Ieri am intrebat ce se intampla de fapt in Romania si am promis sa public raspunsurile. Am pornit de aici.

Anonim, comentariul la A intra sau nu la guvernare.

"1. In perioada dec.1989 - martie 1990 s-ar fi putut ajunge la hecatomba de morti despre care s-a scris in mass-media occidentala daca nu s-ar fi incheiat un armistitiu intre diferitele structuri de forta ale Romaniei. Garantul intern al intelegerii a fost batranul Iliescu, care si-a asumat totul, cu bune si rele.

Influenta acestor structuri in viata noastra a fost si este enorma, sub toate aspectele. Unul dintre rolurile cerute a fost si acela de "doica" a partidelor politice. Mii de oameni din structuri au ajuns in zone de decizie din toate partidele politice. Si poate ca intelegem de ce. Au fost doici ale proceselor electorale, decizionale interne, etc. In toate etapele. Pentru a-si pastra nestirbita influenta, cu ajutorul oamenilor lor din media si o parte a societatii civile, au fragilizat ,cu largul concurs inconstient al gugustiucilor din Parlament, influenta si credibilitatea Parlamentului, adica partidele. Le-au pastrat cumva imature si dependente de "doici".

2. Rolul de garant al lui Iliescu, exercitat de acesta inclusiv in mandatul lui Constantinescu, cu stiinta acestuia si acordul lui intelept - s-a incheiat in 2004. L-a preluat Basescu, care i-a modificat termenii. Si avem ce avem.

3. Atitudinea agresiva a lui Basescu a obligat partidele sa se mai maturizeze. Influenta oamenilor "de structura" din interiorul partidelor a scazut.Experientele de coalitie din primul mandat al lui Basescu au obligat partidele sa caste ochii. Si au vrut sa se emancipeze de doica. Dar doica nu accepta ca partidele au crescut. Asa ca au facut ce credeau ca trebuie facut pentru a iesi la alegeri ce a iesit.

4. Scara larga de manipulare, nu zic fraudare pentru a nu a fost inca probat in justitie, a votului din 6 dec. arata nivelul de refuz de retragere a structurilor de forta din viata politica democratica a tarii. Sub acest aspect, PDL este cel mai afectat partid, a ajuns de fapt o ruina, o fantoma care primeste deciziile politice in plic. Nici nu stiu daca-l mai putem numi partid.

5. In aceste conditii, perspectiva mai cazona "intai stat si apoi societate si democratie" este perspectiva unei eterne neemancipari politice a partidelor. Eu nu as accepta-o!. Este vremea ca doicile sa se retraga de la butoanele politicii. Intotdeauna vor fi aproape, ca in toate statele, dar atat. Intrebarea este cum va avea loc marea retragere; civilizat si ramanem prieteni sau altcumva?"

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Dan Selaru.