Astazi a avut loc la Kuala Lumpur (Malaysia) festivitatea de inchidere a Congresului Mondial al gazului natural, cel mai important eveniment al sectorului, reuniune ce se organizeaza la fiecare trei ani.

Razvan Eugen NicolescuFoto: Hotnews

Din discutiile ce au avut loc la evenimentul, deschis luni de Secretarul General al Natiunilor Unite Ban Kin-moon si inchis astazi de profesorul Daniel Yergin (un guru al sectorului de petrol si gaz), am desprins cateva concluzii personale.

Gazul natural va fi resursa energetica ce va asigura trecerea la un sector energetic cu emisii resduse de CO2, rezervele mondiale confirmate de gaz natural putand asigura consumul actual pentru o durata de peste 150 de ani.

In perspectiva anului 2030 gazul natural va asigura aproximativ 25% din cererea mondiala de resurse, urmand sa devina a doua resursa energetica ca importanta dupa petrol.

Arderea gazului natural pentru producerea de energiei electrica genereaza de doua ori mai putine emisii decat arderea carbunelui, de exemplu.

Din actualele rezerve mondiale de gaz natural (confirmate) aproximativ 50% provin din surse neconventinonale, surse ce pot fi exploatate cu riscuri foarte mici/gestionabile pentru mediul inconjurator.

Centralele electrice pe gaz natural vor ajuta mult la integrarea si dezvoltarea energiilor regenerabile.

Piata LNG se va dezvolta foarte mult in anii urmatori, zeci de proiecte fiind in constructie in lume. Australia – un jucator nou de mare anvergura isi va face simtita prezentata pe piata mondiala a gazului in anii urmatori, fiind de asteptat sa depaseasca Qatar si sa devina cel mai mare jucator mondial de LNG.

Dezvoltarea pietei de LNG, coroborata cu boom-ul productiei de gaz din America de Nord si dezoltarea pietelor spot, va pune o presiunea sporita pentru ca pretul gazului sa se decupleze tot mai mult de cel al petrolului, fapt de care vor beneficia consumatorii. Aceasta ipoteza a fost acceptata, intr-o masura, inclusiv de seful delegatiei Gazprom la eveniment Alexander Medvedev (seful diviziei de export a Gazprom), companie ce este un mare sustinator al formulei de pret actuale (pret la gaz corelat cu pretul petrolului).

Ma gandeam in aceste zile care va fi rolul gazului natural in mixul energetic romanesc?

In acest domeniu Romania a fost, mai ales la inceputul secolului trecut, un nume in lume. Se intampla demult, cu mai bine de o suta de ani in urma. Am inceput productia, poate, prea devreme. Am exploatat nesustenabil si fara investitii suficiente in perioada comunista iar efectele se vad.

Totusi, in ultimii ani, datorita unor investitii mari (peste 7 miliarde euro) s-a reusit stabilizarea productiei. Suntem mult mai independeti de importuri decat media europeana. Sunt si unele semnale pozitive venite de la segmentul de explorare, inclusiv ape adanci in Marea Neagra. Este insa nevoie, in continuare, de miliarde de euro investitii in sectorul de explorare si productie.

Un prieten de-al meu din industrie imi spunea, ieri, ca independenta energetica costa bani. De unde vor veni? Care este strategia Romaniei de atragere de investitii? Ce se intampla cu alte proiecte anuntate in sector? De exemplu, terminalul LNG de la Constanta? Dar depozitul de la Roman-Margineni? Cand definim consumatorii vulnerabili? Promovam in continuare liberalizarea la nivel European si ne opunem ei la nivel national? Depolitizam sau nu, Autoritatea de Reglementare in Energie? Putem avea un cadru de reglementare transparent si predictibil, absolut necesar atragerii de investii? Cum va arata sectorul de gaz natural? Va juca oare gazul natural un rol in mixul energetic romanesc, in viitor? Daca da, cat de mare va fi?

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro