Motto: “That was when the ones who smiled/Were the dead, glad to be at rest.”–Anna Ahmatova, “Requiem”

Vladimir TismaneanuFoto: Arhiva personala

A incetat din viata o genială balerină. Maia Plisețkaia a crescut intr-o casă de artisti si diplomati, a trăit catastrofa stalinismului si a suferit, in propria familie, consecintele Marii Terori: “Mi-ar plăcea să vorbesc despre ‘Frumoasa adormită’ si despre ‘Lacul lebedelor’, despre ale mele battements si despre partenerii mei. Dar, oricum m-as uita la copilăria mea, totul se invarte in jurul politicii si al terorii staliniste”. Tatăl ei, Mihail Plisețki, a fost impuscat in 1938. Mama ei, Rakhil Messerer, a fost arestată si apoi deportata in Kazahstan. Maia a crescut in casa lui Sulamith si Asaf Messerer, mătusa si unchiul ei, celebri balerini ai teatrului “Bolşoi”. In 1949 a fost obligată să danseze in fata genialissimului generalissim care isi sărbatorea, cu faraonic fast, implinirea varstei de 70 de ani. Printre spectatori, Mao Zedong. Peste ani, balerina mărturisea că a fost ingrozită de riscul de a-şi incrucişa privirea cu aceea a lui Stalin…

Am vazut-o dansand la Bucuresti, venise cu baletul “Bolşoi” unde era vedeta absolută, eram adolescent, am rămas pe veci fermecat de gratia-i inefabilă.

https://www.youtube.com/watch?v=FE8mkVxH7P4

https://www.youtube.com/watch?v=ku_rFPKm5ao

Dupa 1990, a trait in Occident, impreuna cu sotul ei, compozitorul Rodion Scedrin. A fost, alaturi de Galina Ulanova, simbolul salvarii prin arta atunci cand dictatura comunista se straduia din rasputeri sa ingenuncheze spiritul. La un ceas cand Vladimir Putin si oamenii sai reabiliteaza tot ceea ce marea balerina, asemeni unei Anna Ahmatova, a detestat, să-i aducem binemeritatul omagiu. In dosarul “Romania si Rusia Sovietică” pe care il publică platforma “Contributors” in aceste zile, socot că este cazul să amintim si numele unor mari artisti, ei insisi hărtuiti, supravegheati si cenzurati, ale căror performante extraordinare ne-au ajutat, pe multi dintre noi, să nu abandonăm speranța: Sviatoslav Richter, Emil Ghilels, Leonid Kogan, David Oistrah, Maia Plisețkaia…

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro