Un tanar senator cu faima de spammer posteaza pe blog-ul sau niste texte anti-tiganesti decupate parca din Romania Mare. Veti spune: tara arde si noi ne pierdem vremea cu spammeri? Nu-i chiar asa. In capul unui senator PDL tara a luat foc, se coc maceluri rasiste. Cineva ar trebui sa-i stinga repede creierii incinsi periculos. Cum va suna asta: “conflictul între romii şi maghiarii din localitatea harghiteană Sâncrăieni are toate sansele sa se extinda la nivel national. Peste tot, starea de revolta la adresa infractiunilor comise de tigani, mocneste si asteapta doar o scanteie sa izbucneasca”. Dar asta: “Cat despre tigani.... Chiar nu par sa mai aiba de ce sa se teama. Poate de unguri, atat. Care demonstreaza unitate si le fac fata, sesizand ca nu au alta optiune in conditiile prabusirii domniei impunerii respectului legii. De politie in nici un caz nu se tem; iar de populatia romaneasca nici atat”.

Faptele domnului senator Iulian Urban se incadreaza lejer, ca tot e jurist de meserie, la instigare la ura rasiala. Nu zice de-a dreptul ca e cazul sa taiem niste gaturi de tigani, dar nici departe nu e. Stigmatizeaza o intreaga etnie in cel mai pur stil rasist. Iata titlul cat se poate de sugestiv al unei postari de astazi, 13 iulie: “Omoara, fura si ameninta. Un roman ucis cu lovituri de cutit in inima si cap de tigani la Comanesti”. Cine omoara, fura si ameninta? Tiganii, desigur. Asta se intelege din titlul postarii sale.

Din primele fraze suntem invitati sa trecem la fapte: “Vom asista pasivi la aceasta competitie diabolica din Romania, in care suntem simpli spectatori la marea intrecere care incalca legea mai repede fara sa pateasca nimic ? O sa asteptam sa devenim prizonieri in propria noastra tara? Prizonieri ai unei etnii infractionale ?”

Ce le-am putea face oare tiganilor, ca despre ei ne vorbeste domnul Urban? Sa punem mana pe furci si topoare? Sa-i luam pe toti la alergat sau doar pe unii, care arata mai suspect? Tragem fara somatie cum apare in luneta fata de tuciuriu sau il verificam intai la dinti sa vedem ce rasa e?

E adevarat ca senatorul Urban simte ca a sarit calul si comite o precizare, inutila dupa parerea mea, cata vreme mesajul sau anti-tiganesc a fost deja lansat cat se poate de clar si de brutal. Precizarea lui suna asa: “ma refer aici la masa larga a infractorilor, de toate culorile sau etniile care incep sa formeze o minoritate care are o singura indeletnicire: sfidarea legii fara consecinte”. Cu asta, senatorul Urban, jurist de meserie, mimeaza discursul politic corect. Mare golanie. Daca-i spui ca-i rasist, se va acoperi cu fraza de mai sus in care zice ca se refera la toate etniile, desi in postarile sale nu denunta infractiunile comise de romani, de chinezii din Colentina sau de arabii din Timisoara. Senatorul Urban arata cu degetul exclusiv catre tigani, iar din textele sale razbate regretul ca romanii nu-s ca ungurii, sa-i fugareasca nitel pe tigani pe dealuri, eventual sa treaca la solutia finala.

Multi se vor grabi sa-i dea dreptate senatorului vadimist. Da, dom'le, are dreptate. Nu ti-e clar ca tiganii fura, omoara, violeaza? Nu vezi ca italienii, nemtii, fancezii s-au saturat de ei pana peste cap, ca le dau bani si ii expediaza pachet in Romania numai sa scape de ei?

E pur si simplu ucigator de plictisitor sa raspunzi la astfel de intrebari. Da, romii, tiganii sau indoromii, spuneti-le cum doriti sau cum isi doresc, sunt o problema europeana. Insa prima eroare, inadmisibila la nivelul unui politician, este anatemizarea unei intregi etnii. Asa se naste si se propaga rasismul: prin generalizari si prin raspandirea urii egal si uniform, prin acuzatii in bloc, prin lipsa de nuante, prin ceea ce americanii numesc “profiling”. Adica, daca esti de alta etnie, de alta rasa, esti suspect. Din start, ceva nu-i in regula cu tine.

Inutil sa-i explici unui extremist-populist ca tanarul Urban ca, daca umbla putin la statistici, va constata surprins ca si romanii fura, omoara si violeaza, iar daca vorbim de hotii, sa-si roteasca ochii prin partid. Va identifica rapid cateva tunuri de sute de mii de euro date de romanasi de-ai lui, verzi si nu chiar asa bleguti cum ii descrie.

Apoi, nu mi-e clar pentru ce pledeaza senatorul Urban in textele sale. Ca procurorii, politia sa fie mai fermi in cazul tiganilor? Sau doreste poate fermitate din partea autoritatilor in toate cazurile de incalcare a legii, in toate cazurile penale? In acest caz, ce relevanta au referintele etnice? Urban are dreptul sa fie preocupat de problema integrarii tiganilor si sa propuna solutii, nu sa incite la ura.

E chiar obligatia clasei politice sa se aplece asupra problemei integrarii tiganilor, ratata din cauza indiferentei noastre sau tratata tembel, in registru vadimist. E inca o criza reala si tinde sa devina grava: infractionalitatea crescanda pe fond de criza economica.

Romania exporta tigani in UE, dar si bande intregi de hoti romani. Romania exporta lipsa de civilizatie, hotie si primitivism, produse fara rasa si etnie. Incitarea la ura si autoritarismul de tip rasist sunt cele mai facile arme la care regurg toti extremistii si ultra-populistii, dar ele complica problemele in loc sa le rezolve. Adancesc prapastia intre minoritari si majoritari, in loc sa-i apropie.

Discursul anti-tiganesc al domnului Urban trebuie curmat rapid. In mod normal, daca era doar un spammer obisnuit, nu merita nici o atentie. Dar omul e ditamai senatorul. Se ocupa cu legi. Azi maine ne putem trezi cu legi anti-tiganesti depuse prin Parlament. Inca putin si-l auzim pe domnul Urban propunand izolarea tiganilor cu ziduri de doi metri, idei care circula deja prin rasista Italie. Cel mai simplu e sa injuri, sa te racoresti, sa excluzi si sa raspunzi din ficati, ochi pentru ochi. Mai dificil e sa gandesti, sa-ti pese cu adevarat de celalalt, sa-l ajuti sacrificandu-te putin, sa tolerezi.

N-ar fi de mirare sa-l vedeti pe tanarul senator PDL, in goana dupa voturi, facandu-si campanie prin colegiul sau din Ilfov utilizand retorica anti-tiganeasca. Din toate acest motive, senatorul rasist trebuie oprit. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii poate considera textul de fata o sesizare, iar PDL l-ar putea intreba, de pilda, daca n-ar dori mai bine sa treaca in PRM, ca tot au incheiat protocoale cu partidul lui Vadim Tudor asa ca n-ar fi mare branza.

Pe domnul Urban il rog sa nu-mi mai bage pe gat porcariile sale de pe blog fara sa i le fi cerut vreodata, adica sa nu mai faca spamm-ul care l-a consacrat si sa-mi scoata din listing adresa de mail.