De ce il vrea dl Vanghelie candidat pe Vanghelie? Ce motiv are primarul sectorului 5 sa lupte sa fie nominalizat in lupta pentru primaria capitalei? Sigur, raspunsul imediat, natural si gresit este pentru ca crede intr-adevar ca are o sansa sa castige demnitatea respectiva. Nu cred ca are, si nu cred ca isi face iluzii ca are. Si atunci, de ce? Raspunsul, cred eu, este pentru ca dl Vanghelie ocupa o pozitie cheie in partidul sau, seful celei mai puternice organizatii locale, lider al PSD din Capitala. Desemnarea altei persoane in postul de candidat la primaria Bucurestiului, mai mult, desemnarea peste vointa lui a unui competitor din partid, ar reprezenta o stirbire a autoritatii sale la nivelul organizatiei, si un prim pas catre pierderea conducerii ei.

Pozitiile in partid sunt cele pentru care se poarta aceasta disputa interna. Pentru candidatul Vanghelie pierderea primariei Capitalei nu ar fi asa o problema, se poate justifica spunand ca e o demnitate pe care PSD n-a reusit niciodata sa o castige. In schimb pierderea primariei sectorului 5, de exemplu, ar fi un esec mult mai greu de justificat pentru dl Vanghelie, mai ales daca – continuand speculatia – candidatul Sorin Oprescu ar obtine un scor mult mai bun in competitia de la nivelul primariei generale.

De ce ar vrea Mircea Geoana sa fie candidat Marian Vanghelie? Excludem, si in acest caz, explicatia imediata ce tine de sansele de a castiga competitia; este subiect de dezbatere daca PSD are sanse practice sa castige acest mandat, dar inclusiv din partid nu e contrazisa afirmatia ca dl Oprescu are conform sondajelor sanse mai mari decat dl Vanghelie. Nu stiu daca presedintele PSD se bizuie pe loialitatea viitoare a primarului sectorului 5, personal cred ca ar avea mai multe sanse daca s-ar bizui pe competentele lingvistice si gramaticale ale acestuia. Cea mai probabila explicatie este ca dl Geoana, la randul sau, se foloseste de Vanghelie pentru a bloca avansarea pe pozitiile interne in partid a unor rivali. Dl Oprescu poate fi un competitor redutabil pentru Vanghelie, pentru contracandidatii sai la primaria Capitalei (ceea ce, ca paranteza, ar fi foarte bine din prisma interesului public), si in perspectiva nu foarte indepartata pentru insusi liderul PSD. Dar dl Geoana a procedat inca odata ca un …om inabil din punct de vedere politic. Sprijinul public pe care i l-a acordat dlui Vanghelie l-a pus in situatia de a pierde din ambele situatii. Daca dl Oprescu castiga nominalizarea autoritatea interna a presedintelui partidului va primi o noua lovitura. Daca dl Vanghelie e nominalizat si pierde dl Geoana va fi facut responsabil. De altfel, problema s-a pus deja in acesti termeni, dar si intr-un mod amuzant:

“Vicepresedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca in sedinta de astazi va cere ca, pe langa supunerea la vot a candidaturii lui Marian Vanghelie, cu care el nu este de acord, sa se adopte o decizie in privinta demisiei de onoare a lui Mircea Geoana in cazul in care candidatul preferat al acestuia va pierde alegerile.”

(Realitatea TV)

Daca cei de la PC si-au ales fondatorul partidului de ce n-ar putea atunci un alt partid sa supuna la vot o demisie de onoare? “Demiterea de onoare”?

Inca ceva, de incheiere. Nominalizarea aceasta conteaza mult pentru PSD, ca partid, nu doar din prisma conflictelor interne – si acelea contaza, in sine, PSD a inregistrat deja un esec in acest episod. Chiar daca plecam de la ideea ca oricare din candidatii propusi de partid va pierde, conteaza mult pentru partid care va fi scorul inregistrat in primul tur de candidatul sau. Competitia pentru primaria Capitalei este foarte mediatizata, iar mobilizarea partidului si a alegatorilor sai in turul 2 al alegerilor depinde de perceptia formata in primul tur, de partid care castiga sau care pierde.

Voteaza si comenteaza pe blogul lui Doc.