Un articol din Adevarul (aici) ridica valul asupra celor petrecute luni in sedinta PBN a PDL.

Stefan VlastonFoto: Arhiva personala

In respective sedinta, Monica Macovei “a cerut conducerii PDL să-l excludă din partid pe senatorul Mircea Banias, aflat în ancheta DNA, însă solicitarea s-a lovit de un zid în condiţiile în care formaţiunea nu-şi permite să renunţe la un senator pentru că ar pierde majoritatea în Camera superioară.”

„Mai mult, În apărarea lui Banias au sărit mai mulţi democrat-liberali care i-au amintit lui Macovei că majoritatea din Senat atârnă de un vot. La finalul discuţiilor aprinse premierul Emil Boc a încercat s-o liniştească pe Macovei. Potrivit aceloraşi surse, reacţia nervoasă a lui Macovei împotriva lui Banias a stârnit nemulţumirea unor democrat-liberali din conducerea partidului, care şi‑au amintit de principiile „absurde” de integritate pe care „reformiştii” au încercat să le impună şi care au fost respinse categoric de partid. Îngrijorarea unora a fost cu atât mai mare cu cât Macovei a primit sarcina să redacteze Codul Etic al PDL.”

Eu unul ma asteptam la acest deznodamant al primelor incercari de reformare a PDL. Imi amintesc de un alt interviu al Monicai Macovei, in EVZ din 24 mai 2010.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/monica-macovei-895822.html

“Toţi fură. Eu am văzut, zona achiziţiilor publice este aptă pentru corupţie. Din 2005 o spun. Îmi eşti prieten, îţi dau un contract şi plătim de zece ori, de o sută de ori mai mult faţă de preţul pieţei”.

„De asta pentru mine e foarte grav ceea ce se întâmplă cu PDL. Constat că procedează absolut la fel ca toţi ceilalţi”, a precizat europarlamentarul. Întrebată de moderator dacă îi spune aceste lucruri şi premierului Emil Boc, Monica Macovei a răspuns: “Dar nu vă închipuiţi că domnul Boc nu ştie”.

Situatia devine si mai clara deoarece ne apropiem de alegerile din 2012. Orice partid, in particular PDL, stie ca are nevoie de sume uriase pentru a sustine doua campanii, cea pentru locale si aceea pentru alegerile generale. De unde bani? Si fara bani adio campanie, adio castigarea alegerilor, adio functii si pozitii.

Sponsorii se orienteaza spre partidele cu sanse mai mari de a castiga alegerile. Aici USL se afla pe primul loc. Si in sondaje si in aprecierile eventualilor sponsori.

Introducerea unor principii de integritate acum, in PDL, ar fi bomboana pe coliva. Adica, partidul sa nu mai dea contracte preferentiale si functii publice celor care alimenteaza cu bani campaniile electorale. Sa-i dea afara pe oameni, ca senatorul Banias, care, probabil, a adus sume importante la partid din evaziunea din portul Constanta.

Cine ar fi nebunii care sa-si taie, acum in prag de alegeri, conductele de resurse financiare de la sponsori, din ce in ce mai putini, ca oricum nu prea spera sa castige PDL alegerile?

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro