Focurile de artificii se afla, probabil, la originea mortii misterioase a 4.000 - 5.000 de pasari care au cazut din cer in Arkansas (sudul Statelor Unite), cu putin timp inainte de miezul noptii de 31 decembrie, sustin oamenii de stiinta citati de AP. Ei noteaza insa ca este putin probabil sa se ajunga vreodata la stabilirea exacta a cauzei decesului.

In micul orasel Beebe, in Arkansas, echipele de salubrizare, imbracate cu combinezoane si echipate cu masti de protectie, si-au petrecut week-end-ul strangand corpurile moarte, raspandite pe o suprafata de aproximativ patru kilometri patrati.

Luni, a fost evocata posibilitatea ca vremea nefavorabila sa fi provocat acest fenomen. Altii au spus ca o pasare dezorientata le-ar fi antrenat pe celelalte intr-un plonjon fatal. S-a vorbit chiar si despre o sinucidere colectiva.

"Au existat probabil motive fizice, dar ma indoiesc ca cineva va sti vreodata ce s-a intamplat in acea zi", a declarat Thurman Booth, director al serviciilor insarcinate cu protectia faunei si a florei in acest stat.

In timp ce autoritatile examineaza corpurile pentru a stabili daca pasarile erau bolnave, iar laboratoarele analizeaza continutul stomacurilor in cautarea unor eventuale toxine, acest incident este pe cale sa devina o legenda locala.

Cateva mii de pasari s-au zdrobit de acoperisuri, de trotuare si pe campurile din Beebe. O pasare s-a lovit de o femeie care isi plimba cainele. Unii locuitori au spus ca doar o umbrela ar fi putut proteja oamenii de pasari.

Corpurile "acopereau strazile, gradinile, aleile, erau peste tot", a declarat Robby King, un responsabil cu protectia faunei si florei din Beebe, un oras cu 5.000 de locuitori situat la nord-est de Little Rock.

"Pasarile zburau la nivelul acoperisurilor, si nu la cel al coroanei copacilor", pentru a evita exploziile provocate de focurile de artificii, spune Karen Rowe, ornitolog la Comisia din Arkansas insarcinata cu vanatoarea si pescuitul.

La cativa kilometri in sudul orasului, biologii din Louisiana ancheteaza un fenomen similar. Potrivit cotidianului "The Advocate", aproximativ 500 de pasari din aceeasi specie au murit in acelasi fel la Point Coupee Parish, in apropiere de Labarre. Nu se stie daca cele doua evenimente au vreo legatura.

Mierlele cu umeri rosii reprezinta o specie foarte raspandita in America de Nord, in Statele Unite traind intre 100 si 200 de milioane de exemplare, potrivit laboratorului de ornitologie Cornell din Ithaca, statul New York.