In momentul in care guvernul din Grecia a anuntat reduceri de salarii si pensii, sindicalistii au iesit in strada sustinand ca nu din cauza lor tara a ajuns in situatia in care a ajuns. Prin urmare, nu este normal ca ei sa plateasca oalele sparte de catre cei aflati la guvernare.

Saptamana trecuta, dupa ce Presedintele Romaniei a anuntat masuri similare, reactia sindicalistilor romani a fost exact aceeasi. Pot fi ei condamnati ca au asemenea reactii? Nu!

Bineinteles, nu pensionarii sunt de vina ca politicienii, din considerente politicianiste, au marit pensiile atat de mult, incat bugetul asigurarilor sociale a intrat practic in faliment. Ce ar fi trebuit sa faca pensionarii in momentul in care guvernul le marea pensia? Sa refuze maririle?

Bineinteles, nu toti bugetarii sunt de vina ca in ultimii 5 ani, in sectorul public au fost angajate peste 150.000 de persoane, iar cheltuielile de personal au crescut de la 21 mld lei in 2006 la 47 mld in 2009, respectiv de la 6.3% la 9.5% din PIB. Si asta in doar 3 ani.

Bineinteles, nu milioanele de asistati social sunt de vina ca intre 2006 si 2009, cheltuielile cu asistenta sociala au crescut de la 31 la 64 miliarde lei, respectiv de la 9.2% la 13% din PIB.

Ce ar fi trebuit sa faca cei carora guvernul le-a dat posibilitatea de a cumula mai multe ajutoare sociale, desi nu erau in situatia de a avea nevoie de aceste ajutoare? Sa nu profite de slabiciunea autoritatilor statului?

Bineinteles, politicienii sunt de vina! Toata clasa politica din Romania este de vina pentru situatia creata. In mod normal, cei care au generat pierderile ar trebui sa le si acopere. Cu ce acoperim insa miliardele de euro lipsa de la buget?

Citeste restul materialului si comenteaza pe Khris.ro.