Dincolo de toata isteria generata de rezultatele primului tur al alegerilor prezidentiale, cred ca merita sa analizam la rece cum stau lucrurile in acest moment, mai ales tinand cont de pozitia relativ surprinzatoare a liberalilor, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

  • Pozitia PNL-ului si cele doua milioane de voturi

Crin Antonescu a obtinut duminica doua milioane de voturi, pe care cel mai probabil va decide sa le puna in slujba lui Mircea Geoana. La schimb, a cerut PSD-ului acceptarea domnului Johannis drept prim-ministru, cerere acceptata cel putin la nivel declarativ.

Problema PNL-ului insa, este ca o mare parte dintre cei doua milioane de romani care au votat cu candidatul liberal, nu se vor conforma indemnurilor de a vota cu candidatul PSD, si asta din mai multe motive:

1. Crin Antonescu a reusit sa adune multe voturi din zona nehotaratilor si a celor anti-sistem – persoane care in mod sigur nu se vor prezenta la urne in turul doi;

2. Votantii traditionali ai PNL sunt prin definitie anti-PSD (si prin ricoseu anti-Geoana) si doar partial anti-Basescu, fiind de asteptat ca cei care nu ii suporta pe cei doi sa ramana acasa, iar ceilalti sa isi imparta voturile (tineti cont de faptul ca ura fata de PDL & Basescu este mai mica decat ura fata de PSD & Geoana).

Mai mult - cu tot sprijinul PNL, dl Geoana nu este sigur de castigarea alegerilor, pe cand daca l-ar fi sprijinit pe dl Basescu, PNL-ul ar fi mers la sigur. In aceste conditii, decizia liberalilor este de neinteles.

  • Ce se intampla daca Traian Basescu va castiga

Daca dl Basescu va castiga un nou mandat, liberalii se vor afla intr-o pozitie extrem de dificila. De ce? Pentru ca actualul presedinte nu uita si nu iarta.

Acesta nu are nevoie de PNL in intregul sau, asa ca nu va avea absolut nicio remuscare sa rupa din PNL o aripa suficient de mare incat sa isi asigure majoritatea necesara trecerii guvernului (Negoita sau altul), moment in care cariera politica a domnului Antonescu se va apropia de sfarsit.

Citeste continuarea si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.