Birourile permanente ale Parlamentului vor fi convocate luni pentru a stabili calendarul audierii lui Leonard Orban pentru funcţia de ministru al Afacerilor europene şi convocarea pentru marţi a şedinţei plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, anunta Agerpres.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a primit săptămâna trecută scrisoarea de la Guvern privind înfiinţarea unui minister al afacerilor europene. ''Am primit scrisoarea, am discutat cu preşedintele Geoană şi aştept să convocăm, probabil pentru luni, Birourile permanente comune astfel încât (Leonard Orban, n.r.) să intre în audierea comisiilor de specialitate şi probabil marţi vom avea o şedinţă comună a Parlamentului cu o agendă destul de încărcată pentru că nu vor fi numai înfiinţarea unui nou minister, ci şi o serie restanţe pe ordinea noastră de zi'', a declarat joia trecută Roberta Anastase.

Premierul Emil Boc a transmis miercuri, 14 septembrie, Parlamentului scrisoarea privind înfiinţarea ministerului pentru fondurile europene şi nominalizarea lui Leonard Orban la conducerea acestei instituţii.

În ceea ce priveşte modalitatea de aprobare în Parlament a noii formule guvernamentale cu un minister în plus, primul ministru a precizat că legislativul va da votul doar strict asupra înfiinţării noului minister şi nu asupra guvernului în ansamblu, conform articolului 85 din Constituţie. "Noi propunem Parlamentului completarea actualei echipe şi actualei structuri a Guvernului cu un nou ministru şi un nou minister. Restul ministerelor şi al miniştrilor rămân pe loc în formula pe care o avem în momentul de faţă", a subliniat Emil Boc la momentul transmiterii către Parlament a scrisorii de înfiinţare a noului minister.

Articolul 85 din Constituţie prevede la alineatul 2 că în caz de remaniere guvernamentală şeful statului revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului, iar alineatul 3 stipulează că dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, preşedintele are nevoie de aprobarea Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.