Presedintele Consiliului Judetean Bihor, Radu Ţîrle (PNL), anunta ca va trece la PDL, partid din care a fost exclus in 2007, spunand ca "banii ii da puterea, nu opozitia" si mentionand ca a primit promisiuni privind alocarea de fonduri pentru extinderea si modernizarea pistei Aeroportului din Oradea, potrivit Mediafax. Politicianul a confirmat, luni, intr-o conferinta de presa, declaratiile facute in "Bihoreanul", privind plecarea sa de la PNL la PDL.

"Sunt în discuţii cu PDL, este adevărat, pentru că ăsta-i adevărul: banii îi dă puterea, nu opoziţia!", a declarat preşedintele CJ, Radu Ţîrle, arătând că a primit de la PDL promisiuni pentru alocarea de fonduri destinate extinderii şi modernizării pistei Aeroportului din Oradea, în cuantum de 25 de milioane de euro.

"Am vorbit cu mai mulţi miniştri şi mi-au promis că vor încerca să ne ajute. (...) Fără pistă extinsă la aeroport, putem face în Oradea 20 de parcuri industriale, că tot nu vin investitorii. Îmi spun mie ambasadorii că la noi se ajunge foarte greu. Acum, am speranţa că vom primi cel puţin 25 de milioane de euro din cele 150 de milioane primite de România pentru reabilitarea infrastructurii aeroportuare", a adăugat el.

De asemenea, Ţîrle a declarat că gestul formal al înscrierii în PDL îl va face doar înaintea alegerilor locale, el neavând intenţia de a demisiona în momentul de faţă din PNL. Conform legii, dacă ar demisiona din PNL, partid din partea căruia a fost ales, Ţîrle ar pierde preşedinţia CJ Bihor. "O să mă înscriu în PDL anul viitor", a spus el.

Radu Ţîrle a declarat pentru "Bihoreanul" că, pe lângă promisiunea privind alocarea fondurilor pentru aeroport, în decizia sa a contat şi tratamentul pe care l-a primit din partea preşedintelui PNL, Crin Antonescu, şi a liderului filialei judeţene, senatorul Cornel Popa: "În 2008, când toată organizaţia judeţeană îl sprijinea pe fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, eu i-am făcut lobby lui Crin, care mi-a promis că mă va sprijini să candidez la Parlamentul European. Dar de trei ani nu-mi mai răspunde la telefon".

Totodată, el a susţinut că liderul organizaţiei judeţene, Cornel Popa, nu l-a consultat înainte de a-şi anunţa candidatura pentru preşedinţia CJ Bihor la alegerile locale de anul viitor: "După Paşti, în săptămâna luminată, chiar la mine în casă, domnul Popa m-a întrebat ce planuri am şi când i-am spus că vreau să mai candidez la Consiliul Judeţean mi-a spus că, în acest caz, el va candida tot la Senat. După trei luni, în care nimeni nu mi-a spus nimic, m-am trezit că vrea să candideze el la Consiliul Judeţean".

Ţîrle a mai declarat, pentru aceeaşi publicaţie, că este dezamăgit de colegii liberali şi pentru că nu l-au sprijinit în cei trei ani de când a intrat în PNL: "În 2008 eram bun pentru ei, eram cal de curse, iar acum văd că am ajuns mârţoagă".

Preşedintele PDL Bihor, deputatul Ştefan Seremi, a confirmat discuţiile pentru reprimirea lui Ţîrle în partid: "Domnul Ţîrle doar se întoarce de unde a plecat. Liberalii nu l-au sprijinit cu nimic, noi îl putem sprijini să-şi îndeplinească obiectivele sale electorale".

Radu Ţîrle este membru PNL din martie 2008, după ce în octombrie 2007 a fost exclus din PDL, deoarece dorise să candideze la Parlamentul European, iar organizaţia judeţeană îl sprijinea pe primarul de atunci al Oradei, Petru Filip. În acea perioadă, Ţîrle era deja parlamentar european desemnat de PDL după aderarea României la UE şi înainte ca în ţară să fie organizate alegeri pentru PE. Anterior, Radu Ţîrle a fost senator, ales în 2004 pe lista Partidului Democrat.