Aflat in situatia de a creste cu orice pret incasarile la buget, Guvernul a scos din palarie solutia salvatoare pentru ajutorarea celor nevoiasi: impozitarea cu 90% a veniturilor bugetarilor al caror salariu il depaseste pe cel al presedintelui, care este de aproximativ 9.500 de lei (se impoziteaza doar diferenta dintre salariul presedintelui si venitul real al persoanei respective), scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

Sunt convins ca aceasta masura va face deliciul romanului care moare de grija altuia, mai ales cand stim ca de mult timp, o parte a opiniei publice are un ghimpe impotriva bugetarilor platiti regeste care nu fac altceva decat sa 'suga' banii norodului platitor de taxe insa, inainte de a aplauda Guvernul, sa analizam putin situatia.

In orice mediu economic, performanta se rasplateste cu bani. Indiferent ca vorbim de mediul privat sau de stat, oamenii care performeaza sunt platiti pe masura rezultatelor obtinute iar o eventuala impozitare cu 90% a acestor venituri mari ii va determina pe cei care le obtin fie sa accepte spagi mai multe pentru a compensa scaderea veniturilor, fie sa plece in mediul privat.

Ne plangem ca avem angajati incompetenti in sectorul de stat, insa trebuie sa intelegem ca aceasta incompetenta vine in primul rand de la lipsa unei remunerari adecvate a celor care performeaza. Care poate fi motivatia unui manager bun de a intra in sistem, iar daca se afla deja acolo, de a ramane pe pozitie?

Poate unora li se va parea mare un salariu de 2.000 de euro lunar. Cei care lucreaza in sectorul privat stiu insa ca aceasta suma este castigata de o persoana aflata in middle management iar daca vorbim de top management, discutam de la sume de la 3-4.000 de euro in sus.

Daca tot vrea sa dea o lovitura de imagine, de ce nu propune dl Boc ca atat angajatii din Guvern cat si parlamentarii sa 'doneze' lunar timp de un an 10-15% din venituri pentru ajutorarea celor cu salarii mai mici?

In plus, cat de legala este o asemenea masura? Se poate stabili un impozit pe salariu mai mare doar pentru o anumita categorie de oameni? Sunt convins ca dl Boc, un eminent jurist de altfel, stie ca raspunsul la intrebarile de mai sus este nu.

PS: este posibil ca printre altele, arestarea unui anumit personaj (arestare pe care am sa o ignor cu desavarsire) sa fie menita distragerii atentiei populatiei de la problemele economice? Guvernul a promis FMI ca pana in luna mai va lua cateva masuri de reducere a cheltuielilor, masuri care vor avea un impact important asupra unora dintre bugetari.

Comenteaza pe Khris, un blog cu atitudine.