Guvernul britanic a anuntat un nou program politic de relansare a parteneriatelor comericale globale in contextul crizei economice. Strategia, in fapt o pledoarie pentru liberalizarea comertului international, este detaliata mai jos intr-un text semnat de doi dintre cei mai importanti promotori ai ei: Vince Cable, ministrul pentru Business si Inovatie in guvernul britanic si Andrew Mitchell, ministrul pentru Dezvoltare Internationala:

Vince Cable, Andrew MitchellFoto: HotNews

Traim intr-o lume in care suntem mai interconectati ca niciodata.

Marea Britanie este legata de Romania prin relatii comerciale, de prietenie si printr-o multitudine de interese comune.

Atata timp cat pietele sunt deschise si tarile pot avea relatii comerciale libere, aceste legaturi internationale ofera un potential enorm de crestere comerciala si a investitiilor. Tarile cu cea mai rapida crestere economica tind sa fie si cele care prefera cat mai putine bariere comerciale. Astfel, pentru a ne realiza potentialul, trebuie sa ne luam angajamentul de a ne deschide pietele la nivel global. Nu trebuie sa recurgem din nou la protectionism.

In spiritul acestei idei, guvernul Marii Britanii a publicat pe 9 februarie Cartea Alba a Comertului si Investitiilor: o strategie ambitioasa pentru sporirea relatiilor comerciale internationale si de investitii, consolidarea sistemului multilateral, construirea mediului de afaceri intern, si pentru a permite tarilor in curs de dezvoltare sa inregistreze crestere economica pe cont propriu.

Cartea Alba demonstreaza ca schimburile comerciale si investitiile sunt absolut necesare pentru ca Marea Britanie sa atinga o crestere puternica, sustenabila si echilibrata in viitor.

Aceasta strategie pune accentul pe deschiderea pietelor si atrage atentia asupra pericolelor generate de protectionism; propune eliminarea barierelor comerciale si investitionale, precum si imbunatatirea accesului la piata pentru mediul de afaceri din Marea Britanie, atat in UE cat si in afara granitelor acesteia; pledeaza pentru finalizarea negocierilor comerciale din cadrul Rundei Doha in 2011 si consolidarea Organizatiei Mondiale a Comertului. De asemenea, documentul guvernului britanic sustine incheierea acordurilor de comert liber prioritare ale UE; integrarea comerciala si regionala in Africa; precum si colaborarea cu tarile din G20 pentru atingerea acestor obiective.

Obiectivul nostru prioritar este finalizarea negocierilor comerciale din cadrul Rundei Doha. Odata semnat, acest acord de importanta istorica va stimula economia mondiala cu 110 miliarde de lire sterline. Asadar, trebuie sa actionam rapid pentru ca 2011 sa reprezinte anul in care negocierile comerciale de la Doha vor fi finalizate. Acum este momentul oportun. Vom intocmi planuri si foi de parcurs pentru a atinge acest obiectiv.

Un rezultat pozitiv ar aduce beneficii multilaterale. Din acest motiv, Marea Britanie isi va intensifica eforturile pentru a permite tarilor in curs de dezvoltare sa urmeze caile proprii de crestere, prin intermediul comertului si al investitiilor, prin construirea capacitatii necesare in acest sens, mai ales in Africa.

Vom lansa o initiativa de promovare a comertului liber in Africa pentru a ajuta la eliminarea barierelor comerciale precum birocratia si tarifele prohibitive. Vom sprijini continentul african pentru facilitarea schimburilor comerciale si vom incuraja antreprenorii sa-si dezvolte afacerile prin deschiderea catre noi piete. Nu putem realiza aceste obiective singuri si astfel facem apel la partenerii nostri internationali pentru a ni se alatura in acest efort.

De asemenea, dorim sa deschidem accesul la piata pentru cele mai sarace tari. Marea Britanie cheama membrii G20 sa acorde tarilor cel mai putin dezvoltate acces fara taxe vamale la pietele lor. Astfel, exporturile acestora vor putea spori cu peste 40%. Este foarte important ca tarile in curs de dezvoltare sa poata negocia acorduri comerciale, iar normele comerciale internationale trebuie sa reflecte nevoile tuturor tarilor si nu doar ale catorva state privilegiate.

In final, dorim sa formam retele prin care sa sporim parteneriatele si sa sprijinim mediul de afaceri in realizarea de schimburi comerciale la nivel global. Ministrii din guvernul britanic s-au alaturat delegatiilor de afaceri in efectuarea unor vizite in strainatate pentru atingerea acestui obiectiv. Am vizitat partenerii din principalele piete emergente, precum si din Statele Unite si din Europa. Reprezentantii mediului de afaceri care ne-au insotit considera ca aceste vizite vor genera multe oportunitati pentru realizarea de schimburi comerciale si colaborarea cu parteneri din alte tari.

Investitiile reprezinta cealalta fata a monedei. Marea Britanie este un centru international pentru investitori si, in prezent, al treilea cel mai mare investitor din lume. Regatul Unit gazduieste cele mai multe sedii europene ale business-urilor internationale si este un loc extrem de favorabil pentru afaceri. Intentionam sa ne pastram acest statut reducand gradul de reglementare si impozitele pe profit.

Avem o mare provocare. Si anume continuarea constructiei unei economii globale deschise si a unui sistem comercial care sa ne aduca tuturor beneficii. Acestea vor duce la crestere economica, crearea de noi locuri de munca si vor genera bogatie in intreaga lume. Suntem increzatori ca Marea Britanie, impreuna cu partenerii sai internationali, inclusiv Romania, este capabila sa infrunte aceasta provocare.

Vince Cable, ministru pentru Business si Inovatie in Guvernul Marii Britanii

Andrew Mitchell, ministru pentru Dezvoltare Internationala in Guvernul Marii Britanii

Citeste pe contributors.ro