Rezultatul alegerilor din Grecia a fost mai prost decat ne asteptam, independent de finalitatea lor - votul anti-austeritate este masiv si ar putea fi interpretat drept un gest inutil, atata timp cat Grecia nu prea are de ales: se supune Troicii sau pleaca din zona euro. Am indoieli ca varianta din urma se va adeveri - grecii s-au saturat de austeritate, dar nu de Uniunea Europeana. EUR/USD a scazut 55 ticks pe masura ce scriu acest text, ajungand la 1.1145. Ma astept ca bursa elena sa cada azi cam 5% si cam 2% in Europa asta daca Germania, BCE si UE nu sar in ajutor cu o miscare surprinzatoare de compromis (ceea ce nu pare probabil saptamana aceasta).

Steen Jakobsen_Chief Economist Saxo BankFoto: Hotnews

Teoria jocului spune ca va fi gasita o solutie sub-optima pentru toate partile, dar riscul o va intarzia mai mult decat pot astepta pietele.

Syriza a obtinut un scor mai bun decat ne asteptam - va provoca, probabil, reactii negative

Syriza s-a descurcat mai bine decat indicau sondajele - diferenta fata de partidul Noua Democratie (ND) a fost de aproape 10%, ceea ce pentru piete inseamna ca Syriza aproape ca are majoritate parlamentara* pentru a conduce singur (*la ora redactarii analizei, ii lipseau doar doua mandate).

E un dezastru pentru "austeritate" si bun simt, dar , pana la urma, trebuie sa admitem ca Grecia a facut ceea ce era de asteptat sa faca: disperarea a fortat alegatorii sa aterizeze in bratele unui partid radical de stanga, a carui retorica imi aminteste de tinerete (acum cateva decenii), in anii ¬70: tovarasi, capitalism, imperialism - sunt cateva dintre cuvintele pe care le-am auzit razbatand din declaratiile de aseara. Inevitabilul se produce.

Raspunsul pietelor il vom gasi intr-un alt loc: o parte din datorii si-au schimbat proprietarii de cand a inceput criza, de la banci locale, la BCE si UE, prin Pactul European de Stabilitate Financiara, iar Grecia trebuie sa inapoieze 22,3 miliarde de euro (principal si dobanzi) pentru diverse imprumuturi - o suma mica, daca o comparam cu suma pe care statul grec o plateste angajatilor sai bugetari.

(Sursa: New York Times, Nomura si FMI)

Pentru a face lucrurile si mai interesante: Grecia ar trebui sa plateasca 8 miliarde EUR catre BCE, din care la scadenta din iulie/august ar trebui sa plateasca 7,6 miliarde EUR. Sa presupunem, totusi, ca se va ajunge la o intelegere nu mai tarziu de iunie!

  • Cine detine datoria Greciei?

Iata o scurta defalcare a creditorilor, in cazul in care vom vedea un "Grexit" ( = iesire a Greciei din zona euro): (Sursa: MacroPolis)

ESM (Mecanismul de Stabilitate Europeana): imprumuturi in valoare de 145 miliarde EUR. ESM este de departe cel mai important creditor al Greciei. Riscul s-a transferat din balante catre platitorii de taxe din Europa. ESM este, de asemenea, si cel mai favorabil partener financiar al Greciei.

FMI: 20.1 miliarde EUR

BCE: Peste 55 de miliarde EUR datorii prin programul SMP (Securities Markets Program).

Piata va astepta o reactie a marilor creditori inainte de a face orice miscare

Reactia Germaniei, a UE si a Bancii Centrale Europene va fi cea care va da tonul pe piete. Grecia si-a pierdut independenta in momentul de varf al crizei. O datoriei vs. PIB de 175% (in crestere) face ca orice ar incerca sa faca Grecia fara sistarea datoriilor sa fie inutil.

Cat de mare este riscul politic?

Financial Times deja a publicat un titlu: "Se va transforma Syriza Tsipras intr-un Lula sau Chavez?"

Nu stiu asta, dar iata ce pot afirma:

  • Europa a trait prima mare schimbare politica si alunecare catre extreme. Sunt convins ca au privit foarte atent ce se intampla lideri din tari in care alegerile sunt aproape: Danemarca si Marea Britanie sunt doar doua dintre ele.
  • Pietele urasc incertitudinea si evenimentele binare a caror soarta e determinata de politicieni fara ratiune
  • Grecia are nevoie de foarte multi bani sau de un compromis inainte de iunie, altfel vom avea o Banca Centrala Europeana discreditata si asta nu ne putem permite!

Riscul cel mai mare este ca, desi pietele au reactionat azi noapte la ceea ce s-a intamplat politic, au ramas in urma in ceea ce priveste interpretarea riscului. Opinia generala: va fi un compromis, ca de obicei. Realitatea este alta: datoria este acum detinuta de guverne si platitorii de taxe.

E usor sa iei decizii pe banii altora, dar acum nu mai exista buzunare la care sa umblam: Grecia a spus "ajunge", UE/ESM au spus "ajunge", FMI a spus "inca nu ajunge", in timp ce pietele vor spune "ajunge deja".

Banca Centrala a Elvetiei a reactionat deja saptamanile trecute, BCE n-a mai putut promite nimic si a reactionat saptamana trecuta, Grecia si-a pierdut rabdarea - cine urmeaza? BCE/ESM si UE trebuie sa ia o decizie: sa nu uitam, insa, ca unii politicieni nu se inteleg deloc cu sistemul.