Blair nu-i tocmai pe gustul stangii traditionale. Pledoarie infocata pentru moneda unica, mai multa UE, parteneriat cu Statele Unite, actiune militara daca e cazul, pe scurt consolidarea puterii Europei in fata marilor puteri emergente, China, India, fragilitatea Europei in fata vastelor populatii din Asia sau Orientul Mijlociu. Au fost cuvintele cheie ale discursului tinut, luni seara, la Universitatea Romano Americana de acest fost premier premier britanic invitat la Bucuresti de Victor Ponta si PSD. Stangistii revolutionari din Romania stramba din nas cand asculta asa numita stanga progresista. In urechile lor suna prea deviationist, rataciri spre centru cu lunecari periculoase spre dreapta.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Cu elocinta si pasiune, Tony Blair a atacat in cuvinte simple teme complicate. A vorbit mai putin despre el, mai mult despre viitor si prea putin despre trecut.

“Pentru generatia tatalui meu era importanta pacea. Pentru viitorul Europei, importante sunt acum schimbarile rapide din lume, cum sa-si mentina Puterea (…) Intrebarea este daca secolul 21 ne apartine noua sau va apartine altcuiva ...Pentru viitorul Europei, tema este ce putem face sa ramanem puternici in viitor ...Pe termen scurt, intreaga UE trebuie sa stea in spatele monedei unice...Daca vrem mai multa UE, asta inseamna mai putina putere pentru statele membre”, sunt cele mai importante fraze ale expunerii sale.

Este exact ceea ce-i scoate din minti pe stangistii pacifisti, realitatea pe care refuza s-o vada. Hipsterul romantic viseaza mai departe la armonie planetara, egalitate intre popoare si eliberarea opresatilor. Blair spune putin altceva, cu grija sa nu sune neaparat apocaliptic: nu va fi pace iar pentru asta trebuie sa ne pregatim din timp. Opresatii de azi vor fi opresorii de maine. Puterea si influenta in lume nu se obtin cu politete si vorba buna.

La usa pandesc miliardul si jumatate din China, alte sute de milioane din Orientul Mijlociu, adica populatii vaste care nu stau pe loc, progreseaza si ele. Poate ca Blair nu face decat sa-i justifice mai departe, post facutum, angajarea fara rezerve alaturi de Bush in razboiul din Irak. Foarte posibil. In tot cazul, pentru stangistii pur sange Blair se manifesta suspect de agresiv, aproape razboinic.

“Dezbatem acum in Anglia daca e bine sa construim a inca o pista pe Heathrow, unii spun ca va fi mai multa poluare. In timp ce dezbatem, China construieste inca 70 aeroporturi”. Cu asta, ultimele sperante ale aripii ecologiste au murit. Nu, Blair sigur nu-i de stanga. Referintele la “justetea sociala” vin spre final, cand Blair si-a amintit probabil ca e laburist si ca e invitatul unui un partid socialist.

Emil Hurezeanu, moderatorul cam crispat al serii, altfel documentat si sofisticat ca de obicei in intrebari, s-a intersat cam ce au in comun cele doua tari, Marea Britanie si Romania. Nu mai stiu ce-a raspuns Blair, din cauza ca nu m-am putut abtine sa-i soptesc unui amic: doua fregate luate la preturi astronomice, care au dat o tura prin Libia.

Cu ocazia asta m-am intrebat unde o fi Adrian Nastase, fost premier pe vremea cand si Tony Blair era inca in Downing Street 10. Sub cei doi s-a incheiat afacerea BAE Systems, soldata cu o investigatie ramasa fara rezultat. Unul dintre organizatori avea sa-mi explice, la final, ca Nastase a fost invitat, a confirmat participarea dar ca, probabil, a intervenit ceva si n-a mai venit. Ca tot veni vorba, Ponta a marturisit in debutul conferintei ca Adrian Nastase l-a convins sa faca politica, Blair l-a invatat cum sa o faca.

P.S. Victor Ponta a deschis conferinta cu o gluma reusita despre cum era sa ajunga premier dar n-a fost destul de rapid sa accepte functia si una cam incalcita despre Regina, Basescu si MI5 pe care Blair n-a prins-o din prima. Putea lipsi.