Pungile de transport din plastic subtire (sub 50 de microni) si foarte subtire (sub 15 microni) cu maner vor fi interzise atat la introducerea pe piata nationala, cat si la comercializare, potrivit unui proiect de lege aprobat joi de Guvern.

Astfel, incepand cu data de 1 iulie 2018, se interzice introducerea pe piata nationala a pungilor de transport din plastic subtire si foarte subtire cu maner, iar de la 1 ianuarie 2019 - se interzice comercializarea pungilor de transport din plastic subtire si foarte subtire cu maner. Interdictia vizeaza exclusiv pungile de transport din plastic cu maner, nu si cele fara maner.

Proiectul de act normativ transpune prevederile Directivei 2015/720/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 29 aprilie 2015 de modificare a Directivei 94/62/CE in ceea ce priveste reducerea consumului de pungi de transport din plastic subtire.

De asemenea, proiectul de act normativ stipuleaza ca, incepand cu data de 27 mai 2018, Ministerul Mediului raporteaza cu privire la consumul anual de pungi de transport din plastic subtire atunci cand furnizeaza catre Comisia Europeana date privind gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje.

Autoritatea publica centrala pentru protectia mediului asigura preluarea, prin ordin al ministrului mediului, in termen de 120 de zile de la publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, a actului de punere in aplicare adoptat de Comisia Europeana care stabileste specificatiile etichetelor sau ale marcajelor menite sa asigure recunoasterea la nivelul Uniunii a pungilor de transport din plastic biodegradabile si compostabile.

Potrivit Guvernului, in Romania, nivelul actual al consumului de pungi de transport din plastic creeaza cantitati ridicate de deseuri, care conduc la poluarea mediului si agraveaza problema deseurilor abandonate inclusiv in corpurile de apa, amenintand biodiversitatea ecosistemelor acvatice.