Titlul este un citat. Din Gigi Becali. Îndemnul a fost lansat prin telefon la Realitatea TV într-o emisiune despre imnul național unde europarlamentarul i se adresa jurnalistului Ioan M.Ioniță cu ”prostule, tâmpitule, dobitocule”. Onoarea jurnalistului fu apărată de moderatorul Striblea cu o moale dojană: ”Sunteți exagerat, domnuʼ Becali”, l-a admonestat acesta, confirmând astfel că eurodeputatul adevăr grăiește, însă excesiv. Spre distracția generală, Becali a continuat o vreme cu injuriile, a pretins să nu mai fie invitat ”prostul” de Ioniță și a încheiat triumfal dezvăluind că dintre toate lui îi place să fredoneze imnul Franței, adică ”Maseuza”.

Brindusa ArmancaFoto: Arhiva personala

E de neînțeles cum de înghit jurnaliștii din România grosolăniile cele mai indigeste cu zâmbetul pe buze și cum nu se pot lipsi de prezența mitocanilor de top care sunt la această oră Gigi Becali și Vadim Tudor, acesta din urmă asiduu reșapat de unele canale. Scuza că ar face rating nu stă în picioare, comparațiile de audiență le sunt mai degrabă defavorabile. Dar și să aducă audiență, tot nu este acceptabil ca breasla să cadă umilită sub insultele celor doi. Apelul ”nu-i mai chemați!” ar trebui aplicat de urgență atât lui Becali, cât și lui Vadim, pentru asanarea spațiului mediatic și totodată pentru recuperarea unei minime demnități. Obligatorie ar fi chemarea lor în justiție.

Circulă pe Internet serii de Top 10 înjurături marca Becali adresate gazetarilor sau, și mai și, ”Top 10 cele mai nebune momente cu Gigi Becali”. Prin martie o jurnalistă de la Ziua veche, care a cutezat să-l întrebe pe eurodeputat despre declarația sa de avere, a fost înjurată murdar o dată cu declarația de avere însăși. In iunie trecut un reporter de la Antena 1 a avut parte de peste cinci minute de ocări neîntrerupte, cu ”salutări” de aceeași natură transmise tuturor Antenelor, patronilor, mamei sale și întregii familii. Apelativele de ”boschetar”, ”vagabond”, ”trădător de neam” de care au avut parte numeroși jurnaliști, de la Grigore Cartianu la Tolontan, sunt dulci alinturi pe lângă scatoalcele aplicate de domʼ Gigi reporterilor care aleargă după el. Adesea le confiscă drăgăstos aparatura – microfoane, reportofoane, aparate de fotografiat – cum s-a putut vedea pe toate canalale: ”Ești prea fraieră”, a conchis Becali la protestul unei reporterițe, iar unui ziarist rămas fără microfon i-a reproșat împăciuitor ”Ce ești prost, am glumit cu tine, ce te-ai bășicat așa!” Nici jurnaliștii străini n-au ieșit mai bine, fiindcă, deși nu vorbește nicio limbă de circulație, Gigi Becali a învățat replica de întâmpinare ”Fuck you”, bună la toate.

Nici Vadim Tudor nu lipsește din topurile internauților. În campania electorală liderul peremist a excelat în încăierări verbale la televizor. L-a făcut pe Dragoș Bucurenci ”maimuță” și a jubilat când acesta a părăsit emisiunea televiziunii publice. L-a făcut ”vagabond”, ”năpârstoc cu sârme în nas”, ”haimana”, ”infractor” pe Liviu Mihaiu, i-a făcut pe ”cârcotașii” Huidu și Găinușă ”bulangii” și ”proști”. La B1 TV s-a porcăit 30 de minute cu un fost colaborator fără să fie oprit, apoi s-a răstit la cei doi moderatori care l-ar fi silit să coboare la a vorbi cu ”aurolacul”, dealtfel ”un c… cu ochi”.

Exemplele nu se sfârșesc aici. Câțiva oameni de presă i-au înfruntat: Mândruță, Liviu Mihaiu, Boanchiș, ”cârcotașii” și alți câțiva. Și totuși, parcă deloc vexați, unii jurnaliști continuă să alerge după cele două personaje de ”Muppets show”, televiziunile îi cultivă, le difuzează crizele de megalomanie, îi arată tronând în palate, îi invită în direct punându-și moderatorii în situații delicate și uneori imposibile, riscând amenzi de la CNA. Pentru că activitatea de europarlamentari – calitate cu care aceștia se împăunează adesea – este nulă, argumentul ”interesului public” nu poate fi invocat. Fotbalul, în cazul lui Becali, ar fi o scuză minoră, dar se poate și fără el, oricum performanța sportivă nu e de domeniul Stelei. De ce atâta îngăduință, când și jurnaliștii, întocmai ca telespectatorii, au posibilitatea să-și pună în funcțiune discernământul și să aleagă pe cine cheamă la televizor. Să fie spăgi la mijloc? Să fie indolență? Să fie conștiința de sine palidă a breslei? Să fie interesele patronilor? Să fie imunitatea dată de mizeria morală a societății? Terapeutic, ar trebui ținut un an fără Becali și Vadim în presă. E ușor și vindecă. Până și Becali recomandă rețeta:”Nu mai chemați proștii la televizor!”.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro