Emisiile de dioxid de carbon au atins un nivel record anul acesta, potrivit unui nou studiu, in pofida crizei economice globale si a eforturilor de a reduce gazele cu efect de sera. Concentratiile de gaze cu efect de sera in atmosfera au atins cel mai ridicat nivel de la inceputul erei industriale, a anuntat miercuri Organizatia Mondiala de Meteorologie (OMM), scrie Reuters.

Concentratiile de dioxid de carbon (CO2), metan si protoxid de azot (N2O) au continuat sa creasca fata de 2009 - ultimul an de observatie luat in calcul - in pofida crizei economice globale- a anuntat OMM in ultimul sau buletin privind gazele cu efect de sera.

Cresterea cantitatii de gaze cu efect de sera in atmosfera provoaca o crestere a radiatiilor in atmosfera, care duc la incalzirea suprafatei Pamantului si determina schimbari climatice.

Dioxidul de carbon este principalul gaz de sera provocat de activitatile umane pe Pamant si reprezinta 63,5% din radiatiile totale.

Concentratia sa a crescut cu 38% incepand cu anul 1750, in principal din cauza emisiilor din combustibili fosili si a despaduririlor.