Ma amuz de fiecare data cand dau peste un articol, analiza, declaratie care pune lipsa de crestere a unei economii pe baza lipsei de viziune strategica din domeniul privat. Adica de ce nu avem si noi niste oameni care sa construiasca un Google, un Facebook, un WhatsApp?, se intreaba Emil Stoica, pe blogul lui.

Problema este ca nu poti sa ai asa ceva pentru ca nu ai o economie si o societate suficient de deschise. Nu nivelul impozitelor ii atrag pe doctorii in calculatoare catre California. In plus, acolo s-a format deja un cluster si este normal, ca orice cluster (si poate Bogdan Leganaru, specialist in clustere, o sa ne ajute cu un grafic sau link), sa mareasca gradul de specializare si, in acest fel, sa faca acel cluster sa fie si mai competitiv.

Viziunea strategica nu poate fi impusa prin lege sau prin procedura interna a aunei firme. Ea apare atunci cand o idee poate inmuguri si, utlerior, creste. Ai nevoie de un mediu fertil pentru idei. Ai nevoie sa traiesti liber, sa poti sa te exprimi fara sa-ti fie teama, ai nevoie sa intri in contact cu oameni care gandesc diferit si sa inveti de la ei.

Nu ai nevoie insa de o presiune a societatii care te judeca cum gandesti si te marginalizeaza (vezi Nota 1, poate ca ar trebui sa scoatem influenta nefasta a BOR asupra societatii).

Din pacate suferim chiar la nivel de Bucuresti, orasul cel mai conectat cu exteriorul (vezi Nota 2). Cati studenti straini avem? Cati profesori straini avem in Universitatile romanesti? Cati dintre ei decid sa ramana in Romania sa incerce sa inventeze ceva?

Intr-un fel, Romania are acces la absolut tot ce este nevoie, suntem parte a UE si a economiei globalizate. Nu ar trebui sa avem scuze si sa cautam problema in alte parti sau sa dam vina pe soarta.

Note:

1. O analiza Pew Forum on Religion & Public Life facuta in urma cu cativa ani incadreaza Romania in categoria de tari cu restrictii ridicate, in primul rand datorita presiunilor sociale unde avem un scor de 4,6.

2. Pe larg despre Independenta Bucurestiului;

Comenteaza pe Jeopardy.