Spune Victor Ponta, premierul Romaniei, despre bursele pentru medicii rezidenti primite cu doua luni intarziere de acestia: "Imi pare rau ca n-am reusit sa o rezolvam mai repede, dar a fost perioada de instabilitate guvernamentala si n-am fost atenti la acest lucru".

Vlad MixichFoto: Cristian Stefanescu

Dar la baroni cum de ati avut timp sa fiti atent, domnule prim-ministru?

Dar la imparteala ciolanului cum de ati fost atent, domnule premier?

Dar la emisiunile TV, unde dati din gura ore intregi in fiecare zi, cum de ati reusit sa fiti prezent si maxim de atent?

Si mai zice astazi Victor Ponta despre aceste burse: "Ia sa le si faceti sa ajunga in toate partile, la toti rezidentii. Nu putem sa dam doar la unii si la altii nu".

Pai domnule premier Ponta, chiar guvernul dumneavoastra a facut legea in asa fel incat NU toti rezidentii primesc burse si nu in fiecare luna. Sunt luni in care primesc, luni in care nu primesc, in functie de stagiul in care sunt in momentul respectiv.

Ca asa ati decis dumneavoastra pentru ca (cica) n-aveti 25 de milioane de Euro pe an sa-i platiti onest si echitabil pe toti.

In schimb va jurati pe la toate televiziunile cat de mult ii respectati dumneavoastra pe tinerii profesionisti din tara asta.

Principala cauza pentru care medicii tineri pleaca din Romania, ne spun sondajele, nu sunt banii, paradoxal, ci lipsa respectului fata de rezidenti. Aceasta bursa sucita a fost inventata tocmai pentru a mai stopa din exodul medicilor tineri din Romania. Dar pentru rezidentii cu care am vorbit despre intarzierea bursei promise, intreaga tarasenie “este inca un semnal despre cat de prioritara este categoria noastra pentru ei”.

Abia astazi, dupa protestele lor si articolele din presa, medicii rezidenti au inceput sa primeasca bursa de 670 de lei. Au trecut 4 luni de la anuntul initial al premierului Victor Ponta si publicarea legii in Monitorul Oficial.

Mecanismul prin care este platita aceasta bursa este coplesit de birocratie:

  • spitalul trimite lista cu rezidentii lui catre Directiile de Sanatate judetene,
  • care trimit mai departe listele la Institutul National de Sanatate Publica,
  • care trimite mai departe lista centralizata la o directie din Ministerul Sanatatii,
  • care trimite la stampilat referatul pentru fiecare spital unui sef din Minister,
  • care trimite mai departe referatele la o alta directie din Ministerul Sanatatii,
  • care face niste formulare de plata,
  • pe baza carora sunt virati banii de catre trezorerie in contul spitalelor, 
  • care ii vireaza pe cardul tanarului medic.

Asadar este nevoie de 7 birocrati pentru ca salariul unui tanar medic roman sa fie crescut cu 670 de lei. Practic, cate unul pentru fiecare bancnota de 100.

Procesul de mai sus va trebui uns si pus in functiune in fiecare luna pentru ca salariul unui medic rezident se schimba de mai multe ori pe an in functie de specialitatea in care face practica la un anumit moment. Vor fi luni din an in care rezidentul va avea dreptul la cei 670 de lei si luni in care nu va avea.