Camera Deputatilor a adoptat la sfarsitul lunii februarie un proiect de lege pentru modificarea Legii vanatorii, urmand ca acesta sa fie trimis spre promulgare presedintelui Klaus Iohannis. Una dintre principalele modificari este ca se permite vanatoarea pe terenurile proprietate privata fara acordul proprietarilor, iar perioada de vanatoare pentru anumite specii de pasari este majorata cu pana la trei luni. O parte a societatii civile ii cere presedintelui Klaus Iohannis sa nu promulge aceasta lege deoarece incalca dreptul la proprietate si va aduce dupa sine un adevarat macel in randul pasarilor cantatoare si periclitarea altor specii, iar Romania risca declansarea procedurii de infringement, fiind avertizata deja de Uniunea Europeana. In plus, ornitologii cer interzicerea vanatorii pasarilor cantatoare, Romania fiind printre ultimele tari din UE care mai permite asta.

Ciocarlia de campFoto: Razvan Zinica_Societatea Ornitologica Romana

Scrisoarea catre presedintele Klaus Iohannis este semnata de 16 organizatii ce fac parte din Federatiei Coalitia Natura 2000 Romania.

Dan Trifu, vicepresedintele fundatiei Ecocivica, una dintre organizatiile semnatare, spune ca principala problema a acestei legi este ca se incalca dreptul la proprietate garantat de Constitutie deoarece se permite vanatoarea pe terenurile proprietate privata fara acordul proprietarilor si acorda chiar drept de servitute vanatorilor. In plus, proprietarii trebuie sa accepte pe terenurile lor instalarea unor instalatii vanatoresti temporare si li limiteaza dreptul de a lua in administrare un domeniu de vanatoare.

O alta problema este ca pentru 18 specii de pasari este majorata perioada de vanatoare cu pana la trei luni. Acestea sunt: gasca-de-vara; garlita mare; graurul; gugustiucul; lisita; rata mare; rata mica; rata fluieratoare; rata-cu-cap-castaniu; rata motata; rata pestrita; rata sunatoare; rata lingurar; rata sulitar; rata caraitoare; rata-cu-cap negru; sitarul de padure.

Ornitologii de la Societatea Ornitologica Romana, organizatie semnatara a scrisorii, spun ca prelungirea perioadei de vanatoare se suprapune peste perioada de imperechere si de cresterea puilor ceea ce ar putea duce la periclitarea anumitor specii.

"Concret, modificarile legii 407/2006 prevad prelungirea perioadelor de vanatoare pentru 18 specii de pasari. Prima prevedere le va permite vanatorilor sa doboare gastele salbatice cu oua cu tot, deoarece perioada de vanare a pasarilor se va extinde cu aproape o luna la fiecare dintre cele cinci specii. Se va ajunge sa fie doborate pasari care deja isi formeaza ouale. Mai mult, autoritatile ne readuc in situatia in care Romania a fost implicata intr-un proces de infringement pentru permiterea vanatorii in timpul perioadei de reproducere a speciilor, proces care a fost evitat in 2010 prin aprobarea OUG nr. 102/2010. Atunci, perioadele de vanatoare care au facut obiectul procesului de infringement au fost modificate in forma in care sunt in vigoare in prezent. Acest fapt este mentionat in preambulul OUG nr. 102/2010. Stresul nediferentiat cauzat prin vanatoare in perioada de migratie pre-nuptiala (perioada in care se intorc catre locurile de cuibarit) conduce la diminuarea fitness-ului reproductiv al unor indivizi in special in cazul speciilor sociale care sunt agregate in stoluri pe parcursul migratiei", spun specialistii SOR.

Acestia sunt de parere ca aceasta prevedere va duce si la un adevarat macel al celei mai periclitate specii de gasca din lume, gasca cu gat rosu. Aceste gaste, aproximativ 50.000 in toata lumea, formeaza stoluri cu garlitele mari, specie la care vanatoarea nu doar ca este permisa, dar va fi prelungita si sunt sanse foarte mari ca in timpul vanatorii de garlite sa fie impuscate si gaste cu gat rosu.

O alta problema semnalata de ornitologi este ca numarul de exemplare care pot fi vanate se va stabili prin Ordin de ministru fara consultarea custozilor ariilor protejate si a altor organizatii si institutii interesate de conservarea faunei, ceea ce, cel putin in cazul ariilor protejate, ar putea constitui o mare problema.

Ornitologii spun ca o problema este si deschiderea si mai mult a pietei catre vanatorii straini care acum vor putea vana in Romania doar in baza permisului de vanatoare, inainte fiind nevoie si de invitatie, si se introduc facilitati pentru transportul vanatului in afara tarii. Aceste masuri vor conduce la un adevarat macel in randul pasarilor cantatoare in conditiile in care Romania este una dintre ultimele tari din UE care mai permite vanatoarea acestui tip de pasari.

"O a doua masura extrem de periculoasa este permiterea vanatorii de catre straini. Pana acum, in Romania, cetatenii straini puteau vana, dar numai pe baza de invitatie a administratorului unui fond cinegetic. De acum, strainii pot organiza vanatori, iar experienta ne spune ca acestea au tendinta sa devina adevarate bai de sange. In 2009, in Balta Mare a Brailei, un braconier italian a fost prins cu 2000 de ciocarlani. In 2010, in judetul Braila au fost prinsi 15 braconieri italieni cu mii de ciocarlii, ciocarlani si prepelite. In 2011, vamesii unguri au interceptat un transport de 11.000 de ciocarlii vanate in Romania si care plecau in Italia. In 2013, un alt italian este prins in Ialomita cu 5.400 de ciocarlii braconate. Toate aceste cazuri duc direct la concluzia ca pasarile cantatoare din Romania vor deveni in curand specii pe cale de disparitie", spun ornitologii de la SOR.

De exemplu, in actualul sezon de vanatoare autoritatile au stabilit ca se vot vana 683.000 de ciocarlii de camp, 230.000 de sturzi, 25.000 de gaste de semanatura, in conditiile in care au mai fost vazute in Romania doar 100 de exemplare, spun ornitologii. Acestora se adauga si exemplarele vanate ilegal.

Ovidiu Bufnila, purtatorul de cuvant al SOR, spune ca vanatorii romani nu sunt interesati de pasarile cantatoare, acestea fiind vanate in principal de vanatorii italieni care le folosesc pentru diverse delicatese extrem de scumpe, iar aceasta lege va transforma vanatoarea intr-o industrie care va duce la macelarirea pasarilor cantoare si va aduce ventituri considerabile administratorilor fondurilor de vanatoare si organizatorilor de partide de vanatoare.

Ciocarlia de camp, specie pentru care vanatoarea este permisa. Foto: Razvan Zinica

Gasca de semanatura, specie pentru care vanatoarea este permisa. Foto:Razvan Zinica

Scatiu,specie pentru care vanatoarea nu este permisa, dar este braconat. Foto: Razvan Zinica

Sturzul viilor, specie pentru care vanatoarea este permisa. Foto: Razvan Zinica

Sticlete, specie pentru care vanatoarea nu este permisa, dar este braconat. Foto: Sebi Bugariu

Modificarea Legii vanatorii a fost aprobata de Camera Deputatilor pe 25 februarie 2015 cu 303 voturi pentru, 16 abtineri si 11 voturi impotriva. Majoritatea parlamentarilor spun ca legea va proteja fauna si este mai buna decat precedenta.

"Propunerea legislativa are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr.407/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv a anexelor de lege, care se modifica partial, in vederea asigurarii unei protectii mai eficiente pentru fauna cinegetica, a desfasurarii activitatii de vanatoare in cadrul organizat al asociatiilor vanatoresti care au calitatea de gestionari de fonduri cinegetice, de asemenea, a cresterii gradului de corectitudine si responsabilitate in activitatea de promovare a noilor vanatori", spune deputatul Costel Soptica.

"Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor sustine promovarea prezentului proiect de lege, in forma amendata de comisiile raportoare. Consideram ca forma care va fi adoptata va conduce la o protectie eficienta si reala a faunei cinegetice", a declarat Dan Popescu, secretar de stat, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, in una dintre sedintele in care s-a dezbatut aceasta lege.

Deputatul Kelemen Atilla-Bela-Laszlo a spus ca Romania este un paradis al vanatului si Romania trebuie sa pastreze asta. "In acceptiunea Uniunii Europene, Romania este considerata un paradis al vanatului. As accentua: al vanatului, si nu al vanatorilor. Ca asa suntem considerati intr-o Europa unde se vorbeste tot mai mult si tot mai accentuat despre vanatoare sustenabila, sustenabila in sensul ca vanatoarea este considerata intre profesiile, indeletnicirile traditionale prin Europa. Eu cred ca toti vanatorii din Romania, si nu numai ei, au aceasta datorie, sa pastreze Romania in acest cadru de paradis al vanatului. Multe specii de vanat exista astazi, si nu numai in Romania, dar si pe glob, numai datorita protectiei date de vanatori, fiindca vanatorul este un principal factor de protejare a vanatului. Cine crede ca vanatoarea este doar actul de impuscare, dupa unii care folosesc alte cuvinte: uciderea vanatului, se insala amarnic. Un mare scriitor al vanatorii mondiale a zis undeva o fraza: "Vanatoarea inseamna fosnet de padure si goana dupa vanat, dar mai mult fosnet de padure". Eu cred ca aceste lucruri trebuie sa ne ghideze cand acceptam aceasta lege ca o lege care reglementeaza anumite probleme, si a vanatului, si a vanatorii, si a convietuirii tagmei vanatorilor cu cei care nu sunt vanatori. Bineinteles, aici ma refer... si aceasta lege apasat vorbeste si de interesul proprietarilor. Tocmai de aceea, la anumite specii de vanat am modificat cate ceva si la perioada de vanatoare, iar in lege vorbim si despre acea aprobare prealabila a proprietarului ca sa se organizeze vanatori pe acele terenuri care, de exemplu, sunt in perimetrul intravilan al comunelor. Dar, bineinteles, cu totii stim ca in anumite situatii foarte multe reclamatii primim de la acei oameni care au pagube produse de vanat si in perimetre intravilane. Aici vine accentuat legea si spune da, dar sa organizam vanatori de combatere a daunatorilor, si daunatorii - trebuie sa-mi permiteti sa spun - nu sunt... in anumite situatii nu vorbim numai de mistret sau nu vorbim numai de urs, dar pot sa fie daune si din partea cerbului, si din partea capriorului, si din partea chiar a iepurilor. Deci este un lucru mult mai complex ca sa abordam strict emotional aceste probleme", a spus deputatul.

Remus Cernea s-a declarat impotriva. "Ceea ce facem noi aici este un lucru monstruos. Facem legi pentru a ucide in masa, din placere, din pura placere, fiinte nevinovate, fiinte extraordinare care sunt produsul multor milioane de ani de evolutie, fiinte adaptate la mediu, dar pe care noi le decimam pe parcursul doar al catorva decenii. Si numim acest macel activitate recreativ-sportiva. In primul rand, vanatoarea nu este un sport. Sportul presupune ca toti competitorii au constiinta faptului ca participa la o competitie si aleg sa participe la ea. A haitui un biet animal pentru a-l ucide, din simpla placere, din simpla placere de a ucide nu inseamna ca el se afla in echipa adversa, ci doar ca tu, vanatorule, iti gasesti placerea intr-o activitate sangeroasa si moralmente condamnabila.Animalele isi pierd pana si statutul de fiinte vii, inzestrate cu sensibilitate, in ochii vanatorilor, dar si al legilor, primind doar statutul de vanat, ca si cum viata lor este predestinata unui sfarsit fulgerator, omorate fiind de gloantele vanatorilor. Sper foarte mult ca umanitatea sa depaseasca aceasta faza, sa depaseasca aceste activitati care au inca un puternic continut de barbarie si sa recunoastem tuturor fiintelor vii, tuturor animalelor, statutul de fiinte inzestrate cu sensibilitate, care sufera, care iubesc, care ne pot fi prieteni, care de multe ori ne sunt prieteni si sa incetam acest macel la adresa animalelor", a spus acesta.

Si Lucia Varga a votat impotriva atragand atentia ca se poate declansa procedura de infringement pentru Romania. "Doar vreau sa atrag atentia ca prin aceasta lege se incalca dreptul la proprietate, se incalca prevederile Ordonantei de urgenta nr.102/2010 pentru modificarea si completarea Legii vanatorii, care a fost modificata pentru ca Romania avea un infringement al Comisiei Europene pentru Romania, se incalca, de asemenea, Ordonanta nr.57/2007 ce transpune Directiva "Pasari si habitate" ale Uniunii Europene, motiv pentru care eu, personal, voi vota impotriva", a spus aceasta.