Liderul taranist Victor Ciorbea a cerut sambata o dezbatere "sincera, corecta, onesta, cu cartile pe masa" privitoare la viitoarea forma de guvernamant, transmite Agerpres. El a recunoscut ca, la ora actuala, sansele de introducere a monarhiei ca forma de guvernamant sunt foarte reduse. Declaratiile lui Ciorbea au fost facute in contextul in care, luni, Birourile permanente reunite au aprobat organizarea sedintei solemne dedicate Regelui Mihai pe 25 octombrie.

Iata cateva dintre declaratiile facute de Victor Ciorbea:

* Trebuie sa avem odata si odata o dezbatere sincera, corecta, onesta, cu cartile pe masa, care forma de guvernamant este mai buna. (...) Actiunea pe care dorim sa o realizam, de a strange semnaturile necesare privitoare la modificarea Constitutiei, va reprezenta un bun prilej pentru dezbaterea serioasa in cadrul opiniei publice romanesti, in cadrul societatii romanesti, a ceea ce a reprezentat institutia monarhica in raport cu republica.

* La ora actuala, sansele de introducere a monarhiei ca forma de guvernamant sunt foarte reduse.

* In acelasi timp, nu putem ignora ca tinerii, in lipsa de modele reale, vazand, spre pilda, casatoria printului William sau a lui Albert de Monaco, au inceput, cred eu, sa priveasca cu alti ochi si printii si printesele si ideea de monarhie si asa mai departe. Nu e o chestiune trendy, noi nu o punem din perspectiva aceasta, ca mergem pe ea pentru ca e trendy si ar putea sa placa tinerilor. Nu. Repet, romanii merita o asemenea dezbatere

*Optam pentru una sau pentru alta, dar sa o facem in cunostinta de cauza. (...) Nimeni nu va fi fortat si nici nu ne facem iluzii ca, in doua luni sau in sase luni, noi vom putea schimba mentalitatea majoritatii romanilor care, din pacate, au fost educati intr-o perioada comunista sau postcomunista intr-un spirit exclusiv republican si ideea de monarhie a fost prezentata ca ceva inacceptabil, trecuta in derizoriu

Declaratiile lui Ciorbea au fost facute in contextul in care, luni, Birourile permanente reunite au aprobat organizarea sedintei solemne dedicate Regelui Mihai pe 25 octombrie, urmand ca liderii grupurilor parlamentare sa stabileasca saptamana viitoare invitatii la acest eveniment, printre care s-ar putea afla si presedintele Traian Basescu. Seful statului a anuntat deja ca nu va participa la eveniment.