Ultimele evolutii pe scena politica romaneasca aduc importante clarificari.

Stefan VlastonFoto: Arhiva personala

1. In primul rand, in denumirea Aliantei de Centru Dreapta (ACD), asa cum remarca vineri si Calin Popescu Tariceanu, a disparut sintagma “liberal”. Prin adaugarea, probabila, a sintagmei “social democrata”, vom avea in final struto-camila Alianta de Centru Dreapta Social Democrata. (ACDSD). Ce vor intelege oamenii de aici, vom vedea. Probabil disparitia partidului liberal din spectrul politic.

2. O alta declaratie limpezeste impartirea functiilor: “o parte va da premierul, alta presedintele”. Cum nu este de crezut ca PSD va da premierul din mana, in 2012, pe presedintia de pe gard, din 2014, este clar ca PSD va lua totul. Cine are premierul, isi face politica. Iar liberalii se vor multumi cu un onorific fotoliu la Cotroceni, adica varianta Tariceanu-Basescu intoarsa pe dos. Asta daca pana in 2014, nu se rastoarna optiunile. Daca sondajele de opinie scot vreun psd-ist in fata, adio si candidatura la prezidentiale. Doar nu se joaca in politica pe cuvant de onoare. Asa ceva nu exista pe Dambovita.

3. Intr-un interviu pentru Mediafax, Calin Popescu Tariceanu declara vineri ca “nu are niciun motiv să nu le acorde încredere lui Victor Ponta, Ion Iliescu sau Adrian Năstase, despre care consideră că "sunt animaţi de profunde convingeri democratice". Hopa! Autorul zicerilor celebre, “mai animalule”, “proprietatea privata e un moft”, “golanii” care tocmai ce si l-au inmormantat pe Cristian Paturca, a devenit un etalon de “profunde convingeri democratice”. Si Adrian Nastase era profund democrat cand isi procura chinezarii, isi transforma casa in muzeu dintr-un salariu de bugetar, o inventa pe matusa Tamara, de i s-a dus duhul. Daca acestea sunt etaloanele de “profunde convingeri democratice” ale liberalilor, mai bine lipsa. Nu pierdem nimic.

4. Nu e prima data cand PNL joaca prost. Anul trecut Crin Antonescu l-a sprijinit pe Geoana in campania electorala, sacrificand interesele PNL. Cu un joc mai inteligent, Antonescu n-ar fi riscat sa se faca de ras, impreuna cu Geoana, sorbind din cupa victoriei inainte de termen. Nici insistand pentru functia de premier, la propunerea lui Boc de a reface alianta DA. Dar de, cand e sa se aleaga praful... Nu s-au inteles ei liberalii cu PD-L-istii in alianta DA, desi impartaseau aceleasi valori de dreapta (cota unica, modernizarea statului, eliminarea ajutoarelor sociale nemeritate, etc.) si se vor intelege cu socialistii la guvernare?

5. Si uite asa, PD-L ramane singur pe culoarul politic de dreapta. Nici nu-i vine sa creada ce bafta pe capul lui. Nu mai trebuie sa faca o dubla campanie: anti liberali si antisocialisti. Ar fi fost incomod. Asa, ii baga pe toti in aceeasi oala si arata doar unde a ajuns Romania condusa de socialisti. Direct, sau indirect, prin santajul la care l-au supus pe Tariceanu. Parca vad campania electorala din 2012 centrata pe analiza guvernarii Tariceanu, sprijinita de PSD. De asta nici nu se prea aud critici dinspre PD-L. Le convine, cum sa nu le convina!

6. Iata ce spunea Crin Antonescu acum cateva luni: “Traian Basescu a fost adus la putere, inainte de toate, de lacomia, de clientela, de hotia, de demagogia PSD, a regimului Adrian Nastase. A regimului Iliescu-Nastase. Ponta, mai mititel, dar acolo”. Cand are dreptate? Atunci sau acum? Se schimba asa de repede, de la o luna la alta? Probabil PD-L face liste de declaratii de astea, contradictorii si-si freaca mainile de fericire. Ca de exemplu: “Nu pot pe principiul ca amandoi luptam contra lui Basescu sa las la o parte doua lucruri - ca domnul Geoana face parte din aceeasi lume de santajisti cu domnul Basescu si, doi, nu putem sa acceptam sa impunem intregii tari un manechin care doreste sa devina presedinte”. Peste doar cateva sapatamani “manechinul” aparea brat la brat cu Antonescu, band din cupa victoriei care avea sa se transforme, intr-o singura noapte, in cupa infrangerii. Halal consecventa, coane Antonescu!

7. In fine, bomboana pe coliva liberalismului romanesc. Presedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat joi ca, personal, sustine in continuare ideea cotei unice, dar o formula finala in acest sens va fi prezentata dupa ce problema va fi dezbatuta de specialistii celor trei partide de opozitie. “Si reprezentantii PSD au inteles, cum am inteles si noi, liberalii, ca din cota unica nu trebuie facut un soi de fetis electoral”, zice Crin Antonescu. Adica, daca va fi nevoie de tradarea esentei liberalismului, o vom face, in numele izgonirii lui Basescu si PD-L. Ultima reduta a liberalismului romanesc a fost predata. Cui? Celor cu “convingeri profund democratice”. Sa nu-ti vina sa vomiti?

Fara cota unica, fara sustinerea intreprinzatorilor privati, liberalii devin prizonierii redistribuirii haiducesti, marca PSD, sa luam de la cei care au, sa dam la cei care stau. Tot zicea presedintele Basescu ca liberalii sunt de stanga.

Se rasucesc in mormant Bratienii. Dar Mircea Ionescu Quintus, Radu Campeanu, Balaceanu Stolnici, Neagu Djuvara, nu au nimic de zis? Dar Raymond Luca, senatorul PNL care a criticat deschis noua politica a liderului PNL, Crin Antonescu ? Sa faca cu PNL ce a facut Athanasiu cu partidul lui Titel Petrescu? Dar dupa un eventual mariaj esuat, dupa un divort rasunator, ce se va alege de PNL? Sindromul PNTCD este inca viu in memoria tuturor.

Exista o singura sansa. Ca adevaratii liberali, Saftoiu, Vosganian, Orban, Luca, multi altii din teritoriu, sa puna piciorul in prag, inainte de a fi prea tarziu si sa-i spuna lui Antonescu:

Aista nu se poate, maiestate!

Citeste si comenteaza pe Contributors.ro