou al PSD, orice contestarea a recomandarilor facute de aceasta comisie se poate acorda Congresului partidului", a adaugat el.

UPDATE (14:15): O membra a Comisiei de etica anunta ca aceasta a votat deja propunerea de excludere a lui Geoana din PSD.

UPDATE (13:00): Sedinta Comisiei de integritate a PSD a inceput, fara insa ca Mircea Geoana sa fie prezent la discutii.

UPDATE (12:20): Geoana anunta ca ia parte la sedinta Comisiei PSD.

UPDATE (12:15) Mircea Geoana: Vacantarea functiei de presedinte al Senatului va rezulta in pierdere pozitiei de catre partid. Nu e insubordonare, ci de loialitate fata de partid (vezi declaratiile sale aici).

UPDATE (10:50): Geoana va sustine o declaratie de presa la ora 12:15.