USL mizeaza pe amnezie. Premierul Ponta uita, sau se preface ca uita, tratate, acorduri, angajamente. Reperele sale sunt de o plasticitate uluitoare. El este, ca sa parafrazez titlul unei carti esentiale de H.-R. Patapievici, “premierul recent”. Mai tineti minte strigatele disperate ale propagandistilor de serviciu despre “tirania basesciana”? Mai tineti minte diatribele unor Ciuvica si Marga pe acest subiect? Ma tineti minte cum taiau firul in patru diversii “echidistanti” incercand sa explice ca, in fond, Basescu este un dictator, un nou Ceausescu, daca nu chiar un Hitler, un Mussolini ori un Stalin? ? Profesori universitari se faceau de ras scriind despre extinctia democratiei in Romania, apareau pe “Antene” si alte “Realitati” comentand cu patos ceea ce, daca ar fi fost onesti, ar fi recunoscut ca nu era decat o petarda demagogica. Dar puteau ei sa fie onesti? Voiau sa fie?

Vladimir TismaneanuFoto: Arhiva personala

Sigur, au fost rasplatiti, unul chiar a ajuns ministru al culturii. Altul, dupa ce a capotat lamentabil ca ministru de externe, s-a obstinat sa inmormanteze ICR-ul sub lespedea protocronismului renascut. Cand se va scrie istoria acesui timp al dispretului, spre a cita titlul unui roman de Malraux, abdicarile unor intelectuali vor fi incluse in capitolul despre lipsa de rusine.

Dupa ani de zile in care PSD si PNL au zbierat (nu am alt cuvant spre a descrie acele puseuri isteroide) impotriva nascocitei dictaturi a lui Basescu, “Cezarul” descris drept “omul serviciilor”, arhitectul cinic al unui “stat politienesc” si al cator altor orori concentrationare, iata ca USL intrece orice a propus vreodata, ori s-a imaginat ca si-ar fi propus, Traian Basescu. Prin 2005, un amic (acum, probabil, ex-amic) imi scria ultimativ: “Trezeste-te, omule, nu vezi ca tara e condusa de servicii!?” Ma intreb daca s-a trezit el intre timp.

Exceptional editorialul lui Dan Tapalaga de pe “Hotnews”. De o logica fara cusur si de o claritate admirabila. Nu e vorba de legitimitatea deciziilor USL pe aceste teme. E vorba de iresponsabilitatea campaniilor desantate dintr-un trecut recent, de faptul ca, asa cum demonstreaza Dan Tapalaga, acesti tovarasi, barzii badegadismului, apologetii lui Ponta si ai lui Antonescu, servitorii lui Felix, au subminat constant increderea in institutii. Nu mai vorbesc despre dublele lor standarde.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro