In prima zi a Conferintei de la Bali, Australia a anuntat ratificarea protocolului de la Kyoto. Observatorii internationali sustin ca un gest similar ar urma sa fie facut si de SUA, singura tara care nu a semnat Acordul. Administratia americana nu a aderat la Protocolul de la Kyoto, explicind ca limitarea emisiilor de gaze ar afecta competitivitatea economiei.

In acest context, succesul conferintei de la Bali (care ar urma sa stabileasca un termen precis pentru noul tratat contra incalzirii globale) depinde de concesiile pe care este dispusa la faca SUA, dar si China. Guvernul de la Beijing a explicat ca nu poate introduce interdictii pentru protectia mediului, pentru ca ar frina dezvoltarea economiei.

Oficialii Conferintei de la Bali au anuntat constituirea unei comisii care va supraveghea transferul de tehnologie specifica dinspre tarile puternice spre cele in curs de dezvoltare. Aceste tehnologii permit centralelor termice sa reduca substantial emisiile de gaze care provoaca producerea efectului de sera.