Ma amuza teribil comentariile pe marginea taierilor pensiilor de invalid. Si mai tare ma amuza ca oamenii vor fi, chipurile, verificati, nu care cumva sa incaseze banii statului de pomana (nici daca voiam nu-mi iesea jocul asta de cuvinte). Doar ca rezultatele taierii pensiilor pe caz de boala va fi aproape nul, iar motivatia e cit se poate de simpla: un pensionar pe caz de boala, bolnav inchipuit, are, de cele mai multe ori, o relatie de spaga cu medicul care si-a dat avizul care dureaza de ani de zile. Or, sa ne-aducem aminte ca nici lefurile medicilor n-au ramas intacte si trebuie sa compenseze de undeva, scrie Subiectiv.

A te apuca sa verifici cit de bolnav este un pensionar din aceasta categorie este cel putin absurd. Ce faci? Te duci la el acasa si incerci sa-l convingi ca maninca de pomana din bugetul statului? Pina la urma, omul are o hirtie, act oficial, prin care i se recunoaste boala, inchipuita sau nu. Ca sa-l verifici, nu poti s-o faci trimitind politia la el acasa, ci trebuie sa faca cel putin un set de analize. Desigur, platite de stat, ca de aia e pensionat pe caz de boala, ca sa plateasca statul cheltuielile importante.

Altfel spus, o cheltuiala suplimentara care nu-ti garanteaza ca rezultatul testului nu va fi acelasi. In fond, medicul: 1. n-are nici un interes sa nu ia si la verificari o spaga de la bolnav, 2. n-are nici un interes sa se demonstreze ca bolnavul nu este, de fapt, bolnav, caci asta conduce la penalizari. Ce ar trebui sa faca statul pentru a se asigura ca ¬nesimtitii¬ de pensionari pe caz de invaliditate chiar sint invalizi? Ar trebui sa reintroduca conceptul de Securitate si de turnatorie platita din banul public. Sau sa transforme Romania intr-un stat militarizat ori politienesc, altfel nu ai cum sa-i verifici pe toti si sa-ti mai si iasa socoteala in catastif. Deci, stupid.

Din aceeasi categorie, ¬politia concediilor medicale¬ duce ¬atentia¬ statului intr-un ridicol fara margini. Ce faci daca te imbolnavesti de gripa, iar medicul de familie iti recomanda doua saptamini de medical? Stai acasa. Daca scapi de ea intr-o saptamina, te duci la munca? Sau respecti decizia medicului, care ti-a recomandat doua saptamini tocmai ca sa mai stai sapte zile acasa, pentru a fi sigur ca nu revine? Si iti bate politistul la usa, intrebindu-te de ce tu, om sanatos, nu te duci la munca, nu-i asa?

Citeste articolul integral