​Cand primarul Sorin Oprescu a dezvelit statuia regelui in prezenta batranului suveran ajuns la venerabila varsta de 91 de ani peisajul se infatisa deja foarte bizar. Casa Regala acorda pe banda rulanta distinctii si onoruri de-a valma, Antena 3 si TVR canta slava Majestate cu ochi umezi de emotie, copiii invata la scoala optional Istoria Monarhiei in Romania, regalistii recenti jubileaza alaturi de republicani sadea iar atmosfera arata ca si cum tara si-ar fi schimbat de curand forma de guvernamant. Ceva nu e, totusi, in regula.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Cine a devenit principalul vehicul al monarhiei in Romania? Un lider care isi doreste intens sa ajunga el insusi seful republicii. Seful PNL, Crin Antonescu, se declara un infocat sustinator al monarhiei care, daca s-ar instala dupa o eventuala modificare a Constitutiei, i-ar anula planurile de a ajunge la Cotroceni.

Cine si-a mai descoperit brusc pasiunea pentru regi, traditie, valori, etc? Televiziunea unui sinistru turnator la Securitate, adica tocmai promotorii insultei si calomiei, locul unde a face reverente regelui coexista cu a face bou un ziarist sau sluga jegoasa pe un sef de institutie publica. Avocatul sinistrului turnator, fostul parlamentar Sergiu Andon, un rasfatat al Antenei 3, este autorul unui rusinos editorial publicat in 28 septembrie 1991 in ziarul Adevarul, intitulat "Fir-ai al naibii, Majestate!". Ca o ironie, acelasi Andon rostea in mai 2010 un mic adevar care i-ar speria astazi pe Voiculescu, Antonescu&alti monarhisti: "O camarilă regală e mai periculoasă decât o gaşcă de conducători republicani."

Ce partid ne vorbeste noua frumos astazi despre monarhie, despre decenta si distinctia regalitatii, despre nevoia recuperarii modelelor etice si morale? Un partid care tocmai i-a facut loc in randurile sale, pentru a-l trimite in viitorul Parlament, unui cioban cu palat aurit si gura spurcata.

Insa fiecare Casa Regala are, pana la urma, bufonii si mascaricii ei. Sa zicem, prin urmare, ca nici contrastele astea majore n-ar fi suficient de suspecte. Insa nici regii nu mai sunt ce-au fost . Scoaterea blazonului regal de la naftalina s-a mai produs o data, tot in preajma unei campanii electorale, in 2009. Atunci, Pricipele Radu avusese o tentativa esuata de a candida in mod surprinzator chiar la presedintia republicii. O chestie nemaivazuta prin Europa capetelor incoronate.

Monarhia pare sa fie astazi visul oricarui borfas cu mainile murdare: un blazon, cat a mai ramas din el, pe care sa si le stearga. Un pseudo-sef de stat cu tichie, mot peste un sistem putred, plutind peste un parlament umplut cu dubiosi. Un rege-spectator, autist dar cu aspect de efigie, numai bun de aburit norodul, sub sceptrul caruia onoratii reprezentanti au poporului suveran au ocazia sa fure cu staif.

Si atunci, ce sens are sa mai ridici astazi statuie regelui? Doar ca sa-si vada unii boieri visul cu ochii? ​