Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, scrie despre vizita lui Traian Basescu in SUA, intr-o postare pe blogul personal cu titlul "Cum se cosmetizeaza o vizita de lucru": "Pentru Romania, orice astfel de intalnire este o veste buna! Este o iesire din izolare si o confirmare a unei legaturi de care avem nevoie, si pe care contam foarte mult in viitor. Acest lucru trebuie sa fie clar, si vreau sa il subliniez – de altfel, USL-ul a salutat intalnirea si consolidarea parteneriatului cu SUA, precum si subiectul punctual al scutului anti-racheta."

  • "Pacat este insa ca, dupa trei ani de administratie Obama, si sapte ani de administratie Basescu tot ceea ce am putut obtine a fost, oficial, o vizita de lucru cu vicepresedintele, la care s-a anexat o intalnire improvizata cu presedintele Obama, intalnire de la care au ramas doar pozele. Din punct de vedere protocolar, formatul este specific unei vizite de prim ministru. Asa a fost formatul  vizitei mele – ca prim-ministru - in 2001."
  • Fostul premier mai spune ca "Eu cred ca, dupa un astfel de moment, nu trebuie sa ramana nici osanale, nici huiduieli, ci doar imaginea clara a ceea ce s-a intamplat in aceste zile. As dori sa ii felicit pe cei care au facut posibila aceasta vizita, o echipa tanara si profesionista, din zona tehnica a aparatului de stat, de la MAE si din zona serviciilor".
  • "Stiu ca imaginile fac cat o mie de cuvinte, si pentru publicul larg ele conteaza. Nu ne face insa bine, ca tara, daca ne iluzionam in legatura cu asta. Pentru cine nu stie, o vizita de lucru este cea mai putin importanta in ierarhia diplomatica a contactelor bilaterale la nivel inalt. Alte state, la fel de importante ca si Romania in relatiile bilaterale cu SUA, precum Polonia, au primit mult mai mult. Comparati, va rog, agendele convenite.  Si cred ca este bine, ca romani, sa vrem sa fim cel putin la fel de bine reprezentanti in exterior. Un al doilea lucru, tine de durata vizitei si aria de contacte avute de delegatia romana cu partea americana (in sensul larg). Toate intalnirile au fost concentrate pe durata a 24 de ore, iar intalnirile bilaterale au vizat aproape exclusiv problema scutului anti-racheta. Salut declaratia privind Parteneriatul Stategic pentru secolul XXI, care nu trebuie minimalizata doar pentru ca s-a ratat restul", continua liderul PSD.
  • "Pana la urma, cu cat ne multumim depinde de noi! Daca toate eforturile diplomatice ale unui stat se concentreaza asupra obtinerii unei actiuni de PR, atunci nu poti fi luat in serios pe termen lung. Sigur ca Traian Basescu se poate lauda cu poza cu merele din Biroul Oval. Din pacate, modul in care decurge relatia cu state europene cu care am avut (avem), de asemenea, parteneriate extrem de stranse confirma acest lucru. Am ajuns sa fim vazuti chiar cu dispret si tratati cu condescendenta chiar si de cei care ne-au fost cei mai buni prieteni. Si este pacat – pentru ca meritam mai mult, ca tara… In definitiv, care sunt in prezent obiectivele noastre de politica externa?", incheie fostul prim-ministru.