In anul 2009, un programator anonim a pus bazele unui proiect open-source foarte ambitios: o moneda virtuala peer-to-peer, controlata de utilizatori, unde nu pot exista autoritati centrale, in conditiile unui design criptografic foarte bun ce previne falsificarea monedei.

Foto:

Bitcoin (BTC) este echivalentul virtual al aurului. Algoritmic, se vor pune in circulatie aproximativ 21 milioane BTC, pe baza unei algoritm de generare care “emuleaza” extractia aurului. Ultima moneda va fi generata in anul 2140.

Viteza de generare a Bitcoin este urmatoarea:

BTC se pun in circulatie prin “minerit”: se foloseste un program care rezolva o problema matematica. In aproximativ 10 minute, am “extras” 0.00000089 BTC, deci nu va asteptati la mari averi.

Bitcoin este echivalentul virtual al aurului:

- moneda este creata in cantitati limitate, si se obtine primar in urma unui efort de “minerit”;

- nu poate exista inflatie;

- cantitatea de moneda este predictibila si va fi la un moment dat limitata;

In plus fata de aur, BTC poate fi stocata cu mai mare usurinta si se poate folosi pentru tranzactii.

In momentul actual, circula 6.6 milioane BTC, echivalent a 87.5 milioane dolari sau 2.4 tone aur (la data de 21.06.2011).

Marele avantaj este ca suntem martorii unui experiment la scara mica a ceea ce ar insemna etalonul aur, in conditiile in care nu ar exista o banca centrala. Iata care sunt principalele probleme:

1 – Volatilitate foarte mare

Valoarea BTC fata de USD / orice alta moneda variaza semnificativ, la nivel de zile. O marfa care azi ar costa 10 BTC, peste 2 zile ar putea valora 7 sau 13. Tineti minte, nu exista inflatie ci doar deflatie a preturilor.

Este foarte greu sa vinzi o marfa cand nu stii cat vor valora seara banii incasati dimineata.

2 – A existat deja Prima Mare Depresie Economica

Dupa ce timp de 2 luni, valoarea BTC fata de dolar a crescut de 30 ori, in doar 5 zile, BTC s-a depreciat cu 73%, revenind apoi aproape de maxim in urmatoarele 2 zile.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro