Pensiile sunt prea mari, sau sunt prea multi pensionari. O cincime aproape din numarul pensionarilor e pe caz de boala, am citit pe undeva ca media varstei de pensionare e pe la 54 de ani. E imposibil de sustinut sistemul si trebuie recunoscut acest fapt.

Demografic e imposibil de sustinut actualul sistem de pensii, populatia imbatraneste. S-a ajuns ca la 4,9 milioane de salariati, contribuabili in sistem, sa avem 5,7 milioane de pensionari. Doar jumatate din populatia activa plateste la fondul de pensii de Stat. Legarea de salariu a punctului de pensie este o aberatie economica fara legatura cu realitatea.

Darile CAS (angajat si angajator) sunt cam 30 de procente din brut. Incredibil dar atat sunt.

Legea 19/2000, Art. 80, alin. 1 "Valoarea unui punct de pensie reprezinta cel putin 45% din salariul mediu brut lunar pe economie, prognozat pentru anul respectiv, si se aproba prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat"

Asa ca daca ne uitam la procente pricepem ca e imposibil ca din 30 de procente sa facem 45 chiar la un numar egal de pensionari cu numarul contribuabililor, ceea ce e fals. Sa ne aducem aminte de pensia minima cu care se lauda Boc dar care nu are nicio sustinere financiara.

Situatia este imposibila fara finantarea din Bugetul de Stat. Am inteles asta inainte de alegeri, dar acum? Pai nu finantam educatia si investitiile de dragul pensiilor? Alocatiile pentru copii nu sunt legate de nimic. Copiii nu voteaza, am uitat.

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Dan Selaru.