In economia Romaniei piata e un termen gol, aproape fara sens. Concurenta are doi dusmani care n-o lasa sa-si aduca bunastarea. Statul si poporul. Primul, sprijinit de oamenii de "afaceri", de afaceri cu Statul, care nu-si doresc concurenta si, programatic, submineaza economia de piata, si poporul, al doilea factor, terifiat de mass-media care vede interventionismul Statului ca singura forma de salvare.

Ineficienta, lipsa de competenta, relatiile oculte cu clasa politica fac din oamenii de "afaceri" cu Statul dusmanul bunastarii Romaniei. Sa nu intelegeti ca orice afacere cu Statul e dubioasa, sigur ca nu, cele transparente sunt, in general cinstite. Cate sunt cinstite, asta nu avem de unde afla. Nu exista Primarie sau Guvern care sa-si faca transparent toate afacerile. Fiecare Primarie sau Guvern nou scoate la iveala afaceri netransparente, anterioare, cu cifre ametitoare, facute pe principii care nu au nimic de-a face cu economia de piata ci cu reguli mafiote in care Omerta este legea suprema. Iar cei noi fac exact acelasi lucru schimband doar grupul de interese si functionarii din locurile importante. De asta in Romania nici nu exista, structurat, un grup de functionari publici.

Fenomenul se repeta in fiecare domeniu in care Statul are puterea de interventie, Educatie, Sanatate, Justitie, etc.

Grupuri de interese, nu numai economice, la o prima vedere, paraziteaza fiecare partid, finanteaza fiecare partid, in asteptarea pozitionarii in functiile de distributie a banului public. Intre acestea nu exista, cum pare, o rivalitate reala, asta e doar o impresie, pentru imaginea din momentul votului. Exista o intelegere tacita, cateodata chiar pe fata, de schimbare a pozitiei de la Putere in Opozitie la fiecare patru ani.

Politica romaneasca se face prin schimbarea grupurilor care sprijina Puterea nu prin vot. De ce nu prin vot? Aparentele ma contrazic.

Sa ne uitam la fapte. Pana in 96 grupul Ion Iliescu a stat la Putere fara probleme. Din el s-a rupt un grup, Roman, care unit cu idealistii de inceput din partidele istorice, la randul lor impregnate cu elemente interesate de afaceri cu Statul (vezi privatizarea cu scandal a Romtelecom facuta de PNTCD) a reusit sa preia Puterea cu ajutorul lui Virgil Magureanu. Intre 96 si 2000 haosul a fost major, trecerea spre PSD a fost cumva naturala, mai ales sub presiunea isteriei PRM. L-am votat pe Ion Iliescu cu usurare.

In 2004 Puterea a trecut inapoi la grupul din 96-2000, scindat din motive de impartire a resurselor. 2008 a adus la Putere toti "opozantii" Guvernului PNL-UDMR, adica restul clasei politice. Pentru ca alternativa nu exista, ne invartim in acelasi cerc ca un cal legat de par. Alegerile nu schimba decat sensul de rotatie.

In cei 19 ani nicio afacere majora, dubioasa, nu a dus la condamnarea cuiva din clasa politica. Niciun contract nu a fost reziliat. In afara unui circ mediatic nu s-a intamplat nimic. Oamenii de afaceri cinstiti au doua variante, sa moara sau sa intre in Sistem, fiecare face in fata propriei constiinte si in fata responsabilitatilor fata de angajati o alegere. Taxele prea mari conduc la alegerea economiei subterane si, implicit, la posibilitatea de santaj pe care reprezentantii Statului o au asupra mediului de afaceri. Nu avem o economie de piata functionala.

Lista afacerilor dubioase e atat de lunga ca mi-ar trebui o zi de documentare si nu foloseste. Alternarea la Putere vine prin santaj, toti se au la mana unii pe altii si pentru ca un razboi ar putea duce la prabusirea tuturor prefera un Razboi Rece care sa-i pastreze pe toti pe pozitiile pe care le au plus sau minus mici interventii ici, colo pentru pastrarea aparentelor.

Suntem exact ca lumea in timpul Razboiului Rece, luptele se dau prin colturi si, de fapt, nimic nu se schimba esential. Din frica de prabusire a Sistemului.

Poporul, adica eu si cu tine, avem si noi partea noastra de vina. In primul rand naivitatea, speranta moare ultima, de fiecare data, tot mai putini, credem ca o anumita alegere ne-ar putea aduce bunastarea pe care ne-o dorim. Ultimele alegeri ne arata ca naivitatea a cam disparut, nu mai credem pe nimeni, ce scriu eu e un lucru comun, toata lumea-l stie, articolul e inutil.

Dar vina noastra principala este lipsa de implicare, acceptam ca numai ei sunt in stare sa conduca tara si in consecinta ne resemnam si, fie plecam, fie intoarcem scarbiti capul si ne vedem de treaba noastra, injumatatita financiar de incompetenta si lipsa de onestitate a clasei politice. De ce generalizez? Pentru ca institutia democratica esentiala, Parlamentul, blocheaza Justitia si promoveaza legi care nu vizeaza interesul public ci cel de grup.

O alta vina pe care trebuie sa ne-o asumam este ca, din interese meschine, fiecare dintre noi finanteaza coruptia, de la spaga data politistului la cea data doctorului sau functionarului public. Noi, oamenii simpli, perpetuam, in mod constient, un sistem corupt. Sa ne fie rusine.

Suntem vinovati ca in fata reprezentantilor Statului suportam, daca nu platim, umilirea cozilor, absurditatea reglementarilor, indolenta functionarilor.

Tragica este aparitia lumii interlope in mediul politic, a lumii interlope adevarate, cea mai sinistra parte a societatii. Clasa politica nu mai are posibilitatea sa influenteze societatea prin credibilitate si incepe sa actioneze prin violenta. Alegerile de la Ganeasa sunt un exemplu. Numiri de persoane dubioase in functii oficiale au inceput sa devina regula. Cine este tras la raspundere pentru numirea intr-o functie oficiala a unui om acuzat de sechestrare de persoane sau a unuia care depune juramantul iesind din arest sau a celui care se bate prin carciumi? Nimeni, pentru ca nu mai exista nimeni care sa traga clasa politica la raspundere.

Esentiala pentru viitoarea Romanie este reformarea sau nu a Justitiei, de aici incepe sau nu viitorul. Dupa asta o sa conteze si votul nostru si mai tarziu o sa vina si bunastarea adusa de economia de piata.

Ca sa intelegeti ce se petrece in Romania avetiaici cartea "Coruptia si formele ei", o carte care descrie cele 4 tipuri de coruptie de la nivel mondial. Din pacate de la nivelul 3 noi ne indreptam prin aparitia lumii interlope spre nivelul 4, cel mai rau. Valul de violenta din ultima vreme este un semn al degradarii Statului si trecerea noastra spre un nivel nou, mai rau, de societate, spre niveluri de coruptie de tip Rusia sau China, locuri in care conflictele se transeaza in strada nu in Justitie.

Descrierea de mai sus este doar o transpunere a cartii la realitatea romaneasca prin alegerea exemplelor.

Schimbarea poate sa vina dintr-un singur loc, de la magistratii curati pe care trebuie sa-i sustinem neconditionat, daca acestia exista si sunt sigur ca exista. De ei depinde viitorul Romaniei. Cum sa-i sprijinim? Habar n-am! Trebuie intai sa se organizeze ei si sa-i vedem ca nu elibereaza pe banda rulanta personaje dubioase.

Sa nu-mi spuneti ca nu vin cu solutii, eu macar am incercat sa fac un tablou al realitatii in care traim. Si sa ma supun oprobriului public, si nu numai, pentru ca am facut-o.

Citeste si comenteaza pe Romania Obiectiva.