In China, la fiecare 30 de secunde, un copil se naste cu o malformatie, generata, in parte, de poluarea care afecteaza masiv zonele carboniere ale tarii, relateaza China Daily, in editia de duminica, citand inalti responsabili din domeniul planificarii familiale.

In total, 1,1 milioane de copii nascuti anual in China prezinta o anomalie fizica, reprezentand circa 7% din totalul nasterilor inregistrate in cea mai populata tara a lumii.

"Numarul noilor nascuti cu anomalii creste constant, fie ca este vorba de zone rurale sau urbane", a declarat Jiang Fan, viceministru insarcinat cu Comisia de planificare familiala. Ea nu a oferit insa cifre privind rata progresiei bebelusilor nascuti cu anomalii.

China Daily arata ca provincia Shanxi (nord), cu o puternica industrie de extractie a carbunelui si unde uzinele chimice sunt principala sursa a emisiilor toxice, inregistreaza cea mai ridicata rata a copiiilor nascuti cu defecte fizice.

"Nasterile de copii cu anomalii sunt legate de poluarea mediului, in special in cele mari opt zone carboniere", a declarat An Huanxiao, director al agentiei de planificare familiala din provincia Shanxi.

Pentru Pan Jianping, profesor la Centrul de cercetari pentru sanatatea copiiilor si a femeilor de la Universitatea Xi'an Jiaotong, acest fenomen va avea, pe termen lung, "un impact asupra dezvoltarii economice si a calitatii vietii".

"Presiunea economica este foarte mare pentru familiile care trebuie sa creasca acesti copii cu probleme fizice, in special in zonele rurale", explica el.

Potrivit profesorului Hu Yali, de la spitalul Universitatii din Nankin, factorii care explica aparitia malformatiilor sunt "extrem de complecsi". Potrivit acestuia, 10% dintre malformatii sunt determinate de poluare, 25 - 30% de factori genetici si restul de un amestec intre cele doua cauze.