Putin si putinismul reprezinta acum cel mai mare pericol pentru Europa. Nu e un pericol militar, ci unul moral: in fata unei garnituri de lideri slabi, fermitatea cu care Putin isi apara ideile seduce un public european tot mai dezamagit. Pericolul e ca acelasi public tinde sa uite ca fermitatea lui Putin se manifesta plenar in asasinate politice, razboaie barbare si comportament antidemocratic. Marele cistig al documentelor Panama Leaks e acela de reminder: reaminteste dimensiunea apocaliptica a coruptiei putiniene si inhiba hazardul moral manifestat tot mai des in societatile occidentale ce par sa-si fi pierdut busola. Aviz si romanilor care suspina dupa imaginea unui tatuc puternic.

Cristian PantaziFoto: Hotnews

Nimeni nu se indoia ca in Rusia coruptia e cronicizata. Informatii au mai aparut de-a lungul timpului, publicate fie de ziaristi bravi precum Ana Politkovskaia (asasinata in conditii inca neelucidate), fie de membri ai societatii civile asasinati sau arestati (Boris Nemtov, Alexei Navalnii), fie de ziaristi occidentali. Chiar si UE si SUA au decis sanctionarea unor apropiati ai lui Putin banuiti ca sint, de fapt, pusculitele lui.

Dar informatiile publicate pe baza informatiilor scurse din off-shore-ul panamez Mossack Fonseca sint peste imaginatie. Putin foloseste un violoncelist, Serghei Roldugin, pe post de paravan pentru afaceri necurate de miliarde de dolari. Roldughin nu e singur: alaturi de el apar numele a zeci de apropiati ai lui Putin: bancheri, oameni politici, sefi de companii de stat, rude. O adevarata bolgie in care se pierd banii unei tari bogate in resurse, dar atit de sarace in reflexe democratice.

Bun, veti spune, dar nu arata aceleasi documente din Panama Leaks ca exista coruptie si la virful unor societati occidentale? Ba da. Dar sint doua mari diferente.

  • Prima diferenta e ca nu exista o coruptie de aceeasi magnitudine. Sigur ca exista lideri politici occidentali corupti, care si-au ascuns afacerile, care au luat spagi, care au facut trafic de influenta. Dar partidele politice mainstream din occident, asa desprinse de realitate si de cetateni cum sint (si sint, din pacate), tot mai pastreaza sisteme sanatoase de vetting, de verificare a candidatilor. Aceste sisteme interne nu lasa decit extrem de rar aparitia la virful lor a unor pungi de coruptie care sa confiste un partid, dar nu statul in cvasi-integralitatea lui, cum vedem in Rusia lui Putin.
  • A doua mare diferenta e ca in aceste societati (pe care propaganda lui Putin le descrie zilnic ca decadente) exista dezbatere interna si mecanisme de checks and balances. Presa, societatea civila, cetatenii insisi au libertatea maxima de exprimare, iar un lider corupt e imediat pus la zid, incoltit si determinat sa reactioneze. Justitia, la rindul ei, isi face datoria. Cita diferenta fata de Rusia anesteziata de strinsoarea clicii de la Kremlin, unde doar Novaia Gazeta (publicatie de opozitie de mica circulatie) si citeva ziare precum Vedomosti au prezentat informatiile din Panama Leaks, in timp ce televiziunile au ignorat complet tema.

E adevarat ca UE trece prin cel mai dificil moment din istoria sa.

E adevarat ca deciziile sau non-deciziile liderilor europeni privind migratia, criza economica ori curbura castravetelui sint perfect criticabile.

E adevarat ca liderii europeni sint slabi.

Dar, cu toate defectele ei, aceasta Europa cu lideri slabi si reflexe anesteziate in decenii de politici strimbe e oricind preferabila Rusiei lui Putin. Pentru ca principalul avantaj al acestei Europe, din care si noi facem parte, e ca poate fi schimbata din interior, de cetatenii sai, cu instrumentele democratice: vot, presa, societate civila, justitie libera.

E nevoie sa reamintim cit de des putem ca principalele cistiguri ale Uniunii Europene sint pacea pe continent, libertatea si democratia. Suna tocite toate aceste concepte, mai ales pentru generatia tinara care s-a nascut pe timp de pace, in libertate si cu reflexe democratice. Dar sa nu uitam ca toate acestea sint perfect reversibile. Or, Putin asta isi doreste. El vede lumea ca pe un joc cu suma nula: Rusia cistiga doar daca Vestul pierde.

Acest Putin care seduce si finanteaza lideri extremisti in toata Europa, acest Putin care a pus pe jar toata Europa cu propaganda lui desantata, nu vrea decit esecul UE. El aplica acum tehnica dezbina si cucereste si tehnica piromanului care pune foc si pozeaza in pompierul salvator. Cel mai bine se vede in criza ucraineana si criza migratiei, ambele intretinute si gestionate potrivit unui plan pe care vrea sa-l impuna intregului Occident.

O spun inca o data: pericolul major pentru UE e ca cetatenii, care-si pierd vertiginos increderea in capacitatea liderilor traditionali de a gestiona multiplele crize, sa se increada in cintecul de sirena de la Kremlin. Incep sa vad acest comportament si in Romania, alimentat de o puzderie de site-uri si lideri de opinie care induc tot mai apasat ideea ca Occidentul e putred si ca nationalismul (politic, militar, ba chiar si nationalismul alimentar) e singura solutie. Comportamentul sovaielnic al liderilor UE a permis aparitia unui puternic sentiment de insecuritate in rindul unor mase largi de populatie dupa atentatele teroriste.

Aici e marele cistig potential al Panama Leaks: dezvaluirile par o lovitura preventiva pentru Putin.

Lumea se intreaba daca nu cumva Panama Leaks reprezinta replica serviciilor secrete americane la Wikileaks si Snowden. Nu stim, atit timp cit Suddeutsche Zeitung isi protejeaza sursa anonima. Si nici nu stiu cind si daca vom afla. Dar interesul public e cert: informatiile publicate de zeci de publicatii din toata lumea servesc interesul public.

Ce consecinte vor avea aceste dezvaluiri asupra relatiei lui Putin cu Vestul?

Pe plan intern, Putin nu va avea o mare problema, pentru ca aparatul sau de propaganda va neutraliza lovitura. Pe plan extern insa prevad trei consecinte negative:

  • credibilitatea lui Putin ca partener al Vestului (pentru care a investit enorm prin implicarea in conflictul din Siria) primeste o lovitura puternica
  • sansele ca UE sa imblinzeasca sau sa elimine in vara sanctiunile economice si diplomatice la adresa Rusiei scad dupa aceste dezvaluiri, in ciuda eforturilor lui Putin de a-si asigura un teren fertil
  • cresc sansele ca la Summitul NATO din Varsovia (iulie) sa vedem decizii strategice mai apasate la adresa Rusiei, pentru ca liderii europeni favorabili unei abordari mai soft fata de Rusia vor avea un argument in minus

Vom vedea zilele viitoare daca vor continua dezvaluirile despre coruptia de la Kremlin. Dar cred ca astazi am asistat la o reactie admirabila a ziaristilor germani, britanici, francezi, romani si din alte tari europene in fata unui personaj care e intr-o puternica ofensiva impotriva valorilor europene.

Si sa nu uitam: asa imperfecte si autiste cum par, societatile occidentale sint de preferat autocratiilor gen Rusia sau Turcia, unde un articol impotriva Puterii de poate trimite direct in puscarie sau intre patru scinduri. In fond, nu au trecut decit 26 de ani de cind am trait asta pe pielea noastra.