Mesaj pentru tinerii de stanga, fie prieteni sau dusmani

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Marţi, 14 iulie 2015, 14:27 Actualitate | Opinii


Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu
Regret că România nu are un curent de stânga consistent şi autentic. În contextul nostru şi cu profilul nostru populaţional nu ne-ar strica aşa ceva. Dacă după ’89 stânga a fost confiscată de comuniştii de rangul doi din gaşca lui Ion Iliescu, în anii 2000 socialismul românesc a încăput pe mâna caviarilor de tip Năstase-Ponta, cu vile, ferme şi prietenii luxoase.

Social-democraţia românească actuală are chipul şi asemănarea şefului ei, un premier populist, care promovează de-a valma măsuri de dreapta şi de stânga, pomeni electorale şi al cărui guvern cheltuie cel mai puţin procentual dintre guvernele UE pentru protecţie socială. Un socialism în care senatorii sunt obligaţi, prin lege, să zboare cu avionul la clasa business în deplasările externe, socrul aceluiaşi premier (caviar şi el) refuzând să ia în discuţie anularea legii respective. Curată redistribuire a resurselor către săraci.

Mi-am pus aşadar speranţe în noua generaţie a stângii româneşti, cu tineri şcoliţi sau umblaţi prin universităţile de-afară, bine articulaţi şi educaţi. Această generaţie există, unii dintre ei îmi sunt prieteni sau amici, pe cei mai mulți doar îi observ de la distanţă. Aveam aşadar încredere în luciditatea lor şi de aceea am fost surprins să văd cum i-a cuprins pe toţi un val de solidaritate cu Grecia şi Syriza. De ce surprins? Pentru că nu îi înţeleg.

Desigur, solidaritatea e un sentiment frumos şi nobil, dar naiv-inadecvat atunci când îţi mor rudele de foame prin curte şi tu eşti solidar cu străinii din judeţul vecin. Dar dacă e îndreptată asupra unui obiectiv concret din imediată apropiere, solidaritatea are forţă, are puterea de a induce schimbarea. În România există multe cauze concrete care, dacă ar coagula în jur la fel de multă solidaritate pe cât a făcut-o Grecia în ultima săptămâna, s-ar întâmpla minuni.

Dacă aş fi mai tânăr şi mai de stânga, m-aş solidariza cu elevii şi studenţii harnici care îşi dau examenele corect pentru a primi aceleaşi note obţinute pe pile sau prin copiere de copiii şmecherilor. Inechitatea socială a acestei situaţii e atât de evidentă; urlă, ţipă. Decât să lupt creativ împotriva cruzimii Troikăi, aş lupta mai grabnic împotriva „culturii copiatului din şcoala românească” (despre care vorbeşte chiar rectorul Universităţii din Bucureşti). Ar fi mai de ajutor, mai de stânga, mai de pe lumea asta.

Dacă aş fi mai tânăr şi mai de stânga, m-aş solidariza cu oamenii de la ţară care au de trei-patru ori mai puţine farmacii şi medici decât noi, cei de la oraş (vezi studiu aici). Aş declanşa campanii agresive prin care guvernul să fie obligat nu să redeschidă spitale, ci să se asigure că fiecare sat din România are măcar o moaşă sau o asistentă medicală. Nu m-aş lupta cu corporaţiile rele ale căror produse oricum le folosesc toată ziua, ci cu un proiect de lege, aflat astăzi în Parlament, care privatizează medicina românească într-un mod mult mai viclean (vezi detalii aici), decât ar fi făcut-o celebra reformă Boc-Băsescu. Ar fi mai de ajutor, mai de stânga, mai de pe lumea asta.

Nu aş înfiinţa standuri împotriva TTIP (cum am văzut la Street Delivery anul acesta în Bucureşti), dacă aş fi mai tânăr şi mai de stânga. Ci m-aş înscrie voluntar la „Teach for Romania”, trecând peste faptul că e un proiect susţinut de o fundaţie americană şi vreo șapte corporaţii. Acolo aş deveni învăţător sau profesor într-o şcoală de sat cu copii care au nevoie de inspiraţie şi de educație. Pentru că elevii români sunt cel mai puţin motivaţi să înveţe dintre elevii a 65 de ţări evaluate PISA. Pentru că e crâncen de nedrept ca, doar pentru că eşti de la ţară, să nu ai parte de o şcoală decentă. Ar fi mai de ajutor, mai de stânga, mai de pe lumea asta.

Sunt multe alte exemple similare celor de mai sus. Ce vreau să vă spun, dragi prieteni de stânga, e că aveţi/avem foarte multă treabă aici, lângă noi. Nu vă lăsaţi seduşi de o minoritate radicală pentru care criza grecească e similară invaziei tancurilor sovietice în Praga anului 1968, Uniunea Europeană e cam totuna cu pactul de la Varşovia, iar ucrainenii nişte neo-fascişti pentru că se apără în faţa ruşilor (toate sunt citate din doi proletari de caviar de pe la noi). Ar fi doar o uriaşă risipă de energie, timp în care hoţii care conduc astăzi România, fie că se dau de stânga sau de dreapta, ar prospera nestingherit.
 
Ştiu că discursul anti-sistem are puterea lui de atracţie, că e mai cool decât să predai copiilor de la ţară sau decât să văruiești policlinici comunale. Dar dacă tot vreţi să salvați planeta, începeţi prin a salva planeta din imediata voastră apropiere. Da, ocupați-o, dar prin fapte, nu prin vorbe. De o așa solidaritate avem cu toții nevoie. Fie că suntem de stânga sau de dreapta.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

27434 vizualizari

 • -29 (49 voturi)    
  Despre ce dusmani vorbesti in titlu? (Marţi, 14 iulie 2015, 14:44)

  kax [utilizator]

  La ce te referi domnule jurnalist cand zici dusmani?
  • -29 (37 voturi)    
   hmm (Marţi, 14 iulie 2015, 15:46)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui kax

   Cred că este o reminiscență a autorului din maneaua „Am prieteni și dușmani care mă doresc pe bani...”.
   • 0 (18 voturi)    
    mazeto (Marţi, 14 iulie 2015, 18:02)

    gogu'_milogu' [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

    iti doresc ca atunci cand esti bolnav sa dai peste un doctor cu "apucaturi" de dreapta si nu de stanga..... sa te vad atunci ce faci....
    • +6 (20 voturi)    
     Pregatirea nu are de-a face cu comportamentul (Marţi, 14 iulie 2015, 20:52)

     pamatuf [anonim] i-a raspuns lui gogu'_milogu'

     1. Socialismul a fost intotdeauna refugiul fripturistilor. Poti sa fii premiant pe linie la economie, prima lege a ei spune sa castigi suma maxima cu efort minim, adica munca zero si gura mare in politica.
     2. Afirmatia de mai sus e valabila pt tinerii lenesi. Ce ne facem cu majoritatea insa care sunt prosti. O rasa f interesanta de prosti, as spune, cei care termina studii economice cu 10 pe linie dar sunt campioni la cumparat LCD cu credit sau care sparg toti banii din salariu pe haine scumpe si calatorii pe afara. Am cunoscut o tipa care era doctor in studii bursiere, doctorat luat in UK, dar toca toti banii si nu ii investea in nimic. Sunt niste idioti cu dubla personalitate.
  • +2 (4 voturi)    
   citeste daca nu stii (Miercuri, 15 iulie 2015, 12:30)

   insist pana la capat [utilizator] i-a raspuns lui kax

   "(...) discursul anti-sistem are puterea lui de atracţie, că e mai cool decât să predai copiilor de la ţară sau decât să văruiești policlinici comunale. Dar dacă tot vreţi să salvați planeta, începeţi prin a salva planeta din imediata voastră apropiere. Da, ocupați-o, dar prin fapte, nu prin vorbe. De o așa solidaritate avem cu toții nevoie" - o parte din dusmanii pe care-i pomenesc eu (nu si autorul!) sunt Claudiu Craciun, Alexandru Alexe, Mihail Bumbes, Iulian Capsali, si lista continua... !
   • -3 (5 voturi)    
    Ce vor si ...de ce ?? (Miercuri, 15 iulie 2015, 16:13)

    Olahu [anonim] i-a raspuns lui insist pana la capat

    Eu unul nu inteleg de unde si mai ales DE CE aceasta URA OARBA impotriva lui V.Ponta ? Tipul este tanar, scolit(cel mai scolit din generatia sa de politicieni), limbi straine, serios, are caracter,familist,invata foarte repede ceea ce denota un grad de inteligenta ridicat, este roman si patriot(oare aceasta sa fie cauza?). I se reproseaza un contract de asistenta juridica cu Termo Turceni pe cand era avocat. Dar asta fac toti avocatii din lume : alearga cu limba scoasa dupa contracte avantajoase de reprezentare juridica ! Este normal ! Acum insa nici nu mai este avocat !
    Suntem supusi unui bombardament bine orchestrat apartinand stiintei manipularii maselor . Si cine are interesul sa ne ia mintile astfel ? Americanii ? Dar de ce ? CE VOR DE FAPT ? Cu tipul acesta(Ponta) Romania are stabilitate. Inseamna ca nu asta se doreste ! De ce vor "ape tulburi"in Romania ?
    • 0 (2 voturi)    
     olahu (Joi, 16 iulie 2015, 0:24)

     insist pana la capat [utilizator] i-a raspuns lui Olahu

     Ce treaba are Ponta in contextul asta? Dusmanii pomeniti de mine sunt cumva amicii de-o viata ai lui Ponta? M-ai lamurit ca da :P

     Acesti dusmani pe care i-am enumerat striga de 42 luni ca ei sunt anti-sistem, ca ei stiu, ca ei fac, ca ei dreg bla bla bla. Minciuni ! Mai vrei ceva de la Craciun, Alexe, Bumbes, Capsali si alti pontisti? Du-te la ei si scrie-le, nu aici ! :P
 • -38 (46 voturi)    
  pfuai (Marţi, 14 iulie 2015, 14:48)

  cameleonul [anonim]

  Cea mai mare surpriza post decembrista.
  Tapalaga e de stanga,sa facem '"impreuna" o treaba de stanga.
  Asta da surpriza,pai fa treaba impreuna cu colegul tau Rogozanu.
  • +17 (27 voturi)    
   na si? (Marţi, 14 iulie 2015, 14:54)

   kax [utilizator] i-a raspuns lui cameleonul

   Si ce daca are gandire de stanga?
   Militeaza impotriva nemuncii, si a trandavelii?
   Care e treaba defapt?
  • -7 (17 voturi)    
   Nu ai inteles (Marţi, 14 iulie 2015, 15:26)

   Persuasive [anonim] i-a raspuns lui cameleonul

   nimic.Sau,nu ai vrut sa intelegi.
  • +27 (33 voturi)    
   il cheama (Marţi, 14 iulie 2015, 16:06)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui cameleonul

   mixich, nu tapalaga, iar tu te-ai dat de gol cat de postac platit esti.
   si prost pe deasupra. de ce te-ar mai plati comunistii tai???
   • +8 (12 voturi)    
    La el orizontul de cunoastere e limitat (Miercuri, 15 iulie 2015, 0:27)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    La el tot ce nu e Gidea, Badea sau Ciutacu e musai tapalaga. Ce vrei, atit poate omu'
 • -25 (43 voturi)    
  Ce s-ar face stanga (Marţi, 14 iulie 2015, 14:52)

  newlook [utilizator]

  Ce s-ar face "stanga" fara ca dreapta sa-i spuna cum sa cugete, ce sa faca, ce valori sa aiba...hehehe, mai Mitica, mai !
  Tooooot ca Stan cu fluierul o tii, ca aia de stanga trebuie musai sa fie saraci lipiti, ai ?
  • +10 (20 voturi)    
   taci (Marţi, 14 iulie 2015, 18:03)

   gogu'_milogu' [anonim] i-a raspuns lui newlook

   ca iar s-au activat mazeta newlook dumitrica....m-am prins faceti schimbarea "cadrelor" (a se citi nickname) periodic sa pareti mai multi.....
 • -18 (40 voturi)    
  ehee, domnule Vlad (Marţi, 14 iulie 2015, 15:01)

  tiberiu [anonim]

  cuvinte frumoase, intentii bune.. dar stiti vorba aia, drumul spre iad e pavat cu intentii bune.

  Cred ca oamenii sunt indeajuns de inteligenti sau prosti incat sa judece cu propria constiinta ceea ce trebuie facut si ce nu, mai ales ca unele din ideile dvs par cel putin nastrusnice.

  Adica, de ce, ca om de stanga, n-ai avea voie sa fii impotriva TTIP? Sau impotriva unor masuri economice ale troicii care maine poimaine pot fi implementate si la noi? In primul rand convingeti-va colegii sa nu mai inunde media cu mii de articole despre sfarsitul lumii in cazul in care Grecia nu se preda, poate asa n-o sa mai aveti parte de reactii adverse.
  • +25 (29 voturi)    
   N-ai prea inteles articolul (Marţi, 14 iulie 2015, 15:39)

   Mio [anonim] i-a raspuns lui tiberiu

   Cred ca poti sa receitesti articolul pentru ca, se pare ca la o prima citire, n-a mers.
   Asa ca exemplu: unde scrie Vlad ca e interzis sa fii impotriva TTIP ?
   Ceea ce se spune in esenta este ca daca tot vrei sa fii de stanga si vrei sa-ti consumi energia pentru salvarea omenirii, ar fi poate mai eficient sa treci la ceva fapte concrete si sa incerci sa rezolvi cateva nedreptati aflate langa nasul tau, in loc sa bati campii cu aiureli pe care de multe ori nici nu le intelegi. Le combati doar pentru ca e trendy si da bine cu tricoul rosu cu Che.
   .
   • +6 (8 voturi)    
    Pai cam atit poate stinga romaneasca (Miercuri, 15 iulie 2015, 0:32)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Mio

    Ei prin Stinga inteleg doar protectie sociala neconditionata si drepturi infinite pentru cei care totusi de decid ca vor sa fie si salariati, nu doar asistati. Si jupuiala alora care-i angajeaza ca sigur au furat bani 'rear al dreku ei de imperialisti.

    Despre educatie? Numai de bine. Ce tot atita scoala daca tot devii asistat social? Las' ca merge si asha.
  • +5 (15 voturi)    
   sa speram (Marţi, 14 iulie 2015, 19:24)

   CRMS [utilizator] i-a raspuns lui tiberiu

   EU sper din tot sufletul sa ramanem fara Grecia in UE.
   Sa vedem ce se petrece si cine are dreptate pana la urma: aia de stanga care vor sa petreaca pe banii alora de dreapta sau aia de dreapta care s-au saturat sa-i finanteze.
   Ca asa, ca alde Ponta, care imparte si cu stanga si cu dreapta ce s-au chinuit altii sa stranga am mai vazut la Tariceanu in 2007-2008 si stim ce urmeaza, dar acuma vreau sa vad ceva la scara mai mare.
   • -4 (6 voturi)    
    sa iasa Grecia (Marţi, 14 iulie 2015, 21:07)

    manole [anonim] i-a raspuns lui CRMS

    si sa intre Turcia, tot isi fac moschee la noi. Sa vezi ce bine o sa fie
   • +5 (9 voturi)    
    in principiu ai dreptate (Miercuri, 15 iulie 2015, 0:16)

    math [utilizator] i-a raspuns lui CRMS

    Totusi grecii trebuie ajutati. In Romania comunistii nu au reusit sa ne spele creierele in 45 de ani pentru ca nivelul de trai era dezastruos. Grecilor insa li s-au cam spalat creierele prin trai neneaca, cu putina munca si cu multa evaziune. Acum daca cineva oricine, vrea sa faca ordine, este fascist, dictator, santajist. Tara este in faliment absolut, si evident ca deciziile vor trebui filtrate de institutii din afara. Nu are nimic de a face cu independenta, democratia... vrajeli populiste. Pur si simplu nu-i mai poti lasa sa cheltuie inca 100 de miliarde din banii altora.
 • +33 (47 voturi)    
  Vorba multa... (Marţi, 14 iulie 2015, 15:02)

  Diana [anonim]

  Foarte bine spus, numai ca stangistilor, tineri sau mai in varsta, nu le sta capul (sau poate "inima") la solidaritate. Scopul ultim al oricarui stangist adevart e sa traiasca pe banii altuia. Solidaritatea e o palavra pe care o folosesc ca sa ademeneasca naivii. Cunosc si eu cativa "tineri" (cam trecuti bine de 30 de ani) care tot dau inainte cu prostioare motivationale despre solidaritate dar la pus mana...mai greu...S-a intamplat sa aud chestii halucinante despre cum ne "otravesc" americanii cu "organisme modificate"...etc...nu mi-a venit sa cred ce tampenii sunt la moda.
  • +2 (20 voturi)    
   Să traiești pe banii altora (Marţi, 14 iulie 2015, 15:34)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui Diana

   pare ușor la prima vedere, dar este cu mult mai greu decât să trăiești pe banii tăi. Trebuie să fii educat, să cunoști foarte bine natura umană, să comunici foarte bine, de aceea numai elitele trăiesc cu succes pe banii altora.
   • +14 (16 voturi)    
    completare (Marţi, 14 iulie 2015, 16:05)

    xna [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

    elite ca Ponta. am vazut, e greu de ascuns toate furturile, de ascuns adevarul. e greu si de stat in tara...
   • +5 (7 voturi)    
    care elite educate traiesc pe banii altora? (Miercuri, 15 iulie 2015, 0:18)

    math [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

    Spune-ne si noua, pentru ca parvenitii pe care ii vad eu la tot pasul au orice calitati vrei, numai educatie nu au.
  • +9 (17 voturi)    
   "Scopul ultim al oricarui stangist adevart ...... (Marţi, 14 iulie 2015, 17:06)

   novator [utilizator] i-a raspuns lui Diana

   ..... e sa traiasca pe banii altuia" ! Nimic mai adevarat iar "democratia" parlamentara este cel mai potrivit sistem politic prin care escrocii si puturosii secatuiesc o societate.
   Colapasul grecesc este cel mai bun exemplu care ne arata ce se intampla atunci cand escrocherimea politicianista, reuseste sa perverteasca la nemunca si hotie, o intreaga natiune.

   Groaza oricarui stangist este sa faca socialism/comunism pe banii si mai ales, pe munca lui.
   Toti se vor egali cu cei care au reusit in viata dar niciunul nu vrea sa munceasca la fel ca ei, preferand sa amageasca puturosii si frustratii, pentru a le obtine voturile, promitandu-le ca ii vor talhari prin lege, pe cei care muncesc si ca o parte din prada o va imparti cu ei.

   Socialismul, in orice forma ar fi el, este cea mai distructiva maladie a societatii actuale, indemnand la nemunca prin sistemul de asistenta sociala si ce este mai grav, prin pervertirea noilor generatii, carora le inoculeaza inca din scoala mita, "descurcareala" si dezinteresul fata de munca.
   • -5 (9 voturi)    
    Munca evoluează datorită lenii. (Marţi, 14 iulie 2015, 20:28)

    Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui novator

    Un muncitor devine din ce în ce mai capabil să țină în spate un număr din ce în ce mai mare de leneși, așa crește productivitatea muncii. Fără leneși muncești numai pentru tine, adică muncești degeaba.

    Problema socialismului este faptul că înlocuiește lenea cu munca la propriu, cum vor multe capete nemțești de pe aici. Lenea trebuie cultivată, întreținută prin creșterea productivității muncii.
    • +5 (7 voturi)    
     "Problema socialismului ....... (Marţi, 14 iulie 2015, 21:22)

     novator [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

     .......este faptul că înlocuiește lenea cu munca la propriu" !?
     A munci pentru tine, inseamna ca muncesti degeaba ?!
     Sa inteleg ca tu ti-ai donat deja averea iar din banii pe care ii castigi lunar, donezi 75% pentru puturosi ?!

     Daca postarea ta s-a vrut ironica, scuza-ma dar este prea suptila pentru mine.
     • -5 (7 voturi)    
      Scrii comentarii aici pe site. (Marţi, 14 iulie 2015, 22:36)

      Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui novator

      Dacă le scrii numai pentru tine le scrii degeaba. Comentariile, munca cu valoare adăugată le faci întotdeauna pentru ceilalți.
      • +1 (3 voturi)    
       confunzi marfa cu ambalajul ! (Miercuri, 15 iulie 2015, 10:24)

       novator [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

       Una este sa iti exprimi o idee la care sa adere, sau nu, ceilalti si alta este sa bagi mana in buzunarul lor, pentru a-i "ajuta pe puturosi".

       Tot nu mi-ai spus, ti-ai donat deja averea iar din banii pe care ii castigi lunar, donezi 75% pentru puturosi ?!
       Chiar crezi in ceea ce sustii sau este doar o "promisiune electorala" ?
     • +3 (7 voturi)    
      Unele mesaje (Miercuri, 15 iulie 2015, 0:22)

      math [utilizator] i-a raspuns lui novator

      .. sunt pur si simplu aberante. Nu au logica, nu au sens. Nici o legatura cu suBtilitatea.
      • +3 (5 voturi)    
       mea culpa ! (Miercuri, 15 iulie 2015, 10:17)

       novator [utilizator] i-a raspuns lui math

       corect suBtilitate si nu suPtilitate.

       Intr-adevar, unele mesaje sunt doar aberatii dar chiar si asa, merita combatute.
 • +15 (33 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 14 iulie 2015, 15:11)

  [anonim]

  • -9 (19 voturi)    
   Ahem (Marţi, 14 iulie 2015, 16:35)

   war4peace [utilizator] i-a raspuns lui

   Hitler a fost de extremă dreapta.
   Greu cu istoria...
   • +12 (16 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 14 iulie 2015, 18:27)

    [anonim] i-a raspuns lui war4peace

   • +8 (12 voturi)    
    Greu, intr-adevar (Marţi, 14 iulie 2015, 18:38)

    ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui war4peace

    Atat de dreapta, incat se defineau ca (national)socialisti, proclamau egalitatea pentru toti "Ubermensch" si in schimb de experienta cu
    In general, extrema-stanga si extrema dreapta seamana ca doua picaturi de otrava.
    Daca era ceva de corectat la semi-citatul lui [bec],
    referirea la Lenin.Nu-l poti pune pe Lenin in aceeasi propozitie cu Hitler. Lenin a fost un ideolog neiertator, dar ca politician unul moderat. In putinii ani cat a condus el Rusia post-octombrista, a introdus masuri liberale de relansare a economiei (NEP), permitand mici intreprinderi private in industrie si agricultura.
    • 0 (2 voturi)    
     subscriu.. (Miercuri, 15 iulie 2015, 10:08)

     akillies [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

     ..si as vrea sa completez: cred ca aceasta e una din marile minciuni ale istoriei recente, cu foarte mare succes implementata si plantata in mintea Romanilor - nazistii erau de dreapta...
     cand ei au fost de la bun inceput..din prima lor zi partid socialist de stanga, puternic sustinut financiar is material de tatucul Stalin.. dar, deh... daca a spus unul ca nazistii au fost de dreapta s-au raliat cu totii la idee... si au inghitit galusca..
   • +8 (10 voturi)    
    chiar ca greu (Marţi, 14 iulie 2015, 19:28)

    CRMS [utilizator] i-a raspuns lui war4peace

    dar si mai greu e cu cititu': ca sa invatand numai ceea ce niste semidocti afirma pe la talk show-uri te faci de ras grupa mare cand deschizi gura, cam asa precum matale.
   • +4 (6 voturi)    
    cum poate fi un (Marţi, 14 iulie 2015, 22:12)

    Manes [utilizator] i-a raspuns lui war4peace

    partid socialist , fie el si national, de dreapta?
    Vezi cum defineste wiki socialismul.....ca mai mult nu cred ca poti......
 • -2 (14 voturi)    
  stați cuminți la locurile voastre! (Marţi, 14 iulie 2015, 15:24)

  tm [anonim]

  Ai auzit, tineret, mândria țării, mai ușor cu TTIP, mai bine proiecte cuminți pentru olimpicii frumoși ai țării, cum îi place lui Mixich.
  Mai ușor cu revolta anticapitalistă, spălați-vă pe dinți și mîncați tot din farfurie, că așa vrea Mixich!
  • +3 (7 voturi)    
   dupa revolta anti capitalista (Marţi, 14 iulie 2015, 22:45)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui tm

   ce urmeaza? ce mai e in farfurie?
   Vedeti ca a inceput un experiment in Venezuela de cativa ani, aveti posibilitatea sa experimentati acolo oranduirea postcapitalista si sa traiti vremurile traite de noi prin anii 80-90. E pacat sa nu incercati pe pielea voastra mai copii. E priceless!
   Rugamintea este sa incercati acolo si nu pe banii mei de pensie.
 • +14 (16 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 14 iulie 2015, 15:35)

  [anonim]

 • -11 (27 voturi)    
  am senzatia ca vorbiti numai ce va convine (Marţi, 14 iulie 2015, 15:36)

  jackalphonse [utilizator]

  ...si pe unde va pricepeti, fara o reala legatura cu subiectul declarat in titlu.
  Vorbiti de un "val de solidaritate cu Grecia" in paralel cu "luciditatea" tinerilor de stanga (sunteti siguri ce vorba de o stanga aici? Eu cred ca inventati).

  Ei bine, dati-mi voia sa va spun, ca cei care se solidarizeaza cu Grecia, nu sunt de stanga! Sunt oameni cu o LUCIDITATE care v-ar surprinde, daca v-ati apleca sa-i observati, dar nu o faceti. Acesti tineri, de stanga si de dreapta, citesc printre randuri si vad cum creditorii, in fapt, banci mari care conduc tari, nu invers (FMI, BCE), din motive lesne de inteles, au acceptat in mod deliberat sa profite (exact) de coruptia unei tari ca Grecia si sa implementeze o schema de imprumut despre care se stia ca este perdanta (este notoriu, nu trebuie sa fii specialist).

  Revolta tinerilor (care nu sunt de stanga sau counisti) este ca s-a facut profit si s-au obtinut avantaje prin orice mijloace, unele dintre ele putand conduce la falimentul zonei UE.

  Imi cer scuze ca o spun, dar sunteti pe langa subiect. Tinerii de care vorbiti NU sunt de stanga, sunt doar LUCIZI si pun in balanta TOATE evenimentele, incercand sa traga CONCLUZII. Domneavostra, in schimb, voalat, incercati sa i faceti comunisti, jignindu-i. Ei, uite tocmai atitudinea ca cea pe care o afisati dumneavoastra in articol, ii face pe oameni sa fie reactionari in fata sistemului. Sunteti revoltat ca nu zic oamenii "yes sir" cand este vorba de corporatii, vaccinuri, tari falimentate de cei care spun ca ajuta, samd. Nu ati analizat subiectul, doar va mainifestati indignarea ca exista idei divergente (!). Astia sunt oamenii, au idei divergente, indiferent de cauza pe care dumneavoastra o sustineti....si asta nu inseamna ca ei sunt stangisti, sau comunisti, cum insinuati.

  De exemplu, dumneavoastra spuneti: "Nu aş înfiinţa standuri împotriva TTIP". Eu da! imi cunoasteti motivele sau doar postulati ca eu sunt comunist? stiti ce este TTIP cu adevarat? Nu cred.
  • +11 (19 voturi)    
   prostii neo-socialiste (Marţi, 14 iulie 2015, 16:16)

   major_ballsack [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   Ma mir ca nu va plictisiti sa repetati prostiile astea.

   Cum au profitat "bancherii" de greci? Grecii au imprumutat si cheltuit pe statul lor profund corupt si clientelar din proprie initiativa.

   Daca va obositi sa va informati un pic, o sa observati imediat ca o treime din bail-out-ul ala mare, de 300 de miliarde, s-a dus la bancile grecesti, care aveau atat de multe imprumuturi facute de propriul lor guvern incat devenisera insolvente.

   Asa ca populatia greaca, in loc sa ajunga imediat dupa 2008 cu bancile falite (depozitele populatiei duse), economia praf si afara din zona euro, au profitat de creditorii astia nemernici si bail-out-ul lor (cerut de autoritatile grecesti, nu impus de UE) ca sa scoata undeva peste 100 de miliarde de la bancile salvate de creditori, si sa trimita banii in strainatate sau sa-i puna la ciorap, neavand incredere in propriile guverne corupte si clientelare. Pe buna dreptate. Miscarea s-a accentuat de cand ultra-populistii comunisti Syriza au fost votati.

   Cine e solidar cu Grecia este solidar cu coruptia si cu statul clientelar.
   • +1 (3 voturi)    
    subscriu... (Miercuri, 15 iulie 2015, 10:52)

    akillies [utilizator] i-a raspuns lui major_ballsack

    ..numai prostii bolsevice si aiurante...

    cea mai tare deiversiune ever.. datoria de razboi a Germaniei catre Grecia... Asta e cel mai clar exemplu ca in Grecia oamenii stau si lenevesc, clevetesc (ca asta face lenesul toata ziua) si aiuresc(ca asta se intampla cand clevetesti)...

    Aia, tara praf si pulbere dupa razboi..ajutati cu aceeasi bani de aceeasi oameni, ajung printer primele 5 tari in Europa.. Grecii, tara avariata putin dupa razboi (comparative cu Germania), toate conditiile de pe fata pamantului..ajung vai de capul lor (pt ca nu muncesc, nu investesc si dau legi de toata rusinea) si acum considera (la 70 de ani de la sfarsitul razboiului), ca de fapt problema lor a fost razboiul... cata NESIMTIRE!!!??!?! Pai sa spui asa gogomanie fara sa iti fie rusine..atunci Grecia trebuie sa fie o tara de ciumpalaci...
  • +13 (19 voturi)    
   Luciditatea dvs e discutabila (Marţi, 14 iulie 2015, 16:31)

   t_beriu [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   In momentul in care nu intelegeti ca ORICE imprumut, ca vine de la o banca, de la un stat sau de la un fond international, este exact asta, un imprumut. Cel care da cu imprumut pune conditii, cel care ia banii semneaza. DACA vrea. Nu apare niciunde aici vre-o componenta sociala, de solidaritate, nici macar nationala. Business is business.
   In fapt, banii care ajung la cei imrumutati sunt in foarte mare majoritate banii unor tari (cu cetateni obisnuiti), sau banii din fondul de pensie a milioane de oameni, sau economiile unor oameni de rand, administrate de cineva, contra cost, evident, ca suntem in viata reala. Nu poti sa vii si sa le spui celor care au depus banii ca i-ai pierdut, pentru ca nu ii mai primesti inapoi de la cineva. Asa ca faci ce poti sa-ti recuperezi banii. Nu e nicio conspiratie.
   Dar daca e sa fie o conspiratie, atunci sa vorbim si de greci. Nivelul lor de trai a cunoscut o crestere exploziva datorita infuziei de capital primita in ultimii 35 de ani. Dar paradoxal, deficitele ascunse de guvernele succesive ale Greciei aveau 2 cifre, la incasari la buget de circa 23% din PIB. Pana si Romania are peste 30% din PIB incasari la buget. Mai pe intelesul tau, la fiecare 2 drahme cheltuite, lai 1 drahma era cheltuita din imprumuturi. Cand aveau cel mai stufos aparat bugetar din UE (raport bugetari/privati) , cele mai mari pensii raportate la venitul mediu, cheltuieli sociale aberante, 13 si 14 salarii si pensii, etc. Mie imi pare o conspiratie a tuturor guvernelor grecesti, pentru a ascunde dezmatul pe banii altora cat mai mult, inainte sa se taie finantarea. Si asta imi pare inacceptabil, cat timp noi am facut sacrificii si am taiat cheltuieli, pentru sume cu un ordin de marime mai mici.
   • 0 (12 voturi)    
    Iar înțelegerea ”împrumuturilor” e foarte limitată (Marţi, 14 iulie 2015, 21:10)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui t_beriu

    Împrumuturile între state nu sunt comparabile cu împrumuturile persoanelor fizice de la bănci, asta e o viziune foarte limitată.

    Când Germania creditează Grecia, o creditează ca să cumpere produse germane (exemplu concret: tancuri și submarine) adică își promovează propria economie. Și când UE oferă un bailout Greciei, îl oferă de fapt propriilor bănci, care trebuiau lăsate să falimenteze. Grecia nu era solvabilă nici atunci și nu e nici acum.

    Când vă duceți dvs.la bancă pentru un credit e cu totul altceva. Folosiți banii la ce vreți, dar banca nu vă tratează ca pe o corporație multinațională și nici ca pe un alt stat. Faptul că ați intrat într-o bancă nu înseamnă că ați înțeles cum funcționează creditarea între state.
    • -1 (3 voturi)    
     te inseli (Miercuri, 15 iulie 2015, 9:07)

     t_beriu [utilizator] i-a raspuns lui Harald

     Imprumuturile intre state au reguli chiar mai ingaduitoare decat la persoane fizice.
     Persoanele fizice trebuie sa depuna garantii/ipoteca, sau sa aiba giranti. In caz de intarziere la plata, garantiile sunt executate.
     Statele nu trebuie decat sa demonstreze ca finantele interne sunt echilibrate si ca pot plati ratele. Atat. Daca nu platesc, NU sunt executate datorii, nu pierd proprietati. Dar si pentru persoane fizice sau state, un istoric de faliment inseamna o reputatie de rau platnic pentru multi ani, ceea ce duce la dobanzi uriase, sau refuzul de a mai primi imprumut.
     • +1 (3 voturi)    
      vorbiti pe langa subiect (Miercuri, 15 iulie 2015, 12:12)

      jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui t_beriu

      ati inteles ce a spus @Harald?
 • +4 (8 voturi)    
  Ce e stanga, ce e dreapta... (Marţi, 14 iulie 2015, 15:48)

  AlinL [utilizator]

  ...la noi?

  Stanga - promoveaza egalitatea de sanse din bolizi de 30-50 de mii de Euro bucata. Stanga paraziteaza statul roman, ocrotind si promovand o administratie profund corupta, care tine locurile ocupate "pentru cine trebuie". Stanga de oamenii afara din tara prin negarea sanselor de integrare in societate.

  Dreapta - abonata si ea la contracte cu statul, neglijeaza piata sau exubereaza cu teorii despre acumularea salbatica de capital. Initierea impersonala de afaceri legale si cinstite bazate pe regulile economiei de piata, care sa ajute la ridicarea societatii romanesti in ansamblul ei, ramane pe medie o poveste de adormit copiii. Dreapta formata din carnatari de oamenii afara din tara prin exploatarea lipsita de discernamant a putinei forte apte de munca.
  -----------------------------

  Dincolo de stanga si de dreapta exista doua categorii de oameni: micul grup al rechinilor transpartinici si marea masa a oamenilor obsinuiti.

  Eu, ca om obisnuit, m-am saturat si de stanga, si de dreapta, si de rechinii traspartinici de la noi. Am facut un proiect care in esenta ofera un ideal de stanga - egalitate de sanse in educati- prin metode de dreapta (ca are o structura de business in spate) si sper ca prin acest proiect sa contribui la spargerea monopolului informational detinut de rechinii trasnpartinici.

  Amu', stau si ma intreb, oi fi eu de stanga, oi fi eu de dreapta? Si eu, eu cu cine votez?

  www.lectii-virtuale.ro

  @Moderator

  Puteti edita link-ul daca considerati ca e publicitate. Eu cred ca este insa esential pentru intelegerea a ceea ce am scris.
  • 0 (4 voturi)    
   Simplu (Miercuri, 15 iulie 2015, 9:29)

   donjoe [utilizator] i-a raspuns lui AlinL

   Ştii tu ceva, dar nu ştii bine. Stânga înseamnă egalitarism, şi cum dreptul egal de participare la deciziile care te afectează e esenţa democraţiei, democraţia se găseşte numai la stânga. Dreapta mestecă mult - şi îmbracă în salivă şi puroi - cuvântul "democraţie" în timp ce crede de fapt doar în autoritarism: să fim conduşi de "cei mai buni şi bravi", fie că e vorba de câte-un El Lider Maximo arian cu mustăcioară, fie că e vorba - cel mai adesea - de minoritatea bogaţilor.

   Asta e, pe scurt, cu stânga şi dreapta. Dacă reţii atât poţi să te lauzi că ai prins esenţa.
   • -1 (3 voturi)    
    sa-ti desenam, "donjoe" domnu' goe (Miercuri, 15 iulie 2015, 10:40)

    dana eugenia [anonim] i-a raspuns lui donjoe

    dreapta inseamna sa mananci cat produci; stanga inseamna sa dai pomana puturosilor ca sa te voteze

    si apoi, cand stii sa produci, pentru familia ta si a catorva angajati, mi se pare normal sa fii PESTE pomanagii/puturosi
   • -1 (3 voturi)    
    stanga..egalitarism?!?!? (Miercuri, 15 iulie 2015, 12:00)

    akillies [utilizator] i-a raspuns lui donjoe

    ..unde? in carti?!?!
    Poate ei cred in asa ceva, dar cand sunt pusi in fata faptului, o cam dau cotita.. imi pare mia mult un paravan..
    Dreapta nu crede in eglaitarism, ci in echitate, in meritocratie..
    dreapta = conservatorism (PNT-ul de pana in anii '50 cand a fost usor si sigur desfiintat de comunisti)
    stanga = liberalism (PNL de pana in anii '50 cand a fostusor si sigur desfiintat de comunisti)
    (pana in anii 30-40 ai secoului XX)
    dupa...
    dreapta - Right wing beliefs value tradition, they are about equity, survival of the fittest, and they believe in economic freedom. They typically believe that business shouldn’t be regulated, and that we should all look after ourselves. Right wing people tend believe they shouldn’t have to pay for someone else’s education or health service. They believe in freedom to succeed over equality.

    stanga - Left wing beliefs are usually progressive in nature, they look to the future, aim to support those who cannot support themselves, are idealist and believe in equality. People who are left wing believe in taxation to redistribute opportunity and wealth - things like a national health service, and job seeker’s allowance are fundamentally left wing ideas. They believe in equality over the freedom to fail.

    un stat sanatos implica alternarea acestor concepte pentruca e clar.. nu poti evolua doar cu unii si sa ii ignori pe ceilalati...Deasemenea cand nu mai sunt solutii pot fi introduse concepte decentru adica o doctrina care sa le echilibreze pe acestea..si totusi, intr-un stat sanatos, toate factiunile ajung la un comproimis constructiv si util tuturor partilor (partidelor-practic liderilor societatii, dar si oamenilor-societatea) Totusi, ideile pe hartie nu tin cont de natura omului. Toate au la baza conditiile ideale..
 • +10 (14 voturi)    
  Bravo! (Marţi, 14 iulie 2015, 16:07)

  MPopa [utilizator]

  Ma bucur ca v-ati gandit sa abordati acest subiect, pentru ca e foarte rar adus in discutie si totusi este extrem de important pentru viitorul societatii.
  Mie mi-e frica insa de un lucru. Mi-e frica de faptul ca in spatele neo-stangismului european sta un sentiment foarte comun: lenea.
  Sa fii de dreapta inseamna sa valorizezi automat munca. Sa fii de stanga si sa vorbesti de echitate, redistribuire, solidaritate etc. nu implica in mod necesar munca grea.
  A fost facut un studiu in Statele Unite, in urma cu mai multi ani. Spre suprinderea tuturor a rezultat ca republicanii, care traiesc cu inima in portofel, doneaza mult mai multi bani in scopuri caritabile decat o fac democratii. Care insa vorbesc mai mult despre caritate.
 • +6 (10 voturi)    
  Cuvantul cheie (Marţi, 14 iulie 2015, 16:08)

  Toni [anonim]

  Cuvantul cheie al alrticolului dumneavostra este "TREABA". Asa cum bine spuneati, actiunile propuse de dumneavoastra inseamna "foarte multa treaba aici, langa noi", iar asta sperie fiind in contradictie cu mai facilul si simplul protest impotriva fortelor malefice externe". Acele forte, care pe langa faptul ca vor sa taie pensile si salarile, vor sa ne ia si contractele cu statul din care tata si mama abea daca pot sa-mi ia un Porsche.
  TREABA e o chestie din care nu se fac bani multi, fapt constatat la majoritatea parintilor (bineinteles, doar in cazul in care sunt interesati de unde vin banii).
  Si apropos de Greci, TREABA e o chestie personala pe care o fac atunci cand vrei si cum vrei, dar din care nu se poate supravietui decent fara ceva imprumuturi si fara STAT, care e normal sa dea, ca d'aia e stat.
  Si in plus, cum adica, sa nu se poata copia NICIODATA?
  Dar asta nu are nicio legatura cu stanga sau dreapta si nici cu tineretul ci cu ceea ce vad ca este bine si rau la parinti, in societate, in media ...
 • +4 (6 voturi)    
  Sursa raului politic actual! (Marţi, 14 iulie 2015, 16:28)

  grigule [anonim]

  Eu cred ca "sursa raului" e tocmai faptul ca NU AVEM, de fapt, tineri de stanga si/sau de dreapta. Asa cum clasa politica actuala e o masa amorfa de oameni condusi de intentii de imbogatire, simpla pozitionare de o parte sau alta nefiind ideologica, asa si tinerii sau "viitorul politic" se plaseaza conjunctural si pe "nemestecate", fara un studiu si intelegere a principiilor politice si diplomatice, fara ideologie asumata. Sigur, poate exista exceptii, cativa oameni pe ici pe colo...dar pana la a vorbi de "TINERI DE STANGA" ...sau de "DREAPTA", trebuie sa mai schimbam probabil 2-3 generatii.
  • +3 (7 voturi)    
   Nici nu vrei sa-i ai pe aia de stanga (Marţi, 14 iulie 2015, 17:47)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui grigule

   Ii vezi si in capitalismul salbatec, niste putori care vor sa traiasca din banii altora. Asta e socialismul de fapt, nu inseamna egalitate...doar unii carora nu le e draga munca, militeaza pt mariri de taxe la aia care muncesc si redistribuirea lor catre putori.
 • +4 (10 voturi)    
  ce regrete? (Marţi, 14 iulie 2015, 16:32)

  major_ballsack [utilizator]

  D-le Vlad Mixich,

  Cam tot ce enumerati dvs. ca fiind subiecte de "stanga" sunt chestiuni pe care aproape orice orientare politica, inclusiv conservatorii (in sens de Edmund Burke, nu de "Felix") sau liberalii (clasici) le pot adopta.

  In genere, nu avem nevoie de "stanga". Dvs. o interpretati complet gresit.

  "Stanga" nu e solidaritate sau compasiune, in sensul in care A este solidar cu B si in consecinta A ajuta B. Niciodata. Compasiune si solidaritate, cine are, o pune direct in aplicare.

  Asa-numita solidaritate a "stangii" inseamna ca A voteaza ca *statul* sa-l exproprieze pe C, ca sa-i dea ceva lui B, si mai mult chiar lui A. Pentru ca A de regula traieste pe bani de la stat; ori e pensionar, ori freaca menta prin vreo institutie, ori e student, ori e asistat social.

  Asta inseamna "stanga". Furt, agresivitate, coruptie, lichelism. Nu avem nevoie de asa ceva.
  • +1 (1 vot)    
   Dvs. chiar ati gandit? (Miercuri, 15 iulie 2015, 11:31)

   tanar_pensionar [utilizator] i-a raspuns lui major_ballsack

   Deci nenorocitul de pensionar traieste din banii de la stat, nu se bazeaza pe propria contributie care i-a fost extrasa din salariu zeci de ani. Si daca tot ati zis de studenti, de ce nu ati extrapolat si la liceeni, elevi sau copii din gradinite?
 • -1 (5 voturi)    
  entuziasm fasait de dreptace :) (Marţi, 14 iulie 2015, 16:41)

  dana eugenia [anonim]

  si-am citit articolul si eram entuziasmata ... ia sa vad io cum e cu "teach for Romania"
  ma bag la voluntari - hai, sa completez si formularul - si ... eroare la campul " data nasterii " ... dau pe help - mesaj eroare "persoana desemnata pentru aceasta activitate nu a lasat o adresa de contact"

  cine-o mai face voluntariat pentru voi - sa ma platiti si nu mai vreau sa aud de voi :)
 • +1 (7 voturi)    
  paradox autohton (Marţi, 14 iulie 2015, 16:48)

  drk [utilizator]

  Din pacate, asa suntem noi romanii...ne e teama sa nu ne intre ploaia in casa, dar nu ne deranjeaza mucegaiul si mizeria care troneaza in mijlocul ei. Nu vad nicio problema in a te interesa de efectele TTIP, masurile impuse de troika altor tari etc., atata timp cat te apleci si asupra realitatii imediate in care traiesti si pe care esti mai in masura sa o influentezi. E drept totusi ca exista o categorie de oameni care simt o emotie mai profunda fata de "bietii" greci decat fata de baba florea de la tara care trebuie sa parcurga 100 de km ca sa ajunga si ea la un spital...drama grecilor, desfasurata pe un fundal presarat cu insule, mare albastra si terase pitoresti, are in ea un element de atractivitate mult mai exotic si un potential de emotivitate mult mai puternic decat drumul prin hartoape intr-o dacie prafuita de-a unui vecin amabil care s-a milostivit s-o duca pe baba la un spital amarat si darapanat din provincie...
 • +1 (7 voturi)    
  maia veti timp sa va indreptati ... (Marţi, 14 iulie 2015, 16:49)

  dana eugenia [anonim]

  ... = sa va faceti "de dreapta', pentru ca, dupa cum bine spunea PETRE TUTEA:
  "Am fost in tinerete de stanga din generozitate. Pentru ca vorba ceea: daca pana la 30 de ani nu esti de stanga, n-ai inima, daca dupa 30 de ani mai esti de stanga si nu esti conservator, esti cretin. Confundam, in tinerete, comunismul cu comunitarismul."
  • -2 (6 voturi)    
   legionar (Marţi, 14 iulie 2015, 17:24)

   dan [anonim] i-a raspuns lui dana eugenia

   tutea erau un legionar.
   • 0 (2 voturi)    
    si tu ... (Miercuri, 15 iulie 2015, 10:44)

    dana eugenia [anonim] i-a raspuns lui dan

    ... incult :)
    ca sa folosim eufemisme

    inteleg ca in SCANTEIA asta vi se spunea, da' uite alta sursa:
    http://www.itc-cluj.ro/capatana/valori/Portrete/tutea.htm
 • -4 (4 voturi)    
  tapucostache@yahoo.ro (Marţi, 14 iulie 2015, 17:19)

  NU vreau ma turcesc :))) [anonim]

  https://www.facebook.com/pages/Nu-vrem-mega-moschee-%C3%AEn-Bucure%C8%99ti/378643972325995?hc_location=ufi
 • 0 (6 voturi)    
  SCHIMBAREA - ACUM (Marţi, 14 iulie 2015, 17:27)

  GheorgheSilvestrovici1 [anonim]

  Cele două iniţiative din sănătate şi învăţământ amintite în articol sunt excelente, dar nu şi suficiente. SCHIMBAREA clasei politice trebuie să o cerem ACUM in stradă, până nu se dezmeticesc politicienii din ascunderea averilor sau din zornăitul cătuşelor.
  Nu sunt autentice şi potrivite manifestaţiile antisistem de dragul de a manifesta şi pentru a-ţi domoli frustrările de ratat într-o societate cangrenată de corupţie. Trebuie să te implici şi profesional în primul rând în munca ta.
  Dreapta nu e mai brează decât stânga. Şi stânga şi dreapta sunt la fel de corupte. Nenorocirile sistemului politic românesc sunt multe.
  1. În partide se duc şi sunt bine primiţi cei cu o conştiinţă morală duplicitară, cei avizi de putere, ahtiaţi după bani, gata să facă orice compromis, dacă s-ar alege cu ceva.
  2. Oameni de stânga autentici au fost foarte puţini înainte de 1940, în mod sigur Panait Istrati la început , până a cunoscut isprăvile şi nedreptăţile terifiante ale bolşevicilor sovietici. IIiescu nu a fost decât o hahaleră duplicitară, mincinoasă care ''a întinat nobilele idealuri ale socialismului", acoperind cu bună ştiinţă matrapazlâcurile şi hoţiile tovarăşilor săi de partid, care au jefuit cu entuziasm economia ţării.
  3. Niciodată nu voi înţelege minţile ticăloase a celor porniţi de jos, din părinţi săraci, cu câtă ură, perfidie, trufie şi machiavelism se întorc împotriva celor de unde au plecat, pentru a-i minţi, exploata şi înşela fără nici un fel de reţinere sau ruşine, tocmai pe cei mulţi şi nevoiaşi.
  4. Fără o Justiţie şi un Parchet puternice, independente politic, mlaştina corupţiei ar mai fi durat mulţi ani.
  Pentru a reforma clasa politica, NOI NE-AM SCHIMBAT ? NOI nu suntem ca EI ?
  Altruismul, cumpătarea, onestitatea, respectul, devotamentul, angajamentul și responsabilitatea le-ai dobândit prin educație, prin cultură și prin interacțiunea cu semenii tăi ?
  Fiecare la locul lui de munca si in viata sociala sa se poarte, asa cum
  • +4 (8 voturi)    
   Ca sa intelegi ticalosia comunistilor, (Marţi, 14 iulie 2015, 18:16)

   Karel Capek [anonim] i-a raspuns lui GheorgheSilvestrovici1

   in 1924 unul din cei mai mari scriitori ai lumii a scris un articul absolut genial, cum nimeni n-a putut descrie mai bine rahatul comunisto/socialisto/social-democrat ( las comunistii sa dezbata semantica, pentru mine toate sunt acelasi rahat ):

   http://capek.misto.cz/english/communist.html

   Merita facut efortul de a fi citit in engleza si inteles, nu e usor de citit ca articolele gazetarilor semianalfabeti de azi.
   Pacat ca in 25 de ani nu s-a obosit nimeni sa il traduca in romana.

   Dupa mine, poza lui Ceausescu de la inceputul fiecarui manual trebuia inlocuita cu acest articol.
 • 0 (4 voturi)    
  Stânga vs. Dreapta (Marţi, 14 iulie 2015, 17:41)

  Nyk1 [utilizator]

  Este desigur un conflict fals. Ambele ideologii cred în utopii care de fapt nu pot fi realizate, din motive evidente.

  Comunismul îl știm prea bine, cu societatea socialistă multilateral-dezvoltată care în mod miraculos se va trasforma într-o societate comunistă, fără clase sociale, fără monedă, în care mijloacele de producție aparțin în întregime celor ce produc.

  Capitalismul îl trăim acum. Toate bune și frumoase în teorie cu piața liberă, cu prețul de echilibru, ș.a.m.d. - idei dragi libertarienilor și altor idealiști echivalenți ai Syriza de partea dreaptă. În practică, marile corporații controlează aparatul politic în așa fel încât să obțină monopoluri, folosind aripa politică pentru a dobândi poziții de monopol și pentru a primi bailouturi când nu le merge așa bine. Motoul capitalismului este: profiturile sunt privatizate, iar pierderile - privatizate.
  • +1 (3 voturi)    
   Capitalism era şi înainte (Miercuri, 15 iulie 2015, 9:34)

   donjoe [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   *pierderile - socializate

   Eşti în profundă eroare. Ambele sisteme pe care le descrii tu sunt capitaliste: se bazează pe concentrarea puterii de decizie economice în mâinile unei minorităţi privilegiate (în primul caz birocraţii statului, în al doilea patronii privaţi). Majorităţii o să-i meargă bine când ea va avea controlul şi asupra economiei: când va fi democraţie în economia de stat şi democraţie la locul de muncă. Abia atunci va fi comunism şi se va putea comenta dacă el funcţionează sau nu. Până atunci comparaţi doar forme diferite de capitalism (economie autoritară) numindu-le greşit.

   http://www.truth-out.org/news/item/31567-socialism-means-abolishing-the-distinction-between-bosses-and-employees
   • -1 (1 vot)    
    Premize false (Miercuri, 15 iulie 2015, 20:59)

    Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui donjoe

    Plecați de la premiza că majoritatea este formată din oameni inteligenți, capabili să ofere o alternativă dictaturii elitelor. Nimic mai fals. Majoritatea este formată din oi oricând dispuse să voteze lupul care le mănâncă doar pe suratele lor nedorite din țarc.

    Ceea ce ne trebuie sunt elite educate și care acționează în interesul poporului (sau popoarelor) pe care-l reprezintă, cum au fost Carol I, Ferdinand, sau Franz Josef pentru cei dintre noi care trăim în interiorul arcului carpatic.
    • 0 (0 voturi)    
     Subiect (Joi, 16 iulie 2015, 10:44)

     donjoe [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

     "Plecați de la premiza că majoritatea este formată din oameni inteligenți, capabili să ofere o alternativă dictaturii elitelor."

     Şi chiar este. Au demonstrat-o toate experimentele de democraţie reală, în care cetăţenii aveau de mici cultura participării şi responsabilităţii publice, începând cu Atena antică. În rest, sigur că dacă te învăţ de mic că tu eşti doar o oaie proastă care trebuie să se supună mai-marilor "prealuminaţi" fără să comenteze, chiar asta o să devii. E o problemă de cultură, nu de biologie.

     "Ceea ce ne trebuie sunt elite educate"

     Elitele cu cât sunt mai educate cu atât sunt mai capabile să jefuiască şi să spele pe creier majoritatea ca să se aleagă ele cu grosul beneficiilor şi cu viaţa luxoasă. Puterea corupe indiferent de inteligenţă. Ceea ce ne trebuie e un mecanism de dizolvare a puterii (măcar prin revocarea "reprezentanţilor") imediat ce ea nu mai acţionează în beneficiul majorităţii, adică în mare ne trebuie democraţie adevărată.
 • -2 (6 voturi)    
  Stanga = a pune caruta inaintea boilor. (Marţi, 14 iulie 2015, 18:03)

  gigel [anonim]

  Ce atata mare discutie despre niste oameni care nu vad corect prioritatile ?

  Sa fim solidari cu saracii dar cumva din aceeasi pozitie de sarac, nu cumva sa ajungem un pic mai sus, indiferent de cat de mult invatam, gandim, muncim. Asta e tot ce vor unii.

  Sa fim solidari cu sistemul de invatamant imbecil dar nu inainte de a avea sansa sa invatam si altceva. Daca te dezici de sistem, esti intelectualist cu aere.

  Sa dam bani saracilor dar sa nu facem infrastructura, scoli si orice alta investitie care ar aduce si mai multi bani pentru saraci.

  Sa luam de la "bogat" taxe si impozite cat mai mari, pana pune lacatul pe usa si trimite oamenii in somaj si cu restul banilor pleaca din tara.

  Sa dea doctorii care au invatat carte banii inapoi ca sa le dam alora care n-au vrut sa invete, desi au avut acces la acelasi sistem de invatamant.

  Samd...

  Nimeni nu zice sa nu fii solidar si generos, dar trebuie sa ai de unde. Cand n-ai sau nu esti lasat sa acumulezi, nu avem cum evolua. Ipoteza ca populatiile pot evolua cu toti indivizii in acelasi timp e o prostie. Doar 10-15% sunt cei care evouleaza, restul doar imita, daca pot.
 • +2 (8 voturi)    
  Oglinda pusa-n fata supara de multe ori (Marţi, 14 iulie 2015, 18:10)

  benicio [utilizator]

  Excelent articol, bine punctat. Atata energie se consuma pe subiecte aiurea incat ma intreb daca nu cumva trebuie sa asteptam o noua generatie, cu speranta ca ea se va apuca de lucrurile care conteaza cu adevarat. De la dacomanii astia verzi si anti-americani, cu iz intelectual stangist, nu prea mai am sperante. Cat despre lupta cu morile de vant... pai donquijotismul e mult mai atractiv si mai facebook-cool si selfie friendly decat cazmaua in mana la plantat copaci sau bidineaua la vopsit de scoli. iar socialismul e mult mai interesant la terasa.
 • -1 (5 voturi)    
  cred ca dvs nu intelegeti nimic.... (Marţi, 14 iulie 2015, 19:14)

  lili [anonim]

  Prietenii astia de stanga sau de dreapta despre care vorbiti NU intra in politica manati de dorinta a schimba Romania, de a schimba "sistemul", ci din dorinta de a intra in acest "sistem" unde viitorul le este asigurat fara stress ca in companiile private unde se cere PERFORMANTA(in institutiile statului roman NU exista PERFORMANTA), cu venituri uriase(toti politicienii intra saraci si ies bogati din politica damboviteana!!) si cu o stabilitate financiara garantata pentruu ei si urmasii lor!
  De ce sa schimbe?!
  Ca doar lor le este bine asa, acest "sistem" lor le asigura binele !!!
  NU vad azi in politica romanesca nici macar un singur politician despre care sa pot spune ca a intrat in politica si a realizat ceva pentru ROMANI!
  NU!
  A realizat fiecare bine mersi pentru el, familia lui si si acolitii lui!!
  Iar tinerii politicieni de la care inteleg ca Dvs asteptati schimbarea s-au aliniat imediat la maravurile si matrapazlacurile de multe ori ILEGALE ale mai vechilor lor colegi, ca-s de stanga, ca-s de dreapta!!
 • -2 (4 voturi)    
  mesaj oentru tinerii de stanga... (Marţi, 14 iulie 2015, 20:21)

  bogdan broiteanu [anonim]

  foarte bine scris. felicitari!
 • 0 (2 voturi)    
  Stanga autentica (Marţi, 14 iulie 2015, 21:30)

  Razvan Orasanu [anonim]

  Ma bucur ca ai deschis subiectul asta. Mi-am adus aminte de un lucru pe care l-am aflat, cu surprindere, recent : unul dintre putinii partizani ai participarii Partidului Comunist Roman la primele alegeri a fost....nu o sa ghiciti...Ion Ratiu, spre disperarea lui Ion Iliescu, la acea vreme. Ratiu a spus ca e normal sa se prezinte la alegeri cei din PCR, asta dupa ce luptase 50 de ani impotriva regimului communist. "Am luptat impotriva totalitarilor de dreapta si apoi am luptat impotriva totalitarilor de stanga...."
 • -3 (5 voturi)    
  De ce vor americanii raul stangii romanesti ? (Marţi, 14 iulie 2015, 22:26)

  Ezechiel [anonim]

  Ar fi interesant de stiut de ce ar vrea americanii SA FACA RAU stangii romanesti, psd-ului, mai ales ca doctrinar nu-i o mare deosebire de PD+PNL iar, in extenso, ar fi evident un rau Romaniei.
  "Emerging Donor Challenge Fund".....ati auzit de astia ? Ei bine este ONG-ul american prin care sunt platiti agentii CIA ( la noi, mai ales PROCURORI), cei specializati in destabilizarea regimurilor.
  In targ circula doua asa zise "eventuale motivatii":
  1. SUA ar pregati provocarea unui razboi real cu rusii la distanta mare de teritoriul lor. PSD-ul ar fi prea nationalisti ori ei au nevoie de niste slugi total in genunchi care sa nu ezite sa trimita populatia de romani drept carne de tun !
  2. Evreii pregatesc un "plan B" pentru eventualitatea, nedorita de nimeni de altfel, in care Islamul imping Israelul in mare. Au nevoie de un teritoriu devastat, cu populatie supusa, in care sa poata aduce cca. 6-7 milioane de evrei.
  Sa fie oare vreun sambure de adevar ? Am indoieli....dar....
 • +1 (7 voturi)    
  Cata suficienta... (Marţi, 14 iulie 2015, 22:52)

  Bozo [anonim]

  Un articol de o suficienta infioratoare.
  E uimitor sa vezi sfaruri de la dreapta la stanga intr-o tara in care doctrinele politice sunt tratate precum in filmele de categorie c din perioada razboiului rece.
  Ai zice ca politicile de dreapta si-au demonstrat irevocabil valoarea si conduc popoarele spre un viitor prosper. Si precum un cavaler din timpuri trecute, intelectualii de dreapta dau sfaturi de la inaltimea piedestalului mai tinerilor lor oponenti de idei. Cata noblete, e bine sa fii generos cu sarmanul de doarme la coltul strazii tale si sa-i dai cu generozitate doi lei.

  Serios vorbind, daca stiti asa de bine ce trebuie sa faca stanga si chiar dati sfaturi 'de stanga', de ce nu le puneti chiar Dvs in practica? Presupun ca nu dati sfaturi la misto si asta in mod public.
  Si in alta ordine de idei, aveti impresia ca problema greceasca e dreapta contra stangii? Daca da, atunci mai studiati. Mare parte din datoriile Greciei de azi au fost facute in guvernarile de dreapta, astia de acum doar curata gunoiul. Iar datoriile grecilor au fost de fapt catre banci si nationalizate din disperarea de a salva euro. Desigur ca asta e impotriva tuturor conceptelor economice monetariste 'de dreapta'.
  problema e cu mult mai complexa si numai habarnistii se impart in dreptaci care tin cu nemtii harnici si buni contra stangacilor ce tin cu puturosii de la Syriza si cu grecii in general. Ar trebui sa realizati ca avem o mare problema in UE si ceea ce se intampla acum cu grecii e doar o actinue disperata si nu o masura economica logica sau in avantajul vreunei parti. Grecii sunt doar victime colaterale si intamplator aia vizibili.
 • +1 (1 vot)    
  ciudat (Miercuri, 15 iulie 2015, 8:22)

  Stefan [anonim]

  Bizar articolul. Cum ar veni - "băi ăștia de stânga, de ce vă solidarizați cu Grecia, avem alte probleme...". OK, dar au fost și oameni de dreapta care și-au dat cu părerea despre Grecia zilele astea (sper că, de ex, Moise Guran nu e trecut și el la stânga), pentru ei e OK să-și dea cu părerea? Cum, ei n-au nimic de rezolvat mai aproape de casă?

  Cred că în orice dezbatere e bine să ai o diversitate cât mai mare de opinii, și cât mai puțină rigiditate "ideologică". Nu mai discută nimeni despre "ce are sens", de exemplu. De fapt, eu nu cu stânga sau cu dreapta am o problemă, ci cu afirmații de genul - "a, ești solidar cu grecii, ești de stânga!". Un fel de "ești deviaționist de dreapta", dar pe dos. "Ești de stânga" nu e un argument, oricât se chinuie unii să-l "ridice" la acel nivel.
 • +1 (1 vot)    
  Stanga? (Miercuri, 15 iulie 2015, 14:32)

  humpty dumpty [anonim]

  Domnule Mixich, dar de ce doar tinerii de stanga au treaba de facut in tara? De ce nu toti cetatenii, indiferent de orientarea politica sau varsta?
 • +1 (1 vot)    
  Stanga (Miercuri, 15 iulie 2015, 17:34)

  Radu [anonim]

  Ceea ce uiti tu, Moise, sau poate ca n-ai stiut niciodata, e ca pentru multi oameni de stanga nici nu exista (sau n-ar trebui sa existe) tari, steaguri, nationalitati, departe, aproape. Oamenii de stanga, desi unii sunt adeptii unor conspiratii exagerate, lupta pentru orice om. Rudele au aceeasi prioritate cu orice alti oameni, fratia asta, mandria asta nationala e :degeaba" pentru ca, nimeni nu a ales sa se nasca roman, spaniol, american sau tigan. Sunt de acord ca e "cool" sa ti-o "arzi" anti-sistem, dar hai sa fim putin mai in tema cand scriem un articol...
 • -1 (1 vot)    
  iaca de ce (Miercuri, 15 iulie 2015, 21:46)

  supernam [anonim]

  daca emiti pareri de stanga intri in centrifuga cu fluid american si lame nemtzeshti...in general publicul e deja "educat" sa te-arunce-n sita cu samburi, pielitza si, ultimii pe lista, comunisti..orice trepanat care spune P. Monta e un telectual cool..restu' suntem babe cu galeti psd
  In conditiile astea ne uitam la circ de pe margini...pricepem foarte bine ce se intampla dar nu prea ai ce face...
  globalizare? ..ok, dar ar mere si-o fusta mai scurta...copii, trenul cu democratia a trecut demult..acum se poarta altceva..dar n-am de unde sa stiu pentru ca-mi vand votul pe-un kil de ulei, nu?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by