Nu confirm, repet, nu confirm ca Omar Hayssam a fost preluat din Siria, nu confirm ca a fost repatriat cu un avion al Armatei, nu confirm ca a fost repatriat in baza unui acord de extradare. (...) Nu pot sa confirm ca Romania a efectuat o operatiune neautorizata pe teritoriul altui stat (...) A fost un efort al unui colectiv foarte mic de oameni care de circa cinci ani se ocupa de acest proces de aducere a lui Hayssam in tara. Acestea au fost explicatiile lapidare ale presedintelui Traian Basescu oferite vineri seara. Se intelege de aici ca Omar Hayssam a fost luat pe sus, nu se stie de unde, nu se stie cum, si adus in tara. Operatiuni neautorizate desfasoara SIE prin fisa postului, deci in mare parte putem presupune ca a fost treaba lor.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Ar merita subliniat off-side-ul total in care a fost lasat Guvernul Ponta. Premierul Ponta nu parea sa aiba mare habar de operatiune. A auzit el ceva vineri dimineata cand s-a repezit sa spuna ca nu avem tratat de extradare cu Siria. I se spusese, probabil, in graba ca Hayssam nu a fost adus in baza unui tratat, de unde premierul a dedus istet ca nu avem.

Avem, votat pe 8 mai 2012, numai ca in cazul Hayssam n-a folosit la nimic. Ponta, din cate se vede, nu stia asta. Nu i-a spus nimeni cum a fost adus sirianul. Premierul s-a afundat in penibil cu promisiunea ca ministerul justitiei va explica zilele astea ce si cum. Pai ce sa explice guvernul daca presedintele ne spune ca a fost operatiune neautorizata? Ce treaba are ministerul justitiei sa-si bage nasul in ceva ilegal comis de statul roman in afara tarii?

Premierul Ponta iarasi s-a acoperit de ridicol in incercarea esuata de a-si aroga merite pe care nu le are, Guvernul fiind spectator la intreaga operatiune, despre care a aflat, la fel ca marle public, vineri dimineata.

Acum trei ani, presedintele Assad, aflat intr-o vizita la Bucuresti, afirma ca Hayssam se afla intr-o inchisoare din Siria, seful SRI, George Maior spunea acelasi lucru acum cateva luni. Prin urmare, ce sa intelegem azi? Ca a fost luat pe sus din inchisoare? A fost scos de acolo, transferat mai intai in alt stat cu acordul partii siriene? Predarea lui a fost negociata sau serviciile secrete romanesti l-au rapit pur si simplu? L-au luat ai nostri din Siria sau l-au scos altii de acolo, fiind preluat pe drum de serviciile romanesti?

Toate astea nu le vom afla prea curand. Am aflat, totusi, ceva important: doar Traian Basescu si-a facut un obiectiv real din aducerea teroristului Omar Hayssam si a altor mari fugari din tara. Adversarii sai au facut tot posibiliul sa blocheze orice sansa ca sirianul sa fie adus in Romania, la fel cum au tremurat de ficare data cand in Romania ateriza cate un mare fugar recuperat de servicii: Necoliciuc-CFR, Popa-FNI, Naor-arme, cu totii avand, la fel ca Hayssam, legaturi cu oameni din PSD-ul lui Victor Ponta.

Ce interes real ar fi avut, deci, PSD, dupa ce a ajuns la putere, sa-l aduca in tara pe Hayssam, omul protejat de Hrebenciuc si Iliescu, care stie atat de multe afacerile subterane ale acestui partid? De ce s-ar fi agitat Ponta si Corlatean sa-si bage singuri un mort in casa? Pana de curand, Corlatean nu stia cum sa blocheze adoptarea tratatului de extradare pretextand ca orice dialog cu Siria arata prost in ochii lumii civilizate?

Pe cand era in opozitie, Victor Ponta manipula opinia publica in 2010 afirmand ca Hayssam ar fi prieten cu seful statului, desi amicii teroristului condamnat la 20 de ani pentru rapirea jurnalistilor din Irak se gasesc cu duiumul in partidul sau.

Vom vedea daca Hayssam va vorbi din inchsioare, daca va colabora asa cum l-a indemnat public seful statului, daca va spune cine l-a ajutat sa iasa din tara, cine l-a facut scapat, cu ajutorul cui a facut avere de o suta de milioane de dolari.

Am aflat deja ceva destul de relevant din operatiunea Hayssam: o parte din serviciile de informatii au ramas loiale presedintelui Traian Basescu, au pastrat secretul operatiunii, au dus-o pana la capat, au indeplinit un obiectiv trasat in CSAT, desi nu este chiar genul de succes pe placul noii puteri de la Bucuresti instalate in mai 2012. Afacerea Hayssam era un bun prilej sa-si depuna armele la picioarele celor care au preluat aproape toata puterea, mai putin in cateva institutii.

Asta ar fi vestea buna. Institutii cheie n-au cedat. Vestea proasta este ca premierul Victor Ponta va simti nevoia, dupa acest episod cam neplacut pentru el, sa se razbune pe servicii dupa umilinta de a fi informat odata cu marele public despre aducerea lui Hayssam, prilej cu care a tinut musai sa se faca de ras.