Obama a pierdut pentru un simplu fapt: nu a reusit sa creeze locuri de munca si sa genereze incredere in afara frumoaselor slogane electorale. Principiile cu care a castigat Obama alegerile sunt departe (foarte!) de principiile mele si totusi Presedintele Obama a fost si este un Presedinte necesar Americii. Alegerea lui Obama ca Presedinte a demonstrat ca se poate! Poti sa fii minoritar, fiu de emigrant din Africa cu opinii diferite de majoritatea americanilor si sa devii Presedinte.

Obama este un social-democrat indiferent daca asta se numeste in America “liberal”. Obama a militat pentru niste principii sociale complet diferite de ale mele si a facut totul pentru a le implementa dupa alegerea lui in functie. Obama a facut tot ce a crezut de cuviinta pentru indeplini un program de guvernare pe care majoritatea americanilor l-au acceptat prin votul lor. Toate au fost bune si frumoase pana in momentul in care programul Obama a devenit ineficient si a lovit in acelasi electorat care l-a adus la conducerea Uniunii Americane.

Romanul de rand are multe de invatat din experienta Obama, in special clasa politica atot stiitoare de pe malul Dambovitei. Probabil ca nu vor invata,pentru ca noi ne pricepem la toate, fara sa le invatam si fara sa le experimentam.

In Statele Unite ca si in alte tari, probabil, schimbarea politica se produce cand partea de electorat care nu este captiva sau partizana trece dintr-o parte in cealalta din cauza unor nemultumiri generalizate.

Citeste continuarea pe Contributors.ro.

Theophyle este autorul blogului Politeia.