​Romania, raiul vanatorilor. Camera Deputatilor a modificat Legea vanatorii, iar societatea civila ii cere lui Iohannis sa nu o promulge fiindca va duce la macelarirea a sute de mii de pasari cantatoare si incalca dreptul la proprietate

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 4 martie 2015, 13:31 Actualitate | Mediu


Ciocarlia de camp
Foto: Razvan Zinica_Societatea Ornitologica Romana
Camera Deputatilor a adoptat la sfarsitul lunii februarie un proiect de lege pentru modificarea Legii vanatorii, urmand ca acesta sa fie trimis spre promulgare presedintelui Klaus Iohannis. Una dintre principalele modificari este ca se permite vanatoarea pe terenurile proprietate privata fara acordul proprietarilor, iar perioada de vanatoare pentru anumite specii de pasari este majorata cu pana la trei luni. O parte a societatii civile ii cere presedintelui Klaus Iohannis sa nu promulge aceasta lege deoarece incalca dreptul la proprietate si va aduce dupa sine un adevarat macel in randul pasarilor cantatoare si periclitarea altor specii, iar Romania risca declansarea procedurii de infringement, fiind avertizata deja de Uniunea Europeana. In plus, ornitologii cer interzicerea vanatorii pasarilor cantatoare, Romania fiind printre ultimele tari din UE care mai permite asta.


Scrisoarea catre presedintele Klaus Iohannis este semnata de 16 organizatii ce fac parte din Federatiei Coalitia Natura 2000 Romania.

Dan Trifu, vicepresedintele fundatiei Ecocivica, una dintre organizatiile semnatare, spune ca principala problema a acestei legi este ca se incalca dreptul la proprietate garantat de Constitutie deoarece se permite vanatoarea pe terenurile proprietate privata fara acordul proprietarilor si acorda chiar drept de servitute vanatorilor. In plus, proprietarii trebuie sa accepte pe terenurile lor instalarea unor instalatii vanatoresti temporare si li limiteaza dreptul de a lua in administrare un domeniu de vanatoare.

O alta problema este ca pentru 18 specii de pasari este majorata perioada de vanatoare cu pana la trei luni. Acestea sunt: gasca-de-vara; garlita mare; graurul; gugustiucul; lisita; rata mare; rata mica; rata fluieratoare; rata-cu-cap-castaniu; rata motata; rata pestrita; rata sunatoare; rata lingurar; rata sulitar; rata caraitoare; rata-cu-cap negru; sitarul de padure.

Ornitologii de la Societatea Ornitologica Romana, organizatie semnatara a scrisorii, spun ca prelungirea perioadei de vanatoare se suprapune peste perioada de imperechere si de cresterea puilor ceea ce ar putea duce la periclitarea anumitor specii.

"Concret, modificarile legii 407/2006 prevad prelungirea perioadelor de vanatoare pentru 18 specii de pasari. Prima prevedere le va permite vanatorilor sa doboare gastele salbatice cu oua cu tot, deoarece perioada de vanare a pasarilor se va extinde cu aproape o luna la fiecare dintre cele cinci specii. Se va ajunge sa fie doborate pasari care deja isi formeaza ouale. Mai mult, autoritatile ne readuc in situatia in care Romania a fost implicata intr-un proces de infringement pentru permiterea vanatorii in timpul perioadei de reproducere a speciilor, proces care a fost evitat in 2010 prin aprobarea OUG nr. 102/2010. Atunci, perioadele de vanatoare care au facut obiectul procesului de infringement au fost modificate in forma in care sunt in vigoare in prezent. Acest fapt este mentionat in preambulul OUG nr. 102/2010. Stresul nediferentiat cauzat prin vanatoare in perioada de migratie pre-nuptiala (perioada in care se intorc catre locurile de cuibarit) conduce la diminuarea fitness-ului reproductiv al unor indivizi in special in cazul speciilor sociale care sunt agregate in stoluri pe parcursul migratiei", spun specialistii SOR.

Acestia sunt de parere ca aceasta prevedere va duce si la un adevarat macel al celei mai periclitate specii de gasca din lume, gasca cu gat rosu. Aceste gaste, aproximativ 50.000 in toata lumea, formeaza stoluri cu garlitele mari, specie la care vanatoarea nu doar ca este permisa, dar va fi prelungita si sunt sanse foarte mari ca in timpul vanatorii de garlite sa fie impuscate si gaste cu gat rosu.

O alta problema semnalata de ornitologi este ca numarul de exemplare care pot fi vanate se va stabili prin Ordin de ministru fara consultarea custozilor ariilor protejate si a altor organizatii si institutii interesate de conservarea faunei, ceea ce, cel putin in cazul ariilor protejate, ar putea constitui o mare problema.


Ornitologii spun ca o problema este si deschiderea si mai mult a pietei catre vanatorii straini care acum vor putea vana in Romania doar in baza permisului de vanatoare, inainte fiind nevoie si de invitatie, si se introduc facilitati pentru transportul vanatului in afara tarii. Aceste masuri vor conduce la un adevarat macel in randul pasarilor cantatoare in conditiile in care Romania este una dintre ultimele tari din UE care mai permite vanatoarea acestui tip de pasari.

"O a doua masura extrem de periculoasa este permiterea vanatorii de catre straini. Pana acum, in Romania, cetatenii straini puteau vana, dar numai pe baza de invitatie a administratorului unui fond cinegetic. De acum, strainii pot organiza vanatori, iar experienta ne spune ca acestea au tendinta sa devina adevarate bai de sange. In 2009, in Balta Mare a Brailei, un braconier italian a fost prins cu 2000 de ciocarlani. In 2010, in judetul Braila au fost prinsi 15 braconieri italieni cu mii de ciocarlii, ciocarlani si prepelite. In 2011, vamesii unguri au interceptat un transport de 11.000 de ciocarlii vanate in Romania si care plecau in Italia. In 2013, un alt italian este prins in Ialomita cu 5.400 de ciocarlii braconate. Toate aceste cazuri duc direct la concluzia ca pasarile cantatoare din Romania vor deveni in curand specii pe cale de disparitie", spun ornitologii de la SOR.

De exemplu, in actualul sezon de vanatoare autoritatile au stabilit ca se vot vana 683.000 de ciocarlii de camp, 230.000 de sturzi, 25.000 de gaste de semanatura, in conditiile in care au mai fost vazute in Romania doar 100 de exemplare, spun ornitologii. Acestora se adauga si exemplarele vanate ilegal.

Ovidiu Bufnila, purtatorul de cuvant al SOR, spune ca vanatorii romani nu sunt interesati de pasarile cantatoare, acestea fiind vanate in principal de vanatorii italieni care le folosesc pentru diverse delicatese extrem de scumpe, iar aceasta lege va transforma vanatoarea intr-o industrie care va duce la macelarirea pasarilor cantoare si va aduce ventituri considerabile administratorilor fondurilor de vanatoare si organizatorilor de partide de vanatoare.Ciocarlia de camp, specie pentru care vanatoarea este permisa. Foto: Razvan ZinicaGasca de semanatura, specie pentru care vanatoarea este permisa. Foto: Razvan Zinica


Scatiu, specie pentru care vanatoarea nu este permisa, dar este braconat. Foto: Razvan Zinica


Sturzul viilor, specie pentru care vanatoarea este permisa. Foto: Razvan Zinica


Sticlete, specie pentru care vanatoarea nu este permisa, dar este braconat. Foto: Sebi Bugariu

Modificarea Legii vanatorii a fost aprobata de Camera Deputatilor pe 25 februarie 2015 cu 303 voturi pentru, 16 abtineri si 11 voturi impotriva. Majoritatea parlamentarilor spun ca legea va proteja fauna si este mai buna decat precedenta.

"Propunerea legislativa are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr.407/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv a anexelor de lege, care se modifica partial, in vederea asigurarii unei protectii mai eficiente pentru fauna cinegetica, a desfasurarii activitatii de vanatoare in cadrul organizat al asociatiilor vanatoresti care au calitatea de gestionari de fonduri cinegetice, de asemenea, a cresterii gradului de corectitudine si responsabilitate in activitatea de promovare a noilor vanatori", spune deputatul Costel Soptica.

"Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor sustine promovarea prezentului proiect de lege, in forma amendata de comisiile raportoare. Consideram ca forma care va fi adoptata va conduce la o protectie eficienta si reala a faunei cinegetice", a declarat Dan Popescu, secretar de stat, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, in una dintre sedintele in care s-a dezbatut aceasta lege.


Deputatul Kelemen Atilla-Bela-Laszlo a spus ca Romania este un paradis al vanatului si Romania trebuie sa pastreze asta. "In acceptiunea Uniunii Europene, Romania este considerata un paradis al vanatului. As accentua: al vanatului, si nu al vanatorilor. Ca asa suntem considerati intr-o Europa unde se vorbeste tot mai mult si tot mai accentuat despre vanatoare sustenabila, sustenabila in sensul ca vanatoarea este considerata intre profesiile, indeletnicirile traditionale prin Europa. Eu cred ca toti vanatorii din Romania, si nu numai ei, au aceasta datorie, sa pastreze Romania in acest cadru de paradis al vanatului. Multe specii de vanat exista astazi, si nu numai in Romania, dar si pe glob, numai datorita protectiei date de vanatori, fiindca vanatorul este un principal factor de protejare a vanatului. Cine crede ca vanatoarea este doar actul de impuscare, dupa unii care folosesc alte cuvinte: uciderea vanatului, se insala amarnic. Un mare scriitor al vanatorii mondiale a zis undeva o fraza: "Vanatoarea inseamna fosnet de padure si goana dupa vanat, dar mai mult fosnet de padure". Eu cred ca aceste lucruri trebuie sa ne ghideze cand acceptam aceasta lege ca o lege care reglementeaza anumite probleme, si a vanatului, si a vanatorii, si a convietuirii tagmei vanatorilor cu cei care nu sunt vanatori. Bineinteles, aici ma refer... si aceasta lege apasat vorbeste si de interesul proprietarilor. Tocmai de aceea, la anumite specii de vanat am modificat cate ceva si la perioada de vanatoare, iar in lege vorbim si despre acea aprobare prealabila a proprietarului ca sa se organizeze vanatori pe acele terenuri care, de exemplu, sunt in perimetrul intravilan al comunelor. Dar, bineinteles, cu totii stim ca in anumite situatii foarte multe reclamatii primim de la acei oameni care au pagube produse de vanat si in perimetre intravilane. Aici vine accentuat legea si spune da, dar sa organizam vanatori de combatere a daunatorilor, si daunatorii - trebuie sa-mi permiteti sa spun - nu sunt... in anumite situatii nu vorbim numai de mistret sau nu vorbim numai de urs, dar pot sa fie daune si din partea cerbului, si din partea capriorului, si din partea chiar a iepurilor. Deci este un lucru mult mai complex ca sa abordam strict emotional aceste probleme", a spus deputatul.

Remus Cernea s-a declarat impotriva. "Ceea ce facem noi aici este un lucru monstruos. Facem legi pentru a ucide in masa, din placere, din pura placere, fiinte nevinovate, fiinte extraordinare care sunt produsul multor milioane de ani de evolutie, fiinte adaptate la mediu, dar pe care noi le decimam pe parcursul doar al catorva decenii. Si numim acest macel activitate recreativ-sportiva. In primul rand, vanatoarea nu este un sport. Sportul presupune ca toti competitorii au constiinta faptului ca participa la o competitie si aleg sa participe la ea. A haitui un biet animal pentru a-l ucide, din simpla placere, din simpla placere de a ucide nu inseamna ca el se afla in echipa adversa, ci doar ca tu, vanatorule, iti gasesti placerea intr-o activitate sangeroasa si moralmente condamnabila.Animalele isi pierd pana si statutul de fiinte vii, inzestrate cu sensibilitate, in ochii vanatorilor, dar si al legilor, primind doar statutul de vanat, ca si cum viata lor este predestinata unui sfarsit fulgerator, omorate fiind de gloantele vanatorilor. Sper foarte mult ca umanitatea sa depaseasca aceasta faza, sa depaseasca aceste activitati care au inca un puternic continut de barbarie si sa recunoastem tuturor fiintelor vii, tuturor animalelor, statutul de fiinte inzestrate cu sensibilitate, care sufera, care iubesc, care ne pot fi prieteni, care de multe ori ne sunt prieteni si sa incetam acest macel la adresa animalelor", a spus acesta.


Si Lucia Varga
a votat impotriva atragand atentia ca se poate declansa procedura de infringement pentru Romania. "Doar vreau sa atrag atentia ca prin aceasta lege se incalca dreptul la proprietate, se incalca prevederile Ordonantei de urgenta nr.102/2010 pentru modificarea si completarea Legii vanatorii, care a fost modificata pentru ca Romania avea un infringement al Comisiei Europene pentru Romania, se incalca, de asemenea, Ordonanta nr.57/2007 ce transpune Directiva "Pasari si habitate" ale Uniunii Europene, motiv pentru care eu, personal, voi vota impotriva", a spus aceasta.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

22484 vizualizari

 • +35 (35 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 4 martie 2015, 13:44)

  [anonim]

 • +26 (28 voturi)    
  Cand avem in fruntea ucigasilor (Miercuri, 4 martie 2015, 13:48)

  mopsu [utilizator]

  de animale salbatice pe cei doi ucigasi de elita recte nastasel si un mustacios mincinos, care au cumparat legea , la ce sa ne asteptam?
 • +25 (25 voturi)    
  Romania este un paradis al hotilor din parlament (Miercuri, 4 martie 2015, 13:57)

  IancuJianu [utilizator]

  Nu unul al vinatorilor, asa cum graieste Atilla-Bela-Laszlo
 • +27 (31 voturi)    
  nu se poate da o lege... (Miercuri, 4 martie 2015, 14:02)

  unualibro [utilizator]

  prin care sa se interzica vanatoarea? banuiesc ca nu mai vaneaza nimeni de foame.
  • +10 (14 voturi)    
   vânătorii de carton (Miercuri, 4 martie 2015, 13:54)

   deveselu [utilizator] i-a raspuns lui unualibro

   Băieții ăștia cu dorință de sânge nu ar fii mai bine sa se înroleze pe diferite teatre de război Africa Ucraina dacă tot au plăcerea sa omoare câte ceva, ce mândrie pe ei ca au omorât o ființă fără apărare oameni bolnavi!!
  • +5 (9 voturi)    
   sa fie permisa doar pe terenurile private (Miercuri, 4 martie 2015, 14:46)

   edx [utilizator] i-a raspuns lui unualibro

   Daca omul are bani si isi permite sa isi intretina si populeze un domeniu de vanatoare ce ai tu cu el (Tiriac de exemplu). Pe domeniile publice insa este restrictionata.
   Insa sa vii acum si sa te p... pe ea de proprietate mi se pare o intoarcere la "proprietatea e un moft". Adica omul isi intretine domeniul, are grija sa creasca animalele sa aiba ce vana doar ca sa vina toti si sa i le impuste. Daca eu ma duc la ei in curte si le vanez gainile or sa zica ca e furt, asta nu e?
   • +9 (9 voturi)    
    Deh (Miercuri, 4 martie 2015, 15:47)

    IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui edx

    Bazele capitalismului original au fost puse de Ilici si aplicate de baietii lui de mingi.
   • +4 (4 voturi)    
    Chiar!!! (Miercuri, 4 martie 2015, 17:15)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui edx

    Oare legea ar urma sa se aplice si pe domeniul lui Tiriac??? Adica se va putea duce orice vanator, la orice ora, sa-i impuste sarmanului om mistretii???
    Ah, nu, ca multe altele si legea asta ar urma sa se aplice doar p...mii...

    Lasand jumatatea de gluma de mai sus la o parte, chestia asta cu incalcarea proprietatii cand si cum pofteste X, vanator, mi se pare scandaloasa, inacceptabila - si nu e vorba de terenuri de vanatoare private, ci de simple campuri, terenuri agricole.
    Adica eu ma chinui sa ar, sa seman, sa plivesc, poate chiar sa irig si, cu o saptamana inainte de recolta se scoala barbatia in te miri ce cocalar posesor de permis de vanatoare si mai ales de gipan, si intra cu masina in lanul meu si-l face una cu pamantul c-asa vrea muschiul lui, sa vaneze acolo un iepure???
    Adica nu e suficient ca "autoritatile" nu-s in stare sa opreasca furturile pe scara larga, acum dau o lege care sa permita distrugerea "legala" si fara despagubire a recoltelor oamenilor???
    Cjhestia asta o sa se lase cu sange, si nu de animal nevinovat...
    • 0 (0 voturi)    
     consternare (Vineri, 6 martie 2015, 10:22)

     un om informat [anonim] i-a raspuns lui Prostu' satului

     copilu, citeste legea si nu mai bate capmii ....aia care zici tu ca-i ....plivesti !!! Se vede ca ......clocoteste ......dreptatea in ...sangele tau ala ...nevinovat !! Si apropo, amenintarea cu moartea nu ....cumva trebuie sa-si urmeze calea legala !!?? adica ar trebui talica sa fii putin tras la raspundere ....penal vorbind !!
     • 0 (0 voturi)    
      Vezi ca prea multa consternare... (Vineri, 6 martie 2015, 13:43)

      Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui un om informat

      ... poate sa duca la accentuarea balbaielii in scris.

      Bai, gâgă (asta asa, pentru ca vad ca ne tragem de sireturi, desi nu-mi amintesc sa te fi invitat la asa ceva) e clar ca te descurci mai greu cu scrisul, dar sper ca la citit merge mai bine, cat de cat.

      Ca un singur exemplu, uite ce zice Art. 4 din vechea lege (partea importanta cu majuscule, ca sa te prinzi chiar si tu):

      "Nimeni nu are dreptul de a vâna pe terenul proprietatea altuia fără a avea asupra sa autorizaţia de vânătoare, care dovedeşte, în condiţiile prezentei legi, CONSIMŢĂMÂNTUL PROPRIETARULUI, al asociaţiei de proprietari sau al celui mandatat de aceştia în acest scop."

      Si iaca si noul Art. 4:
      "Nimeni nu are dreptul de a vâna pe terenul proprietatea altuia fără a avea asupra sa autorizaţia de vânătoare, care ACORDĂ UN DREPT DE SERVITUTE VÂNĂTORULUI, în condiţiile prezentei legi, la vanatul localizat pe respectiva proprietate."

      Acu' te-ai prins, sau trebuie sa-ti fac un desen, informatu' lu' peste prajit???

      Iar in ceea ce priveste banii pe care detinatorii de terenuri ii primesc, bla-bla-bla, n-am primit niciodata niciun sfant pentru cele cateva zeci de hectare pe care le am. Si, stii ceva - nici n-am nevoie; tot ce vreau e sa nu vad picior de vanator nechemat pe pamantul meu.

      Cat despre partea penala, baga un denunt, ce mai stai pe ganduri? Uite, iti mai spun o data, clar si in scris - n-ai decat sa intri pe pamantul meu, in calitate de vanator, fara acordul meu, dar o faci pe riscul tau.
      • 0 (0 voturi)    
       o timida replica, dar binevenita (Vineri, 6 martie 2015, 18:09)

       un om informat [anonim] i-a raspuns lui Prostu' satului

       auzi, prostul satului (poate este mai corect gramatical, decat Prostu' satului), insolenta a devenit virtute prin capul prostilor satelor (evident tu esti exclus fiind de fata), mai ales cand ignoranta este singura calitate a implicatului !!! In prealabil (este treaba ta de unde-l cumperi !!!) sa lamurim o mica aberatie a ta. Nu prea exista prin DEX-ul ala, evident necunoscut tie (BÂLBÂIÁLĂ, bâlbâieli, s. f. Faptul de a (se) bâlbâi; pronunțare neclară) o definitie care sa faca referire la punctele de suspensie utilizate in postarea mea !!! Te-ai iluminat ………urmasul cel mai prost informat a lui Moromete ???!! Hai sa-ti mai spun ceva (musai cu linuta ?), fiind recomandat, pentru a fi mai usor asimilta de …..istetimea ta !!!:
       - pai, daca are autorizatia de vanatoare asupra sa, este evident ca proprietarul trebuie sa fie de accord, ptr-ca asa completeaza citatul din lege, precumsi talica (vezi ce politicos sunt !!!) scrii in replica acida pe care mi-ai adresat-o !!!!,
       - interpretarea, noului articol 4 din Legea 407, facuta de inaltimea ta , este cel putin tendentioasa (vezi ca ai acces gratuit la DEX-ul online !!!). Deci, legea, da dreptul de servitute asupra vanatului nu terenului ……stimate mare …nimeni ce esti !!! Si citeste mataluta (cat respect pot sa accord unui nimeni !) definitia vanatului = fauna de interes cinegetic Art. 2Fauna de interes cinegetic este resursă naturală regenerabilă, bun public de interes naţional şi internaţional. Pricepe ….. mintea matale asa ceva ??? Stii, treaba sta cam cu resursele subsolului: petrol, gaze, apa mineralaa, etc.
       - ma tem ca ideea cu desenul s-ar putea sa-ti produca si mai mari dificultati, asa ca nut te mai da in spectacol ca ……………… nu prea ai spectatori !!!;
       - auzi, nimeni nu-ti da nimic daca nu ceri !!! Si daca tot faci aici pe informatu, trebuia sa stii ca ai dreptul la bani …….numai dac-i ceri ………individual !!!!;
       - si gata, nu-mi mai pierd timpul cu toti ignorantii filistini, proprietatea ar trebui cat de cat delimita
       • 0 (0 voturi)    
        :))) (Miercuri, 13 mai 2015, 2:04)

        srah [utilizator] i-a raspuns lui un om informat

        auziti, dar ce va chinuiti?! ...pe bune!

        eu am renuntat :))... si la halep ...si la restu`...da` dumneavostra imi sunteti simpatic, pentru ca ne aliniem coliviile ...se pare :))

        p.s. sunt sigura ca nu veti mai vedea commentul asta; habar n`am cum am ajuns pe link-ul asta dupa 2 luni:))...dar, pentru mine face sens ce spuneti dumneavoastra...atat cat pot eu cuprinde..adeaka...bre, nea caisa aista`i dreptul meu de servitute si propretate...intelegi matale?!.. ia du-te tu mai incolo :)))
       • 0 (0 voturi)    
        commentul anterior era pt "prostu satului" (Miercuri, 13 mai 2015, 7:54)

        srah [utilizator] i-a raspuns lui un om informat

        nu pt matale....căci matale, se pare ca le stii oricum pe toate...asha ca Mafalda; probabil ca esti unul care vanatoreste (n'are rost sa-ti spun ce cred despre treaba asta...)

        So, te rog eu, treci peste, daca'l vezi!...la ora la care am scris eu, nu vedeam bine de somn
  • +3 (3 voturi)    
   da, de acord cu interzicerea vanatorii (Miercuri, 4 martie 2015, 22:15)

   verdeata [utilizator] i-a raspuns lui unualibro

   ar fi singura lege onoranta pentru statutul de oameni cu care ne laudam. Cine mai poate fi vanator in ziua de azi cand oamenii au influentat negativ toate locurile din lume incat multe specii au disarut, iar altele multe sunt pe cale de disparitie? Oricum trebuie sa fii ori bestie, ori primitive ca sa poti omori alte fiinte. Probabil ca multi politicieni sunt si una si alta.
   • -1 (1 vot)    
    catre prostul satului (Joi, 5 martie 2015, 11:34)

    gigi [anonim] i-a raspuns lui verdeata

    prietene, nimeni nu intra cu jeepul pe lanul tau,doar pe drumul de acces. ai uitat sa mentionezi
    ca tu cu semanatoarea atunci cand intri sa recoltezi ,omori mai muti iepuri , mai multe caprioare, etc decat toti vanatorii si braconierii la un loc.
    De asemenea prin cultura rapitei,care se pune teoretic doar un nr mic de ani si apoi se lasa regenerarea solului, omorati mult mai mult vanat decat vanatorii.Din dorinta de castig, plantati rapita la nesfarsit nemaitinand cont de reguli.Ar trebui sa spunem lucrurilor pe nume daca tot am inceput.
    • 0 (0 voturi)    
     Amice... (Joi, 5 martie 2015, 19:46)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui gigi

     In primul rand, eu n-am cultivat niciodata rapita si nici n-am de gand sa incep.
     Intr-al doilea rand, ce cultiv eu, pe pamantul meu, n-ar trebui sa fie nici treaba ta si nici a altuia, atata vreme cat nu cultiv nimic ilegal. Stiu ca pentru voi, orasenii, ideea ca pamantul e al meu si nu "bun al intregului popor" e greu de inteles si inca si mai greu de acceptat, dar cu putin efort o sa incepi sa deslusesti tainele acestei chestiuni - asta daca tot incepem sa spunem lucrurilor pe nume.
     Intr-al treilea rand, poate-mi explici cum face scarba asta de rapita de reuseste sa omoare foarte mult vanat.
     Intr-al patrulea rand, poate-mi explici si cum prezenta unor nepoftiti cu pusca-n mana in presupusul meu lan de rapita ajuta la regenerarea solului.
     Intr-al cincilea rand, daca tu reusesti sa omori cu semanatoarea un iepure sau o caprioara sanatoasa... m-am lamurit ce stii, atat despre animale salbatice, cat si despre masinile agricole.
     Intr-al saselea rand, as vrea sa stiu cum vezi problema coabitarii fermier-vanator in lumina acestei intelepte legi. Daca eu, fermier si proprietar al terenului, decid sa ma plimb cat e ziua de lunga pe terenul meu, crezi ca ar trebui sa fiu impuscat pentru ca impiedic bietii vanatori din exercitarea legala a hobby-ului lor?
     In cel mai important rand, nu pari sa intelegi deloc notiunea de proprietate. Cand eu o sa ma pot plimba cand imi trazneste mie, cu sapa in mana prin gradina vanatorului, neinvitat, de exemplu in cautare de coropisnite prin stratul lui de trandafiri - sau o sa-mi exercit pasiunea pentru sporturi neobisnuite, dar totusi sporturi, respectiv tropaitul in bocanci pe capota gipanelor sau mertanelor, sau doar trasul cu prastia in ferestre, atunci sa vii sa-mi dai lectii.
     Pana atunci, raman la parerea ca incalcarea proprietatii omului fara acordul sau, pentru o activitate pe care cu ingaduinta as numi-o frivola, este o mare porcarie si-o sa genereze probleme pe masura.
    • 0 (0 voturi)    
     P.S. Sa-ti spun si-un secret (Joi, 5 martie 2015, 19:53)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui gigi

     Semanatoarea se numeste semanatoare pentru ca se foloseste la... la... nu-i asa c-ai ghicit?
 • +13 (13 voturi)    
  Asta e Parlament ??? (Miercuri, 4 martie 2015, 14:02)

  LegatusAugusti [utilizator]

  De ce nu declanseaza Presedintele Iohannis alegeri anticipate ? Astia sunt un pericol national !
  Nu ar putea DNA-ul sa-i aresteze in bloc ?
 • +11 (15 voturi)    
  vanatoarea (Miercuri, 4 martie 2015, 14:09)

  gogu [anonim]

  vanatoarea care nu este in folosul ecologiei ar trebui interzisa. dar de apucaturile astea de boier nu scapi usor.
 • +13 (15 voturi)    
  Incredibil! Romania, tara "macelarilor" crestini! (Miercuri, 4 martie 2015, 14:10)

  CetateanLogat [utilizator]

  Romania, tara cu cei mai multi credinciosi din Europa este printre ultimele tari din UE care mai permite vanatoarea pasarilor cantatoare (asa, de "distractie")!
 • +9 (11 voturi)    
  no problem...... (Miercuri, 4 martie 2015, 14:21)

  baimarean [utilizator]

  Poate iesim si noi la vanatoare pe proprietatile noastre private. Iar daca se vor rataci niste alice in locuri sensibile (gen Sarbu...) putem jura ca am tras după pasari, nu? Si daca altii isi pun capcanele pe terenulmeu, eu de ce nu mi le-as pune, desigur unde vreau eu...poate prind ceva ...?!
  Parca ar vrea sa ne impinga spre modelul american (western) unde te aperi cu pusca in mana.
  Lasand gluma (?!), chiar ca nimic nu mai garanteaza proprietatea indiviuala, lucru ce-l irita si pe Iliescu prin anii 90....dar care e o conditionare europeana (si deci pargie spre alte procese CEDO)

  Sunt sigur ca Mihalache il va consilia pe dl Johannis corect....doar si el e pasionat de vanatoare (vezi stirile anilor trecuti)
 • +17 (17 voturi)    
  Ce fel de oameni sunt astia?! (Miercuri, 4 martie 2015, 14:38)

  370H-SSV-0773H [utilizator]

  In loc sa pastram ceea ce mai avem, fiind inca una din ultimele tari europene ce se mai poate mandri cu zone naturale cat de cat neafectate de "civilizatie", alesii nostri vor sa ne faca sa credem ca avem prea multe pasari cantatoare si prea multe animale salbatice. Daca le-as zice "suflete de caine" as jigni bietele animale... Nu gasesc acum un cuvant care sa poata exprima scarba si dispretul fata de cei ce au votat o asemenea lege!!
 • +9 (9 voturi)    
  Nu ma astept la inteligenta si umanism de la.... (Miercuri, 4 martie 2015, 14:38)

  Excelsior [utilizator]

  ...cei mai multi dintre parlamentari....si ei cica ne reprezinta!
 • +14 (14 voturi)    
  proprietatea privata (Miercuri, 4 martie 2015, 14:39)

  Marin Puscas [anonim]

  Din ce inteleg ajungem in situatia in care e ilegal sa incalci o proprietate privata care nu iti apartine daca nu ai si o arma la tine.
  Foarte bine gandita aceasta lege
 • +16 (16 voturi)    
  pe pamantul meu (Miercuri, 4 martie 2015, 15:07)

  vanatorul [anonim]

  Adica, pe terenul meu, proprietate personala, ies cu copiii sa vedem pasarile si vin unii si ne impusca????

  Cum poate fi asta normal? Ce minte trebuie sa ai sa te gandesti la asa ceva????
  • +1 (1 vot)    
   pai... (Miercuri, 4 martie 2015, 23:52)

   baimarean [utilizator] i-a raspuns lui vanatorul

   minte de COMUNism
 • +7 (9 voturi)    
  Fosnet de padure (Miercuri, 4 martie 2015, 15:08)

  hot news [utilizator]

  "Vanatoarea inseamna fosnet de padure si goana dupa vanat, dar mai mult fosnet de padure". Iar din asa mult fosnet de padure, vanatorul, ca sa nu-l mai auda, trage in tot ce misca...
 • +6 (6 voturi)    
  Sunteti niste parlamentari prosti si hoti! (Miercuri, 4 martie 2015, 16:17)

  Corina [anonim]

  Dreptul de proprietate este garantat de Constitutie art.44 unde se prevede pentru cine nu citeste:
  " ARTICOLUL 44 -Dreptul de proprietate privată
  (1) Dreptul de proprietate, precum şi creanţele asupra statului, sunt garantate. Conţinutul şi limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege.
  (2) Proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular. Cetăţenii străini şi apatrizii pot dobândi dreptul de proprietate privată asupra terenurilor numai în condiţiile rezultate din aderarea României la Uniunea Europeană şi din alte tratate internaţionale la care România este parte, pe bază de reciprocitate, în condiţiile prevăzute prin lege organică, precum şi prin moştenire legală.
  (3) Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire.
  (4) Sunt interzise naţionalizarea sau orice alte măsuri de trecere silită în proprietate publică a unor bunuri pe baza apartenenţei sociale, etnice, religioase, politice sau de altă natură discriminatorie a titularilor.
  (5) Pentru lucrări de interes general, autoritatea publică poate folosi subsolul oricărei proprietăţi imobiliare, cu obligaţia de a despăgubi proprietarul pentru daunele aduse solului, plantaţiilor sau construcţiilor, precum şi pentru alte daune imputabile autorităţii.
  (6) Despăgubirile prevăzute în alineatele (3) şi (5) se stabilesc de comun acord cu proprietarul sau, în caz de divergenţă, prin justiţie.
  (7) Dreptul de proprietate obligă la respectarea sarcinilor privind protecţia mediului şi asigurarea bunei vecinătăţi, precum şi la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii sau obiceiului, revin proprietarului.."
  Deci, nimeni nu poate incalca dreptul de proprietate privata, legea este neconstitutionala.
  • +5 (5 voturi)    
   Din pacate nu e garantat (Miercuri, 4 martie 2015, 17:18)

   AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui Corina

   Acel articol din constitutie nu garanteaza absolut nimic: prin lege e permisa ingradirea (limitarea) dreptului de proprietate oricat de mult, deci orice lege care ingradeste un drept de proprietate e constitutionala. E o porcarie de la Ilici, dar asta avem acum in vigoare. Sper sa se schimbe.
 • +6 (8 voturi)    
  De acord cu legea... (Miercuri, 4 martie 2015, 16:19)

  calexe [utilizator]

  Dar să se refere la idioții care au adoptat-o, nu la păsări. Și să știm și noi, așa, pe tranșe, cam câți deputați se pot împușca pe sezon. De restul să se ocupe DNA.

  A! Și să ne dea și puști.

  Bine că au băgat tot felul de restricții pentru fotografi ca să poată fura în liniște...
 • +5 (5 voturi)    
  Legea vanatorii (Miercuri, 4 martie 2015, 17:00)

  Waltraut Eberle [anonim]

  Am impresia ca cei din Camera Deputatilor au innebunit de tot. Ce rusine! Imi vine sa vomit!
 • +8 (8 voturi)    
  Tot vad prin filme din America... (Miercuri, 4 martie 2015, 17:18)

  mcris [utilizator]

  ...au un aparat care arunca in aer niste discuri si trag cu pusca in ele. Ce rost are sa ucizi niste animale din placere (sadica)?
 • +1 (1 vot)    
  romanul deputat si senator s-a nascut vanator (Miercuri, 4 martie 2015, 18:45)

  ioanadoe [utilizator]

  deputatii nostri au rezolvat oare problemele din sanatate, din invatamant? Asta e durerea lor, ca nu pot vana in liniste pe unde vor ei? Eu nu stiu nici un roman obisnuit sa-si permita sa-si ia pusca& permis de portarm.
  S-a terminat oare mancarea la bufetul parlamentului? Pasarile alea saracele ce vina au, ca nu pot da parandaratul la nenorocitii din parlament? E sub uman sa ucizi cand ai ce manca, si animalul respectiv nu ti-a facut absolut nimic.
 • +1 (1 vot)    
  Gata cu somnul! (Miercuri, 4 martie 2015, 19:15)

  Uhm [utilizator]

  Ar trebui sa iesim cu totii in strada pt toate relele pe care ni le pregatesc gasca de infractori din Parlament, niste viermi pusi doar pe capatuiala. Societatea civila trebuie sa reactioneze, gata, destul cu somnul, altfel ne intra astia in case si ne vaneaza si papagalii din colivii! Ei se intind cat pot dar de vina suntem si noi ca le dam voie!
 • +1 (1 vot)    
  sugestii (Miercuri, 4 martie 2015, 21:13)

  anonim [anonim]

  Proprietarii de terenuri sa isi inconjoare proprietatea cu un sant de 30-50 cm adancime si 40-60 cm latime. Dupa care, spor la vanatoare cu jeepanele. Sa nu fe nici un tractor in zona
 • +2 (2 voturi)    
  Aberant! (Miercuri, 4 martie 2015, 21:40)

  Primula [utilizator]

  Pai, garantarea proprietatii private, prevazuta de Constitutie, nu este oare acelasi lucru cu respectarea ei? Or fi impuscat oare Tiriac si ai lui toti mistretii si acum se indreapta spre alte locuri pe care sa le curete? E o barbarie!
 • +1 (1 vot)    
  Clubul vanatorilor (Miercuri, 4 martie 2015, 22:13)

  MPopa [utilizator]

  Problema este ca in ultimii 20 de ani foarte multi "intreprinzatori" si politicieni au dat in pasiunea vanatorii. Probabil li se pare o chestie elitista. Vorbeam mai demult cu un vanator vechi si autentic, imi spunea ca ei folosesc politicienii pe post de haitasi (sub pretextul ca ii lasa sa mearga in prima linie din curtoazie).
  Eu sunt impotriva vanatorii sportive. Exista o Directie Silvica, ei pot tine sub control populatia de animale salbatice acolo unde se impune acest lucru. De ce trebuie ca oamenii sa ucida animale doar pentru propria placere?
  Cat priveste permisiunea vanarii pasarilor cantatoare, mi se pare, fara exagerare, o crima impotriva naturii. Sper ca domnul Johannis sa nu promulge aceasta lege. Sa se multumeasca domnii parlamentari cu fosnetul de padure si sa lase pasarile sa traiasca.
 • +1 (1 vot)    
  Să dea liber și la parlamentari (Joi, 5 martie 2015, 9:44)

  mr_mojo [utilizator]

  Să fie sezon măcar o zi pe an; e destul. Pe urmă se rezolvă multe...
 • 0 (0 voturi)    
  Romania, raiul vanatorilor. Camera Deputatilor a m (Joi, 5 martie 2015, 15:06)

  geea [anonim]

  In tara asta se aplica legile dupa bunul plac al unora si a altora. Ce trebuie apliat cu adevarat in interesul cetateanului asunt tinute bine in sertare. La noi nu se respecta omul, noi vrem sa respecte pasarile, animalele domestice sau salbatice si mai cu seama cele care ar trebui ocrotite de lege.
 • 0 (0 voturi)    
  manipulare (Vineri, 6 martie 2015, 10:10)

  un om informat [anonim]

  Cu tot regretul trebuie sa va marturisesc ca sunteti ....manipulati !!! Ceea ce se incearca a fi obiectivitate si semnal de alarma este de fapt ... o slugarnicie pentru apararea unor interese meschine in spatele carora se ascund bani multi, multi bani !!! Este de fapt o ...pupincureala, din pacate si a unor oameni bine pregatiti in domeniile lor de activitate, dar naivi sau (mai grav) usor de ...cumparat !! Stiti cine sunt custozii ??? Sunt un fel de semi-zei, care se joaca cu destinele si interesele comunitatilor locale intrand cu CIZMELE in drepturile lor constitutionale asupra proprietatilor ce le detin !!! Niciun ,,binevoitor,, nu vorbeste despre ARIILE NATIONALE PROTEJATE care sunt comstituite, din anumite interese, pana si in intravilanul localitatilor inclusiv in curtile oamenilor !!! Aceste arii protejate sunt gospodarite de catre custozi (adunaturi de oameni de toate profesiile) cuACEEASI specialisti LA MAI MULTI CUSTOZI incat daca faci socoteala ....... orele de munca aale acestor specialisti insumeaza zeci de ore pe saptamana . Asta numai pentru ca acel custode sa fie autorizat de minister !! Aici, sunt prezentate numai lucruri scoase din context, puse in asa fel incat doar sa incrimineze activitatea de vanatoare !!! Se fac confuzii grave intre ADMINISTRATOR si gestionar al fondurilor cinegetice, intre vanatoare legala si presupuse acte de braconaj ce se vor produce!! Nu se precizeaza faptul ca detinatorii de terenuri primesc bani pentru ca pe terenurile lor se practica vanatoarea, etc si etc ! Hai sa va mai spun si faptul ca acesti specialisti prezinta o fotografie cu o prepelita ....dezinformandu-va ca ...este o ...ciocarlie !!! Halal specialisti de carton, cumparati sa latre ... !!!!
  • 0 (0 voturi)    
   Prepelita (Marţi, 10 martie 2015, 16:16)

   Nic [anonim] i-a raspuns lui un om informat

   Daca aia e prepelita (nu ciocarlie de camp), lasati pusca jos si luati o prastie. Nu aveti dreptul sa vanati, nu cunoasteti deloc pasarile. Nu mai iesiti in teren la vanat, ci la fotografiat, pana o sa deosebiti pasarile intre ele. Din pacate, nu sunteti singurul vanator care nu are habar ce impusca si despre ce vorbeste.
 • 0 (0 voturi)    
  Niste grobieni (Sâmbătă, 7 martie 2015, 19:36)

  Martinica [anonim]

  Cand animalele salbatice sunt cu un picior in groapa pe toata planeta, ei "liberalizeaza" vanatoarea! Nu va fie, ca nu din grija pt vanat o fac sau pt oameni, ci, ca niste grobieni ce sunt, pt burtile lor nesatioase si placerile sadice pe care le nutresc! Nu ajunge ca ne-au vandut codrii, petrolu, aurul, pamantul, acum vand si aceste suflete nevinovate care nu mai au unde sa se ascunda de raul nostru. Cum gasesc ei mereu, hotii, scuze pt a fura mai mult!
 • 0 (0 voturi)    
  diverse (Sâmbătă, 21 martie 2015, 14:21)

  ko ko [anonim]

  ingraditi-va terenul si nu va mai intra nimeni pe el
 • 0 (0 voturi)    
  diverse (Sâmbătă, 21 martie 2015, 14:27)

  ko ko [anonim]

  si inca ceva. va pierdeti timpul pe aici petru ca intre timp sunteti ghiftuiti de carne , doar ca animalele si pasarile respective sun domestice ci nu salbatice.
  aici bag seama hotul striga hotul. mai bine taceti dracului din gura si puneti mana pe munca daca vreti sa ridicati tara sata acolo unde pretindeti ca va aflati.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by