Indiferentă la drama din Ucraina, neafectată de tumultul unei invazii ce evocă divizarea şi sfâşierea Europei centrale în veacul XX , fidelă doar codului de valori al populismului şi imposturii, viaţa politică autohtonă merge mai departe, iar temele ei de dezbatere sunt plasate, inevitabil, sub semnul dublu al demagogiei şi dispreţului suveran faţă de reguli, legi şi hotărâri judecătoreşti.

Ioan StanomirFoto: Arhiva personala

După drama televizată a ruperii USL a urmat truda prometeică a alcătuirii unui nou cabinet. Ca şi în alte ocazii, interesul naţional, spre a cita sintagma favorită a UNPR, a învins, iar de pe ruinele USL s-a ivit o coaliţie de guvernare ale cărei obiective le evocă, simbolic, pe cele care au provocat moţiunea de cenzură cauzând căderea cabinetului Ungureanu. Versatilitatea este ridicată la rangul unei arte- după ce a acuzat cedările faţă de minoritatea maghiară, după ce a fost campionul intransigent al dragostei de ţară, după ce a luptat cu spectrul iredentismului secuiesc, PSD descoperă, sub presiunea voturilor, farmecul şi coerenţa UDMR. Votanţii USL din iarna lui 2012 pot fi satisfăcuţi, de vreme ce votul lor este acum unul irelevant politic în cel mai înalt grad. Vehicul întemeiat pe resentiment, USL a fost, înainte de toate, ocazia pentru PSD de a simula, convingător, alianţele, în vederea cuceririi puterii depline în stat.

Ivit din această reorientare politică, noul cabinet Ponta a însemnat şi un nou prilej de a medita la ambiguităţile constituţiei noastre, la limitele justiţiei constituţionale şi la maniera defectuoasă şi imorală în care sunt gestionate coaliţiile în România anilor din urmă. Jocul, penibil,al distincţiilor dintre programul de guvernare şi program nu poate masca realitatea juridică – Victor Ponta a beneficiat de poziţia lui inexpugnabilă de premier spre a evita depunerea mandatului şi noi consultări. Refacerea, grăbită, a documentelor pe care se sprijină guvernarea este o stratagema ridicolă. Conflictul ignorat de Curte şi soluţionat prin compromisul intra-executiv există în continuare. Profitând de lacunele legii fundamentale, o nouă coaliţie s-a constituit şi a fost validată politic, fără ca acest proces să fie unul transparent şi preditictibil constituţional.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro