Guvernul a aprobat marti, printr-o Ordonanta de Urgenta, infiintarea Garzilor Forestiere, prin preluarea actualelor comisariate de regim silvic si vanatoare. Ordonanta prevede cresterea numarului de posturi al personalului silvic cu atributii de control de la 457 la 617 persoane.

O padure de molid taiata ras, ilegal, in apropierea Lacului Pecineagu Arges 27 octombrie 2012Foto: Ecoassist

Cele 617 posturi sunt impartite astfel:

- 545 posturi personal silvic cu atributii de control si implementare;

- 72 posturi persoane cu atributii auxiliare domeniului, din care:

- 18 posturi persoane cu pregatire juridica;

- 18 posturi persoane cu pregatire economica;

- 36 persoane de diferite specialitati (resurse umane, achizitii, investitii, administrativ, etc).

" Pentru intarirea masurilor de protectie a fondului forestier national, Executivul a decis sa se infiinteze noua garzi forestiere teritoriale prin reorganizarea celor noua comisariate de regim silvic si cinegetic. Garzile forestiere sunt institutii publice teritoriale ale autoritatii publice centrale care raspund de silvicultura, cu personalitate juridica, finantate integral de la bugetul de stat, cu atributii in implementarea, monitorizarea si controlul aplicarii regimului silvic si cinegetic. Garzile forestiere preiau de la fostele comisariate de regim silvic si cinegetic patrimoniul, posturile, personalul si prevederile bugetare, pe baza protocoalelor de predare-primire.Aceasta suplimentare de personal se face in contextul in care in prezent exista doar 399 de persoane cu atributii de control si implementare si 58 de persoane care lucreaza ca personal auxiliar. Prin aceste masuri, suprafata de fond forestier care revenea unei persoane pentru control se reduce de la 16.403 ha la aproximativ 12.000 de ha", sustin reprezentantii Guvernului.

Garda forestiera va avea urmatoarea structura:

a) la nivel teritorial vor exista noua Garzi forestiere, structuri cu personalitate juridica;

b) Numarul minim de posturi pentru o Garda este de 40.

Principalele atributii ale Garzilor Forestiere sunt urmatoarele:

a) monitorizarea, implementarea si controlul aplicarii regimului silvic in fondul forestier national si in vegetatia forestiera de pe terenurile din afara fondului forestier national;

b) monitorizarea, implementarea si controlul aplicarii regimului cinegetic in fondul cinegetic national;

c) monitorizarea si controlul trasabilitatii materialelor lemnoase, conform prevederilor legale in vigoare.

"Prin masurile adoptate astazi, se preconizeaza reducerea masiva a taierilor ilegale de lemn. Cantitatea de masa lemnoasa recoltata in mod ilegal pune in pericol siguranta publica si determina alunecari de teren, scurgeri masive de pe versanti, inundatii etc", mai spun reprezentantii Guvernului.

In ultimii ani, taierea ilegala a materialelor lemnoase a luat amploare. Din datele puse la dispozitie de catre Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice Bucuresti ¬ Serviciul Inventarul Forestier National, volumul de lemn recoltat in perioada 2008-2014 din paduri este estimat la o medie de 26,69 milioane de m3 pe an. Potrivit datelor Institutului National de Statistica, volumul autorizat si recoltat in perioada 2008- 2014 este de aproximativ 17,9 milioane de m3 pe an. "Pe cale de consecinta, diferenta de masa lemnoasa intre cantitatea raportata de Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice ¬ Serviciul Inventarul Forestier National si cea recoltata in mod legal, informatie pusa la dispozitie de catre Institutul National de Statistica, se presupune a fi recoltata ilegal", sustin reprezentantii Guvernului.