Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat vineri ca in Romania sunt peste 1.000 de situri contaminate, care sunt monitorizate de Garda de Mediu, relateaza Agerpres.

"Trebuie sa fim si mai fermi, cum am spus si mai demult, trebuie sa suflam si in iaurt dupa ceea ce s-a intamplat si la noi in Baia Mare (in 2000 - n.r.) si acum si in Ungaria. Noi avem un inventar al siturilor contaminate, trebuie s-o spunem foarte deschis ca sunt foarte multe astfel de situri in Romania, peste 1.000. Noi, prin Grada de Mediu, prin autoritatile care au responsabilitate in acest domeniu, verificam si avem o monitorizare a acestor situri, dar o sa vin cu o nota in Guvern sa fim si mai stricti si mai precauti", a subliniat ministrul, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures.

Laszlo Borbely a precizat ca in Romania exista la Oradea si Tulcea doua halde cu reziduuri rezultate din procesul de fabricatie a aluminei calcinate similare celei din Ungaria de la fabrica de bauxita de aluminiu, unde a avut loc recentul accident ecologic, dar care nu reprezinta un pericol.

"Vreau sa va informez ca sunt doua asemenea halde, la Oradea si la Tulcea. Sunt doua zone in care si in urma analizei facute saptamana aceasta de catre Garda de Mediu nu exista pericol de a se deversa. Sunt unele masuri de ecologizare, pe care trebuie sa le monitorizam in continuare. De fapt, fabrica din Oradea nu functioneaza in momentul actual, a fost privatizata in 2000 si nu mai functioneaza, cea din Tulcea functioneaza, dar au masuri de ecologizare care sunt monitorizate si sunt in grafic, au putine intarzieri. La Oradea trebuie sa clarificam dar, va repet, in momentul de fata - din informatiile pe care mi le-au dat colegii - nu e pericol de a se rupe vreo halda", a accentuat ministrul Mediului.

Potrivit lui Laszlo Borbely, din Fondul de Mediu se pot da bani pentru inchiderea sau ecologizarea unor iazuri de decantare si a siturilor contaminate.

"Avem o hotarare de guvern pentru inchiderea unor iazuri, patru iazuri pentru care dam in jur de 120 milioane de lei in urmatoarea perioada din Fondul de Mediu si vom veni si cu proiecte impreuna si cu Ministerul Economiei. Ministerul Economiei este responsabil, de fapt, pentru a lua masurile necesare. Noi, Mediul, atragem atentia in cazul in care nu se iau acele masuri, dar Ministerul Economiei este responsabil pentru a lua aceste masuri, pentru a rezolva din bani de la buget, din fonduri europene, din alte resurse", a subliniat Borbely.

Ministrul a mai precizat ca si din POS Mediu exista posibilitatea sa se acceseze fonduri europene si chiar se pregatesc proiecte in acest sens.

"Putem merge pana la valoarea de aproape 100 milioane de euro pentru decontaminarea unor situri istorice sau situri contaminate istorice", a mai aratat Laszlo Borbely.