In sfarsit Guvernul Boc ia masura corecta a descentralizarii. Aceasta hotarare trebuia luata acum 15 ani, dar mai bine mai tarziu decat niciodata. Trecerea responsabilitatilor in plan local o sa conduca la un control mai strict, la o mai mare implicare a comunitatii si, in mod absolut cert, la o alegere mai corecta a proiectelor care necesita investitii.

Cei care o sa lucreze in cadrul unei comunitati o sa fie mult mai constienti ca banii pe care-i primesc sunt chiar de la omul din fata lor nu de la un indepartat Guvern. Iar omul in fata autoritatii o sa aiba mai mult curaj si o sa apeleze mult mai rar la atotputernica spaga.

Ce poate sa conduca la esuarea acestui grup de legi?

Daca descentralizarea se face fara pastrarea veniturilor in plan local nu e doar inutila ci si paguboasa. Lasa primarii cu o gramada de probleme pentru care nu au veniturile necesare rezolvarii si decredibilizeaza si ultima bruma de stabilitate pe care Statul o mai are.

Un alt pericol este lipsa controlului in luarea masurilor pe plan local. Exista posibilitatea proliferarii abuzurilor si masurilor locale aberante. Ca taxa de drum din judetul Constanta.

De asemenea ideea descentralizarii se bate cap in cap cu legea unica a salarizarii bugetarilor. Autoritatile locale nu au niciun mijloc financiar de a atrage functionari, profesori, doctori competenti in localitatea lor daca salariile sunt unice pe tara. Poate o sa existe posibilitatea ca local sa se poata acorda sporuri sau facilitati. Ramane de vazut.

Sper in reusita acestei initiative. Si sper intr-o implementare a ei rationala nu pompieristica sau abuziva. Doamne ajuta!

Citeste si comenteaza pe Romania Obiectiva.