Nu poti convinge pe nimeni ca o Asociatie unde activeaza fosta secretara si sotia a castigat pe bune un proiect in valoare de 2 milioane de lei de la un minister pe care-l conduci. Si mai stupid e sa-ti recunosti greseala, sa-i ceri sotiei sa plece, iar tu sa ramai pe loc. Dar la fel de ridicole apar opozitia si televiziunile de stiri. Ieri gaseau mii de explicatii in cazurile Severin sau Nicolescu - aflati in situatii perfect comparabile de potential conflict de interese - iar astazi ii striga lui Botis sa demisioneze. Iar proiectul care a inflamat Romania se numeste - ce ironie - "Sansa la demnitate".

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Oricum o intoarce, ministrul Botis a pierdut autoritatea de a conduce un minister. Sunt suficiente detalii si coincidente stranii care submineaza grav increderea in actualul ministru al muncii, oricat de mult ne asigura premierul Boc ca avem de-a face cu un om onest. Mai straniu suna explicatia premierului ca "situatia nu era noua", de parca un furt descoperit dupa cateva luni nu se mai pune.

Sa zicem ca Botis e un om onest, cum garanteaza mai departe premierul Boc. Dar cine crede ca este o simpla coincidenta faptul ca fosta firma a sotiei sale se numea Euroactive Job SRL, iar Asociatia norocoasa, unde sotia sa era dupa spusele ministrului doar consultant, se numeste tot Euroactive? Ca n-au nici o legatura una cu alta?

Cine crede ca este tot o simpla coincidenta faptul ca fosta sa secretara pe vremea cand era sef la AJOFM Bistrita lucreaza tot pentru Asociatia de unde sotia incaseaza 8000 de lei pe luna in calitate de consultant. Cine crede ca este o pura intamplare faptul ca sediul Asociatiei este fix in casa ministrului? Temporar, definitiv, chiar n-are importanta. Cine crede apoi ca este o nevinovata potrivire faptul ca nevasta se ocupa de afaceri exact pe aria de acoperire a functiei oficiale a sotului?

Cand presa te prinde in situatii flagrante, precum cea de mai sus, nu mai astepti anchetele ANI sau DNA, ci demisionezi rapid, pentru a proteja credibilitatea institutiei pe care o conduci. Tocmai din acest motiv, in Europa civilizata sanctiunea simbolica vine prompt inainte de sentinta oficiala.

De exemplu, lui Adrian Severin socialistii europeni (nu PSD) i-au cerut demisia din Parlamentul European. Impactul anchetei jurnalistice asupra imaginii Parlamentului European a fost mult prea puternic pentru ca Severin sa mai ceara - exact cum procedeaza Botis acum - finalizarea unei achete institutionale care sa stabileasca daca am avut de-a face sau nu cu o situatie de conflict de interese. DNA s-a autosesizat in cazul Severin. De ce n-o face si in cazul Botis? Ce-i opreste pe procurorii anticoruptie sa declanseze propria ancheta?

Exact aceleasi ratiuni - prevenirea unor potentiale situatii de conflict de interese - au stat la baza raspunsului negativ dat de Comisia Europeana lui Adriean Videanu, pe vremea cand conducea Ministerul Economiei, si dorea sa stie daca o companie la care este actionar poate accesa fonduri europene. Comisia i-a raspuns, fireste, ca nu poate si s-a mirat ca primeste astfel de intrebari.

Ca tot veni vorba de profesorii de morala politica ai acestor zile? Cum se numea situatia in care ginerele fostului ministru de interne, Vasile Blaga, se lansa in afaceri cu firme de protectie si paza - aria de acoperire a tatalui socru care milita pentru inlocuirea jandarmeriei cu firme private - si castiga in mod miraculos afaceri cu statul? Ce cadere are azi Blaga sa-i tina predici lui Botis? Dar Adrian Nastase, si el foarte preocupat de soarta ministrului muncii? In perioada guvernarii Nastase, Botis, acelasi Nelu Botis, era presedintele PSD Bistrita (2001 - 2004).

I-ati auzit pe Victor Ponta si alti lideri PSD cerand demisia ministrului muncii. Foarte corect. Dar nimeni nu-i mai intreaba de ce nu le-au cerut propriilor lideri sa plece din functiile oficiale cand existau in cazul lor suspiciuni majore de conflict de interese. Ponta si televiziunile de stiri s-au aratat foarte indulgente cu presedintele CJ Arges, Constantin Nicolescu, acuzat de DNA ca a dirijat fondurile europene catre firmele sotiei sale.

Daca masura arestului preventiv in cazul Nicolescu mai putea fi discutata, faptul ca banii au ajuns in conturile firmelor familiei sale este suficient de solid probat. N-ati auzit ca PSD sa-i ceara demisia din functia de sef al Consiliului Judetean. In schimb, i-ati vazut pe Ponta, Nastase si Severin facand zid in jurul lui si manifestand in strada pentru eliberarea sa din arest.

PSD si televiziunile de stiri aduc in discutie cazul Puwak de acum sapte ani pentru a demonstra ca intr-un caz comparabil cu Botis s-a lasat cu o demisie de onoare si cu o condamnare. Nu Puwak e reperul - cazul e vechi si ingropat - ci Severin, Nicolescu, Nastase si alti lideri PSD carora nimeni nu le mai solicita demisia din functia publica.

Toti cei de la PSD tin sa remarce cu nedisimulat dispret ca afacerea Botis arata a gainarie. Adevarul e ca toti penalii lor sunt cercetati de la milioane de euro in sus, putini au picat pe maruntis ca Botis, Ridzi sau alti pedelisti prinsi cu firimituri. Situatia aminteste putin ca fosta guvernare taranista care-i scotea din minti pe pesedisti pe motiv ca "strica piata spagii" si ca "nici sa fure nu stiu".

Sansa la demnitate - numele proiectului fatal deocamdata doar pentru sotia ministrului - au pierdut-o mai toti actorii inflamati astazi de acest clasic caz de conflict de interese cel putin moral, cum admite chiar ministrul.

Sansa la demnitate este marele proiect ratat, din pacate, de mai toata lumea nervoasa si plina de principii cand e sa le aplice adversarilor. Este o noua ocazie sa constatam, acriti, ca demisia de onoare nu tine, in Romania, nici macar la ardelenii mai lenti in reactii (degeaba s-a gandit Botis o zi intreaga).

Sansa la demnitate pare sa le fie - ca un blestem al ultimilor 20 de ani - constant refuzata celor multi care o tot pomenesc, dar vor alege mai departe sa traiasca in promiscuitate cu speranta desarta ca, poate, vor scapa macar de saracie.

P.S. Ioan Nelu Botis a demisionat marti dimineata in urma unei discutii cu presedintele Basescu. Ar fi fost de aplaudat daca pleca ieri, inaintea sotiei. Asa, a prins o demisie, dar a ratat onoarea. Acum, nu e clar de ce nu mai asteapta finalizarea anchetei oficiale, ce s-a schimbat de ieri pana azi si cum ramane cu garantiile date de premierul Boc. Una peste alta, se putea si mai rau: vezi cazurile Severin, in continuare europarlamentar spre rusinea Romaniei sau Nicolescu, mai departe sef la CJ Arges spre rusinea PSD.